82’inciyi de kursanız bir şey ifade etmez

Cemil Çiçek, Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kurma girişimlerine ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kurma girişimlerine ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Cemil Çiçek ile yaptığı telefon görüşmesini köşesine taşıdı.

UYARILARI 6 MADDEDE PAYLAŞTI
Taşgetiren yazısında, Cemil Çiçek’in değerlendirmelerini “İşte o konuşmadan aldığım notlar” diye 6 maddede paylaştı:

“Yeni bir partinin öncelikle şu başlıklara ilişkin kendine özgü bir değerlendirmesi olmalıdır.

1- Mevcut sistemle ilgili ne düşünüyor? Bu sistem mi revize edilmeli, yoksa parlamenter düzen mi gelmeli, parlamenter düzen isteniyorsa onun parametreleri ne olmalı? Bu sistem iyi de şoför mü kötü, yoksa bu sistemin problemli yanları ne? Bunlar ifade edilmeli.

2- Yargı sistemi. Yargıda önemli olan tarafsızlıktır. Tarafsızlığı sağlamayan bağımsızlık başka sorunlara yol açar. Türkiye onu da gördü. Onun için yeni parti yargıdaki öncelikle tarafsızlık sorununu nasıl çözeceğini ortaya koymalıdır.

3- Türkiye’de ekonomik bir sorun var, bu bir gerçek. Onun için yeni partinin bu ekonomik sorunları nasıl çözeceğine ilişkin çok net bir görüşü olmalı.

4- Dış politika. Şu anda Türkiye dış politikada da sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Ancak bu sorunların bir kısmı çok derin köklere sahip. Diyelim PKK. Yeni parti genel geçer ifadelerle değil, açık ve net diyelim AB ile, ABD ile, Rusya ile, Çin ile, İslam dünyası ile ilişkileri nasıl sağlıklı hale getireceğine dair çerçeveler ortaya koymalı.

5- Eğitim. Eğitim de Türkiye’nin en hayati meselelerinden birisidir. Olay sadece İmam Hatip sorununun çözümünden ibaret değildir. Cumhurbaşkanı da müteaddit defalar eğitimde-kültürde başarılı olunamadığını ifade etti. Yeni parti eğitimde nasıl bir çerçeve oluşturmak gerektiğini ortaya koymalı.

6- Bütün bunlardan sonra yeni bir parti bir de doğru isimlerle kurulmalıdır. Bagajı olanlarla kurulacak bir parti yola sakat çıkar ve bagajlarla boğuşur.

Bunları yapmazsanız, 81-82’inciyi kurmuşsunuz bir şey ifade etmez” sözüm o niteliktedir. Kişilere bağlı bir değerlendirme yapmıyorum.

 ANAVATAN’DAN ÖRNEK VERDİ
Çiçek’in ‘Anavatan Partisi, hem kuruluş safhası hem de dağılma süreci açısından yeni parti girişimleri için de mevcut partiler için de iyi bir örnektir” dediğini belirten Taşgetiren şu ifaleri kullandı:

 “Mevcut”la ilgili bir not daha düştü: “Mevcudun toplumla ilişkisinde problemler oluşmuşsa, o da “Demokratik bir tevbe yapmalı, hatalarını görmeli, kendini güncellemeli.”

 “Anavatan Partisi, Turgut Özal’ın Aydınlar Ocağında verdiği bir konferanstaki düşüncelerinin siyasi parti hüviyetine bürünmesidir. Sorunlar tespit edilmiş, çözüm yolları belirlenmiş, öyle yola çıkılmıştır. Dağılma sürecinde de sorunlar görülmemiş, yolsuzluk sanığı bir adam Milli Savunma Bakanı yapılmış, Papatya rezaleti ortaya çıkmış, içerde sancılar oluşmuş ve Anavatan tarihe gömülmüştür.

Ahmet Taşgetiren’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız

Derya Unutmaz Kimdir? Derya Unutmaz Nerede Görev Yapıyor? Trump Panama Kanalını, Grönland’ı ve Kanada’yı almak istiyor İstenmeyen adam Ziyech'e talip yağıyor! Premier Lig ekibi peşinde
Sonraki Haber