900 gün şartını yerine getirenlere maaş bağlanıyor! Uzman isim tek tek açıkladı
Depremde yaşamını yitiren kişilerin yakınlarının yararlanabileceği ölüm aylığına ilişkin Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin’den açıklama geldi. İşte detaylar…
Yaşanan deprem felaketinin ardından yaşamını yitiren kişilerin sayısı 42 bini aştı. Kahramanmaraş’tan sonra Hatay’da da meydana gelen deprem, 6 kişinin daha ölümüne sebep oldu. Yüzbinlerce kişinin yaralandığı deprem felaketinin ardından sigorta konusunda uzman olan isimler ise, yakınlarını kaybeden ailelerin ölüm aylığından yararlanma hakkı olduğu konusunda uyarılarda bulunmaya başladı. Peki, ölüm aylığı nasıl alınır, şartları neler, nasıl başvuru yapılır? İşte tüm detaylar…
Deprem felaketinin acısına boğulan Türkiye’de bir yandan da geride kalanların yaşamına hızla geri dönebilmesi için seferberlik başladı. Bu kapsamda herkes elini taşın altına koyarken; uzmanlar isimler de uzmanlıkları doğrultusunda pek çok uyarı gerçekleştirdi. O isimlerden biri olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, katıldığı canlı yayında, ölüm aylığının şartlarından bahsetti.
ÖLÜM AYLIĞI İÇİN 900 VE 1800 GÜN PRİM ŞARTI ARANIYOR
Deprem sonrasını yaşamını yitirenlerin yakınlarının alabileceği ölüm aylığına ilişkin bilgi veren Tarkan Zengin, “Deprem nedeniyle vefat edenler eğer emeklilerse bunların maaşları bir şarta tabi tutulmadan hak sahiplerine bağlanabiliyor. Eğer aktif olarak çalışıyorlarsa 4A'lı işçi, 4B'li Bağ-Kur'lu, 4C'li memur olarak çalışıyorlarsa burada temel bir şart var o da 1800 gün primlerinin yatmış olması gerekiyor” dedi. Ardından 4A'lı işçilerin hak sahiplerine ise en az 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim sayısı koşulu ile ölüm aylığı bağlandığını hatırlatan Tarkan Zengin, toplu olarak alınabilecek ödemelerden de bahsetti.
PRİMLERİ YETMEYENLER TOPLU OLARAK ÖDEME ALABİLİYOR
Prim gün şartını sağlamayan kişilerin bir defaya mahsusu olarak toptan ödeme alabileceğini bildiren Tarkan Zengin, “Bu toptan ödeme de kişinin primleri çalışan adına ödenen primleri bir defaya mahsus olmak üzere hak sahiplerine ödeniyor” diye konuştu. Ardından 1999 depreminden sonra prim gün süresinin 360 güne düşürüldüğünü hatırlatan Tarkan Zengin, “Bu konuda da belki ilerleyen günlerde adım atılma, çalışma yapılma ihtimalini değerlendiriyorum” ifadeleriyle, açıklamalarını noktaladı.