AB, Balkanlar'da Türkiye'yi kızdıracak adımlar atıyor

Bosna Hersek’in komşusu Hırvatistan'la yaşadığı köprü sorununun yeniden başladığı ortaya çıktı. Hırvatistan'ın, en güneydeki toprakları ile kuzeydeki topraklarını karayolu ile bağlamayı hedeflediği Peljesac Köprüsü, Bosna Hersek'in açık denize çıkışını kapatacak olması nedeniyle tepkilere neden oluyordu. AB’nin desteklediği köprü projesinin yapımı ile Türkiye’nin ‘Çin'den Adriyatik'e söyleminin etkisizleştirileceği belirtiliyor.

Dünya savaşları sırasında çeşitli ülkelerin işgalleri ile büyük acılar yaşayan Balkanlar, durulmak bilmiyor.

BOSNA HERSEK İLE HIRVATİSTAN ARASINDA KÖPRÜ KRİZİ!

Yugoslavya’nın parçalanması sırasında büyük acılar yaşayan Bosna Hersek, bir kez daha komşusu Hırvatistan'la köprü sorunu yaşıyor. İki komşu Balkan ülkesi Bosna Hersek ile Hırvatistan arasında yıllar önce başlayan "köprü krizi"nin son günlerde bir kez daha yaşanmaya başladığı ortaya çıktı.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ MESAJLARI GÜNDEME GETİRDİ!

Uzun süreden beri Avrupa Birliği’nin projesi olarak gündemde olan Hırvatistan'ın en güneydeki toprakları ile kuzeydeki topraklarını karayolu ile bağlamayı hedeflediği Peljesac Köprüsü meselesi, Bahçeşehir Üniversitesi Global Denizcilik ve Şehircilik Merkezi tarafından yayınlanan mesajlarla yeniden gündeme geldi.

“BOSNA HERSEK SAHİPSİZ Mİ?”

Üniversitenin yayınladığı mesajlarda şu ifadelere yer verildi;

"Bosna-Hersek’in denize çıkışı böyle bir köprü ile pervasızca engelleniyor. Kim dur diyecek bu hukuk tanımazlığa? Bosna-Hersek sahipsiz mi?"

Üniversitenin paylaştığı mesajlarla bu önemli soruna bir kez daha dikkat çekildi. Söz konusu mesajlarda iki komşu Balkan ülkesi Bosna Hersek ile Hırvatistan arasında yıllar önce başlayan köprü krizinin yeniden başlaması şöyle dile getirildi;

"BOSNALI MÜSLÜMANLARIN KATİLİ MİLOSEVİÇ’İN PROJESİ HAYATA GEÇİYOR"

“Bosna Hersek’in denize kıyısı yalnızca Neum şehrinden bir kanal ile açık denize bağlanan 24 kilometrelik bir alandır. Bu kıyı şeridi ülkenin Adriyatik Denizi’nde dolayısıyla deniz yoluyla dünyaya açılan kapısıdır.

Hırvatistan, Bosna'nın tek denize çıkan kıyısının önüne köprü yapmak suretiyle Bosna'nın haklarını gasp etmektedir. Bu köprünün yapılması durumunda Bosna yalnızca turizm ve ekonomi anlamında zarar görmeyecek aynı zamanda doğal hakkı olan deniz alanlarını da kaybedecektir.

Bu kıyı Bosna’ya sonradan eklenmiş olmayıp Osmanlı İmparatorluğu döneminden miras kalmıştır. Dayton Barış Antlaşması sırasında, Hırvatistan'ın almak için yoğun çaba sarf ettiği Neum, Alija İzetbegoviç'in yoğun ısrarı ve direnmesi sonucu Bosna-Hersek sınırlarında kalmıştır.

Sahil boyunca kıyısı bulunan Hırvatistan anlaşma yoluyla elde edemediği bu küçük kıyı şeridini bugün, söz konusu alandaki deniz yetki alanları üzerinde kendi egemenliğini tesis edecek şekilde inşa edeceği bir köprü vasıtasıyla elde etmeyi amaçlamaktadır.

2018’de Financial Times’da çıkan bir haber köprünün inşaatını Çinli bir firmanın üstlendiğini, finansmanını ise Avrupa Birliği'nin karşıladığını yazmıştır.

Söz konusu köprü Bosna’ya ait Klek yarımadasının ve burnun hemen önünde inşa edilmekte, bu şekilde burnu kapatarak Bosna’nın denize çıkışı engellenmektedir. Bu şekilde soykırımcı Miloseviç’in planı hayata geçecek, Bosna denizden kopartılacaktır.

Fizibilite açısından bakıldığında, asla fonksiyonel olmayan bu köprünün Hırvatistan karayolunda süreklilik sağlamak amacı ile olduğu iddia edilse de, esasında 20 km olan mesafeyi 100 km’ye çıkarmaktadır.”

"TÜRKİYE’YE MESAJ MI VERİLMEK İSTENİYOR?"

Bahçeşehir Üniversitesi’nin mesajlarında AB’nin desteklediği Hırvatistan’ın yapacağı köprü ile Türkiye’ye de bir mesaj niteliği taşıdığı ifade edildi.

Söz konusu mesajda şu ifadeler kullanıldı;

"Bununla birlikte bu konunun Türkiye’ye bir mesaj niteliği taşıması da olasıdır. Zira bu şekilde Türkiye’nin ‘Çin'den Adriyatik'e söylemi bu köprü ile etkisizleştirilmektedir."

Derya Unutmaz Kimdir? Derya Unutmaz Nerede Görev Yapıyor? Trump Panama Kanalını, Grönland’ı ve Kanada’yı almak istiyor İstenmeyen adam Ziyech'e talip yağıyor! Premier Lig ekibi peşinde
Sonraki Haber