AB ve Amerika’ya vergisiz ihracat fırsatı sunuyor! Afrika ülkesi Togo Türk şirketleri yatırıma davet etti
Afrika ülkesi Togo, Türk firmalarının yatırımlarını bekliyor. 2023 yılında 223 milyon dolar ihracat yapılan Togo ile ticaret katlanarak artıyor. Togo ile Türkiye arasında gelişen olumlu siyasi ilişkiler, ekonomik fırsatlara evrildi. Togo hükümeti, araziden vergiye kadar birçok alanda teşvikler veriyor. Büyük Türk şirketleri, tarım ve inşaat alanında yatırım yapmak için girişimlere başladı bile. İşte detaylar...
Gelişen ilişkiler nedeniyle Türkiye, geçen ay düzenlenen Aneho Uluslararası Festivali’ne onur konuğu olarak davet edildi. 15-19 Kasım 2024 tarihleri arasında Togo’da yapılan festivale Togo Yatırım Teşvik Bakanı Manuella Santos, Türkiye Büyükelçisi Muteber Kılıç, Aneho Belediye Başkanı Alexis Coffi Aquereburu, DEİK Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı Abide Gülel katıldı.
Togo’nun gözbebeği Pia Projesi ziyaretinden sonra Djitalleşme, Ticaret ve Tarım Bakanlıkları ile toplantılar yapıldı. Verimli gecen toplantılar sonunda proje görüşmelerini online toplantılarla ilerletme kararı alındı.
Temaslar hakkında superhaber’e bilgi veren DEİK Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı Abide Gülel, “Togo özellikle Avrupa ve Amerika’ya vergisiz ürün ihracatı yapılabilmesi, Afrika kıtasındaki en derin 3. liman olması özelliği, çok genç bir nüfus olarak asgari ücretin 80 USD civarında olduğu verimli bir tarım ülkesidir” dedi. Gülel, ülkenin tarımsal üretimden inşaata kadar her alanda yatırıma ihtiyaç duyduğunu, gelen yatırım projelerinin, Togo’ya fayda sağladığı görüldüğünde kazan-kazan prensibi çerçevesinde bazı teşviklerin verildiğini ifade etti.
Abide Gülel, Togo’da iş yapmak isteyen firmaların agulel@gulelhukuk.com e-mail adresi üzerinden kendilerine başvurmasının yeterli olduğunu söyledi.
YATIRIM YAPILABİLECEK 11 SEKTÖR
Gülel’in verdiği bilgiye göre, Togo’da yatırım yapılabilecek 11 sektör şöyle:
Hayvancılık: Togo’daki boş arazilerin devletten kiralanarak hayvan yemi üretimi ve vergi avantajlı ihracatı.
Savunma Sanayi: Togo’nun silah ve mühimmat ihtiyacının temini.
Tekstil ve Gıda: Gümrüklü sahası bulunan PIA Projesi içerisinde üretim tesisleri ile üretim ve vergi avantajlı ihracat.
İnsan Kaynağı: Afrika vatandaşlarının Türkiye’de izinsiz çalışmasını engellemek amacı ile iki ülke arasında kota programı geliştirmek ve insan kaynağı yaratma.
Tarım Okulları: Tarım Bakanlığı tarafından çok sayıda geliştirilmiş agropollerde verilecek tarım eğitimi.
Tarım Teknolojileri: Tarımsal alanların datalarının dijitalleşmesi projesi.
Tarım Ekipmanları: Her türlü tarım ekipman ve zirai ilaç konuları.
İnşaat: Togo’daki tarım arazilerinin altyapı çalışmaları konusunda hizmet, ürün ve teknoloji ihracatı projeleri.
Mimari Proje: Proje geliştirme ve Togo Devleti’nin anahtar projeleri.
Dijitalleşme: Dijitalleşme Bakanlığı ile siber güvenlik konularında iş birliği.
Lojistik: Afrika kıtasının en derin 3. limanı özelliği ile ithalat ihracat gelişimi.