ABD 3 bin Afganlıyı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptırdı mı? O iddiaya yanıt geldi

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, ABD'nin bedeli karşılığında 3 bin Afganın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptırdığı iddiasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sormuştu. O iddiaya yanıt Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden geldi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Afgan vatandaşların Türkiye vatandaşlığına geçirildiği yönündeki iddiaları yalanladı.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Taliban’ın Afganistan’ı hakimiyet altına alması sürecinde, ABD'nin bedeli karşılığında 3 bin Afganın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılması isteğine dair iddiayı gündeme taşımıştı. Çıray, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının 250 bin dolar gibi son derece az ve devletimizi küçük düşüren bir meblağ karşılığında satışa çıkarılması zaten yeterince utanç verici ve alçaltıcıyken, şimdi bu meblağa ‘taksitle’ ödeme kolaylığı sağlandığı iddia edilmektedir.” ifadelerini kullanmıştı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Afgan vatandaşların Türkiye vatandaşlığına geçirilmesi yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bir açıklama yayımladı.

Taksitle ödeme usulü ile herhangi bir şekilde vatandaşlık kazanılmasının mümkün olmadığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir siyasi parti sözcüsünün yapmış olduğu açıklamaya istinaden aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasına gerek duyulmuştur. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununa göre yabancı: genel olarak Türkiye’de 5 yıl kesintisiz geçerli ikamet izni ile bulunması veya bir Türk vatandaşı ile 3 yıl evli olması ya da Cumhurbaşkanınca belirlenen kapsam ve tutarda yatırım gerçekleştirilmesi halinde bizzat kendisi veya resmi vekilin başvurması üzerine milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel bir hali bulunmaması şartıyla Türk vatandaşlığını kazanabilmektedir. ABD’nin, bedeli karşılığında 3 bin Afganlıyı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptırdığı yönünde iddialar ise kesinlikle doğru değildir. Ayrıca iddia edildiği gibi Türk vatandaşlığı mevzuatına göre taksitle ödeme usulü ile herhangi bir şekilde vatandaşlık kazanılması mümkün değildir. Kaynağı belli olmayan, hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmayan iddiaları kamuoyu ile paylaşarak kurumları rencide etmek, itibarını zedelemek ve milletimizi bu asılsız bilgiler ile yanıltmak kabul edilebilir değildir. Daha önce de benzer iddialar defalarca kez ortaya atılmış, tüm bu asılsız iddialar somut belge ve veriler ile çürütülmüştür. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Turgay Ciner Habertürk ve Show TV'yi neden sattı? Habertürk, Show TV ve Bloomberg için dudak uçuklatan fiyat Can grubu kimdir, sahibi kim? Habertürk ve Show TV'yi satın alan
Sonraki Haber