ABD Ankara'yı F-35 projesinden neden çıkardı?
ABD Senatosu'nun Türkiye'nin üretim ortağı olduğu F-35'e ambargo koymak istemesi gündeme geldi.Washington, üretim ortağı olmasına rağmen Ankara'yı F-35 projesinden dışlama kararı aldı.Bahane öne sürerek dışlama kararı alınmasından sonra vatandaşlar ne olduğunu merak ediyor.Peki ABD Ankara'yı F-35 projesinden neden çıkardı? Sebepleri neydi? Türkiye ne yapacak?
ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin yasa tasarısında Türkiye'ye verilmesi gereken F-35 savaş uçaklarının satışının askıya alınmasını da öngören tasarı oybirliği ile kabul edildi. Tasarının kabul edilmesinden sonra herkes neden böyle bir karar alındığını merak ediyor.Washington, üretim ortağı olmasına rağmen Ankara'yı F-35 projesinden dışlama kararı aldı.Peki ABD Ankara'yı F-35 projesinden neden çıkardı? Sebepleri neydi? Türkiye ne yapacak? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Yenişafak'tan Talha Menteş'in haberine göre, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasını bahane eden Washington, üretim ortağı olmasına rağmen Ankara'yı F-35 projesinden dışlama kararı aldı.
ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin yasa tasarısında Türkiye'ye verilmesi gereken F-35 savaş uçaklarının satışının askıya alınmasını da öngören tasarı oybirliği ile kabul edildi. ABD'nin bu hamlesine karşı Türkiye'den 'Karşılığını veririz' açıklaması geldi.
Habere göre, Türkiye'nin karşılık olarak elinde birden fazla silah bulunuyor. Bu kozlardan biri, Rusya ile işbirliğini daha da artıracak adımlar. ABD'nin tavrında ısrarcı olması halinde Türkiye'nin F-35'lerin muadili olarak gösterilen Rus SU-57'lere (T-50) yönelebileceği belirtiliyor.
MALİYETİ F-35'LERİN NEREDEYSE YARISI KADAR
Rusya'nın geliştirme aşamasında olduğu Sukhoi SU-57 uçağının maliyeti, F-35'lerin neredeyse yarısı kadar. SU-57'lerin yetişmemesi halinde ilk etapta SU-35'ler ardından SU-57'lerin devreye girebileceği ifade ediliyor.
Rus SU-35 savaş uçakları, yıllar önce F-4 jetlerinin yerini alacak uçakların belirlenmesi kapsamında yürütülen çalışmalarda da gündeme gelmişti. Acil ihtiyaç halinde içi boş olarak satın alınabilecek uçakların tamamen Türk yazılım, silah, mühimmat, radar ve aviyonikleriyle donatılmak suretiyle milli ihtiyaçlara F-35'lerden çok daha fazla yanıt verebileceği belirtiliyor.
ABD, F-35'lerin yazılımı ve içindeki parçalara müdahaleye hiçbir şekilde izin ve yetki vermiyor. Türkiye'nin milli mühimmatlarını dahi uçağa yüklemesi için ABD izni gerekiyor. Üstelik iki ülke arasındaki gerilimler düşünüldüğünde ABD'nin F-35'lerle ilgili her fırsatta ‘sorun' çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor.