ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'da

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı 24 Şubat'ta 1 yılını dolduracak. Rus işgalien karşı 1 yıldır direnen Ukrayna'nın en büyük müttefiklerinden olan ABD, ülkeye milyarlarca dolar maddi ve askeri yardım yapmış durumda. Aynı şekilde Avrupa ülkelerinin de Ukrayna'ya olan desteği sürüyor.

Daha önce birçok lider Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret etti. Fakat bu kez ABD Başkanı Biden sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Biden Ukrayna'da

Başkan Biden'ın işgalin yıldönümünde Ukrayna'nın batı komşusu Polonya'yı ziyaret edeceği duyurulmuştu. Ancak hiç kimseye haber vermeden Kiev'e giden Biden'ın ziyareti tüm dünyaya bir sürpriz oldu.

Biden, Kiev'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky tarafından karşılandı.

500 MİLYON DOLARLIK YENİ YARDIM

Biden, görüşmenin ardından Ukrayna'ya sağlanacak yeni 500 milyon dolarlık askeri yardım paketini duyurdu. Bu askeri yardım içerisinde HUMARS muhimmatının da olacağı belirtildi.

Zelenski ise Biden ile uzun menzilli silahların Ukrayna'ya teslimatını görüştüklerini söyledi ve ABD Başkanı'nın ziyaretinin "tüm Ukraynalılar için son derece önemli bir destek işareti" olduğunu vurguladı.

HIMARS SİSTEMİ NEDİR?

Amerikan Kara Kuvvetlerinin dolaylı atış gücünün en kritik parçalarından HIMARS roket sistemleri, 1970’lerde geliştirilmiş paletli askeri araçlara takılan M270 Çok Namlulu Roketatar Sistemi'nin modernize edilmiş versiyonu olarak Lockheed Martin tarafından üretiliyor.

Obüs toplarının menzili 24 mil (38 kilometre) iken ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı HIMARS sistemleri 50 mil (80 kilometre) menzili ile daha geniş bir alanda cephedeki askerlere savunma kabiliyeti sağlayacak.

HIMARS sistemleri 227 milimetrelik 6 güdümlü füze taşıyan bir poda sahip ancak bu sistemlere ABD’nin Ukrayna’ya vermediği ve menzili 300 kilometreyi aşan Kara Kuvvetleri Taktik Füze Sistemleri (ATTACMS) mühimmatını taşıyan bir pod da takılıyor.

Söz konusu roket sisteminin diğer bir özelliğinin de hassas güdümü olduğu belirtilirken, hedefine atış yaptıktan sonra yüksek performanslı aracı ile dakikalar içinde atış yaptığı noktadan uzaklaşabiliyor.

C-130 uçağı ile taşınabilen HIMARS roket sistemi ilk kez 2005’te 18’inci Hava İndirme Tümenine bağlı 27’nci Topçu Alayı, 3’üncü topçu taburuna konuşlandırıldı.

İLK KEZ AFGANİSTAN'DA KULLANILDI

Bu sistem ilk kez 2010’da Afganistan’da, daha sonra terör örgütü DEAŞ’a karşı Irak’ta kullanıldı. Rakka operasyonu sırasında ABD ilk kez bu sistemleri 2017’de Suriye’ye de geçici olarak konuşlandırdı.

ABD’nin envanterindeki HIMARS’ların birim fiyatı 5,1 milyon dolar civarında ve ABD dışında Ürdün, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Romanya’da bulunuyor.

Biden’ın kararıyla, Avrupa’da HIMARS sistemine sahip ikinci ülke ise Romanya’nın ardından Ukrayna oldu.

Bu sistemlerin Ukrayna’nın doğusunda savaşın gidişatını değiştirip değiştirmeyeceği belirsiz ancak Rus ordusunu önemli ölçüde yıpratabileceği ve ilerleyişini ciddi ölçüde yavaşlatabileceği değerlendiriliyor.

Sonbahar esintisini içinizde hissettirecek en iyi 10 film Türkler yaptı, dünya peşine düştü Haftalık burç yorumları 25 Kasım - 1 Aralık
Sonraki Haber