ABD Borsası'nda çok sert düşüş!
Dow Jones neden düştü? ABD Borsa'sında sert bir düşüş yaşandı. Hatta bir tür "Kara Pazartesi" denilebilir. New York borsasında endeksler, haftanın ilk işlem gününü sert düşüşle tamamladı. Dow Jones Endeksi 4.60'lık bir düşüş yaşadı. Vatandaşlarımız merak ettikleri soruların cevaplarını derlemeye çalıştık. ABD Borsa'sında son durum merak ediliyor. Peki, Dow Jones neden düştü? ABD Borsası'ndaki son durum haberimizde...
Dow Jones vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor.Borsadaki sert düşüş cuma günü ABD'deki ekonomik verilen faiz artırımı olasılığı ile yükseltmesiyle başlamıştı. Dow Jones endeksi 1100 puanlık kayıpla son 7 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Bu düşüşle Dow Jones ilk kez 4 haneli düşüş (1100 puan) yaşamış oldu. Peki, Dow Jones neden düştü? ABD Borsası'ndaki son durum haberimizde...
DOW JONES'TA SERT DÜŞÜŞ
ABD Borsaları'nda bir tür 'Kara Pazartesi' yaşandı. Dow Jones Endeksi yüzde 4.60 düştü. Bir günlük kayıp 1.175 puan ile Wall Street tarihinin en sert düşüşü oldu. Panik satışlar dünyaya sıçradı, Japon Nikei endeksi de yüzde 5'e yakın düştü. Avrupa borsalarında yüzde 2 civarında kayıplar görülüyor.
New York borsasında endeksler, haftanın ilk işlem gününü sert düşüşle tamamladı.
Dow Jones Sanayi Endeksi 1.175 puan (yüzde 4,60) azalarak 24 bin 345 puana geriledi ve puan bazında tarihteki en sert günlük düşüşünü kaydetti.
Standard & Poor's 500 Endeksi 113 puan (yüzde 4,10) düşüşle 2 bin 648 puandan, Nasdaq Teknoloji Endeksi de 273 puan (yüzde 3,78) azalarak 6 bin 967 puandan günü tamamladı.
Ayrıca, Dow Jones Sanayi ve Standard & Poor's 500 endeksleri bu sene başından beri elde ettikleri tüm kazançları bir seansta kaybetmiş oldu.
Endekslerdeki sert düşüş cuma günü ABD'de açıklanan makro ekonomik verilerin faiz artırımı olasılığını yükseltmesiyle başlamıştı.
Son iki işlem gününde Dow Jones Sanayi Endeksinin kaybı yüzde 7'yi bulurken, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 6,1 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 5,7 değer kaybetti.
JAPONYA'DA SERT DÜŞÜŞ
Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 4,73 değer kaybederken, Çin'de Şanghay Borsası'nda kayıp yüzde 3,4'e yaklaştı. Güney Kore Borsası'nda da yüzde 1,5'un üzerinde düşüş görüldü.
AVRUPA BORSALARINDA KAYIPLAR YÜZDE 2'YE YAKIN
Avrupa borsaları da satış dalgasına paralel yüzde 3'e yakın kayıplarla güne başladı. Daha sonra kayıplarını telafi eden borsalarda yüzde 2 civarında düşüşler görülüyor.
SON 7 YILIN EN SERT SATIŞI YAŞANDI
-Dow Jones endeksi 1100 puanlık kayıpla son 7 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Bu düşüşle Dow Jones ilk kez 4 haneli düşüş (1100 puan) yaşamış oldu.
-ABD'de tarihi satışların yaşandığı seansta bir ara yüzde 6'yı bulan düşüşün 'Tetikletici Satış' denen programatik satışlar nedeniyle olduğu sanılıyor.
-S&P Endeksi günü yüzde 4.1 düşerek Ağustos 2011'den beri en sert düşüşünü yaşadı.
-Tahvil faizi ise panik satışlar ve güvenli liman algısı ile yüzde 2.71'e kadar geriledi.
WALL STREET’İN İKONOGRAFİK ŞİRKETLERİ
Wall Street denince hemen akla gelen ikonografik şirketlerden bahsetmeden olmaz. JP Morgan Chase Wall Street dünyasındaki en önemli isimlerden biri. Bu şirket 2008-2010 dönemindeki düşüşün yarattığı karmaşada başka bir önemli şirket olan Bear Stearns‘ı da bünyesine kattı. Şirketin günümüzde 2.42 trilyon dolar varlığı var ve şirket değer yönetimi, hisse senedi ticareti, global bankacılık, risk yönetimi gibi hizmetler sunuyor.
Citigroup da başka bir önemli Wall Street sakini. Çok uluslu bir yatırım bankacılığı firması olan bu şirket kredi kartı sektöründe büyük bir pay sahibi olmakla beraber varlık yönetimi, özel sermaye işleri ve finans analizi hizmetleri veriyor. Şirket 204 yıllık geçmişiyle finans dünyasının en eski şirketlerinden biri konumunda yer alıyor.
Wal Street’deki diğer büyük isimlerden bazıları ise Deutsche Bank, Barclay’s Capital ve Credit Suisse.
BORSA NEDİR?
Borsa belli kurallara göre, talep edilen mallar için organize edilmiş piyasaya verilen addır. Örneğin menkul kıymetler (değerli taşınırlar) ile (örnek olarak hisse senetleri, borçlar) dövizler, belli mallar (ör. Metaller ve diğer hammaddeler) veya türev hesaplamalar ile alınıp satılabilir. Borsa arz-talep şeklinde - komisyoncunun aracılık yapmasıyla - piyasa koşulları ile birlikte işler ve fiyatların (kurların) resmi olarak belirlenmesiyle dengelenir. Alınıp satılan malların fiyatlarının ya da kurların belirlenmesi arz ve talebe göre düzenlenir. Borsaların kendine özgü kuralları ve standartları vardır.
Hisse senedi, bono ve tahviller genellikle menkul kıymetler borsalarının içerisinde ticareti yapılageldiği halde, döviz ticareti için döviz borsaları (foreign exchange market) veya mal ticareti için emtia borsaları (commodity exchange) vardır.
Ana trendin yönü yükselme ise “boğa eğilimi”, düşüş ise “ayı eğilimi” denir. Ayılar düşerken alım yapar, yükselişte uykuda bekler. Boğalar ise yükselirken saldırır, alım yaparlar.
İSMİNİN KÖKENİ
Borsa isminin ortaya çıkışı tartışmalıdır. Bununla ilgili üç kuram vardır:
Bruggeli asilzade ailesi “van der Beurse” isminin 16. yüzyılda Latince Bursa (post, deriden çuval anlamında) kavramıyla birlikte “Beurs” kelimesine dönüşmesi. “Beurs” kelimesi birçok dile geçmiştir: bourse, Börse, borsa, birsja vb.
Aşağı Almanya/Hollanda (bugün Belçika) şehri Brugge’nin isminin kısmen değişmesi.
Evlerinde İtalyan tüccarların düzenli olarak iş konuşmaları için toplandığı Bruggeli asilzade aile “de Beurse” isminden türemiş olması.
İlk borsa 1531’de Anvers’te kuruldu, dünyanın ilk borsa binası 1613’te Amsterdam’da açılmıştır.
BORSA TÜRLERİ
Malların, her şeyden önce ithal ve tarımsal ürünlerin ticaretine yönelik ticari mal borsaları ilk borsa türleridir. Daha sonradan paslanmayan değerli maden ya da kahve gibi belli ürünlerin ticaretinde uzmanlaşmış uzman ürün borsaları ve özel borsalar ortaya çıkmıştır.
Futures mal işlemlerin tasfiye edildiği ve türevlerle işleme konulduğu futures borsalar ya da mala yönelik futures borsalar.
Hisselerle ve sabit faizli değerli kâğıtlarla yapılan ticaret için değerli kâğıtlar borsaları ya da hisse senetleri borsaları (borsa tanımı sık sık borsaların bu özel biçimi olarak kullanılır).
Yabancı paraların ticareti için döviz piyasaları
Borsaya benzer organize piyasalar mevcuttur, örneğin ulaşım ve sigorta alanı için hizmet borsaları, somut olarak örneğin gemicilik borsası.
TİCARİ MAL BORSASI
Bir ticari mal borsası – diğer adıyla ürün borsası– hammadde, tarım ürünleri ya da gıda malzemeleri gibi geri ödenebilir malların işlem gördüğü borsadır. Burada normalde tarım ve sanayi hammaddeleri, mineraller ve de diğer doğal ürünler söz konusudur, ancak sanayi ürünleri bu kapsama girmez.
İnsan tarihinin en eski borsaları ticari mal borsalarıdır. Bu borsalar yoğun mal değiş tokuşu yapılan yerlerdeki pazar yerlerinden ve ticaret pazarlarından meydana gelmiştir. Bununla birlikte değerli kâğıt borsalarından birkaç yüzyıl daha eskidirler, günümüzde endüstri ülkelerinde bir zamanlar sahip olduğu anlamlarını geniş ölçüde yitirmişlerdir. 1409’da Brugge’de ilk borsa kuruldu; “borsa” kavramı da orada ortaya çıkmıştır. Avrupa borsaları arasında en eski Alman ticari mal borsası 1541’de kurulan Augsburg Borsasıdır; tahminen Lyon Borsası aynı yıl ortaya çıkmıştır. 1611 yılında işlemlerine başlayan Amsterdam Borsası 17. yüzyılın en önemli ticari mal borsasıydı.
Bir ticari mal borsasındaki ücretler sadece arz ve talep yoluyla değil, aynı zamanda spekülasyon yoluyla belirlenmektedir. Ticari mal borsasındaki işler ya hemen bitirme süresiyle lokomotif işler olarak ya da futures işler (futures ticari mal borsası) olarak yürütülür.
Bugün ticari mal borsalarında ticaretin devamı ağırlıklı olarak arka alana bağlıdır. Buna rağmen bölgenin satıcıları, alıcıları ve üreticileri için kota etme (listeleme) önceden olduğu gibi öneme sahiptir. Kota etmelerden kasıt hemen teslimatta gerçekten işlem gören ürünler için bölgesel ücretlerdir. Bu, uluslararası ticaret yerlerinde kota edilen ücretlerin bilgisi olarak bölgelerde günlük iş için oldukça önemlidir.