ABD bu işin neresinde? Türk SİHA'sına Kerkük'te saldırı sabotaj mı?

Türkiye ile Irak’ın tarihi anlaşmalara imza attığı bir dönemde Türk SİHA’sının Kerkük üzerinde düşürülmesi, sabotaj mı sorularını beraberinde getirdi. Irak, SİHA’yı düşürdüğünü açıklayan komutana soruşturma başlatırken, olayda 7 yıl aradan sonra Kerkük’e asker getiren ABD bağı merak ediliyor.

SUPERHABER-ÖZEL

Türkiye ile Irak arasında son dönemlerdeki tarihi işbirliği sürecine sabotaj mı yapıldı? Türk SİHA’sının Kerkük üzerinde düşürülmesi, terörle mücadelede ortak bir yaklaşım sergileyen iki ülke ilişkilerini bozma hamlesi miydi?

İşte iki gündür akıllara bu soru geliyor.

Irak ordusu, Kerkük üzerinde Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürdüğünü açıkladı. Irak ordusunun Kerkük'teki hava kuvvetleri komutan yardımcısı General Abdülselam Ramazan, "Irak hava sahasına sızan bir Türk SİHA'sı düşürüldü" dedi. Ramazan, SİHA'nın Süleymaniye yönünden geldiğini söyledi.

Olay, iki ülke arasında askeri mutabakat zaptı imzalanmasından yaklaşık 2 hafta sonrası gerçekleşti. İki ülkenin Milli Savunma, Dışişleri Bakanları ile istihbarat başkanları 15 Ağustos’ta Ankara’da bir araya gelmiş, askeri mutabakat zaptı imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında, Irak'ın başkenti Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kurulacak.

Başika’da bulunan Türkiye'ye ait üs ise Irak Silahlı Kuvvetleri’ne devredilecek ve burada Türkiye-Irak Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi faaliyet gösterecek.

Anlaşma, iki ülkenin başta “terörizmle mücadele” olmak üzere son dönemde güçlendirdikleri güvenlik işbirliğinin bir aşama daha ileri götürülmesi açısından önemli.

Böylece, Ankara’da gerçekleştirilen ve iki ülkenin dışişleri, savunma bakanları ile istihbarat yetkililerini bir araya getiren Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısı, Türkiye-Irak arasında son dönemde görülen yakınlaşmayı daha da ileri götürecek mutabakat zaptıyla noktalanmış oldu.

Irak’ın bir süredir işbirliği çerçevesinde PKK terör örgütüne yönelik tedbirlerini sıkılaştırması, PKK’yı yasaklı örgüt ilan etmesi, kısa bir süre önce örgütün kontrolündeki 3 partiyi kapatması işbirliğinin derinleştiğini gösteriyordu.

KALKINMA YOLU PROJESİ

İki ülke arasında güvenlik dışında ekonomik, ticari anlaşmalar da öne çıkmıştı. Türkiye ve Irak arasında küresel ticareti etkileyecek boyutta Kalkınma Yolu Projesi’nin resmi adımları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan ayında yaptığı Irak ziyaretinde atılmıştı.

Saldırının gerçekleştiği gün Kalkınma Yolu Projesi Türkiye-Irak-Birleşik Arap Emirlikleri-Katar 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilmesi de dikkat çekici.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde aktardığımız başlıkların yanında toplam 27 anlaşma imzalandı.

ABD ASKERLERİ YENİDEN KERKÜK’TE

ABD, 7 yıl önce çekildiği Kerkük’e Ağustos ayı başında geri dönmüştü. 13 Hummer marka zırhlı araç ve 60 askeri personelden oluşan ABD kuvvetleri K1 Askeri Üssüne yerleşti.

ABD , 16 Ekim 2017’de Haşdi Şabi ve Irak ordusunun Kerkük’e konuşlanmasından sonra ilk kez bölgeye asker göndermişti.

13 bin TL taksitle 2+1 daire imkanı! Tuvaletler tecrit hücresine çevrilmiş Kayserispor Galatasaray sifresiz canlı maç izle şifresiz
Sonraki Haber