ABD hem zamana karşı hem de Çin’e karşı yarışıyor: Deniz dibindeki F-35 için kıyasıya mücadele

ABD Donanması, Güney Çin Denizi’ndeki bir F-35 savaş uçağının enkazına Çin’den önce ulaşmak için yoğun bir mücadele sergiliyor. Bölgeye ilk ulaşan ülke, en pahalı ve son teknolojiyle donatılmış bu uçağın sırlarına hakim olabilir.

ABD Donanması, Güney Çin Denizi’nin dibindeki bir F-35C savaş uçağı enkazına Çin’den önce ulaşabilmek için zamanla yarışıyor. Savaş uçağının enkazı uluslararası sularda olduğu için, diğer ülkelerin de enkazı çıkarması mümkün. Bölgeye ilk ulaşan ülke, en pahalı ve son teknolojiyle donatılmış bu uçağın sırlarına hakim olabilir.

100 milyon dolarlık uçak Pazartesi günü USS Carl Vinson uçak gemisinden kalkarken düşmüştü.

Bu, ABD Donanması'nın en yeni ve gizli ekipmanlarla donanmış uçağı.

DİĞER ÜLKELER DE ÇIKARABİLİR

BBC Türkçe’de yer alan haber göre, savaş uçağının enkazı uluslararası sularda olduğu için, diğer ülkelerin de enkazı çıkarması mümkün.

Bölgeye ilk ulaşan ülke, en pahalı ve son teknolojiyle donatılmış bu uçağın sırlarına hakim olabilir.

KAZADA 7 KİŞİ YARALANMIŞTI

Uçak Pazartesi günü bir tatbikat sırasında, uçak gemisinin güvertesine çarparak suya düşmüş ve kazada yedi kişi yaralanmıştı.

ABD Donanması uçağın düştüğü yeri veya uçağı çıkarmanın ne kadar sürebileceğine dair bilgileri paylaşmıyor.

2016'da uluslararası bir mahkemenin aksi yöndeki kararına rağmen Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia eden ve bunu diğer ülkelere de dayatmak için son yıllarda daha aktif bir politika izleyen Çin, uçağı herkesten önce çıkarmak isteyebilir.

Ulusal güvenlik uzmanları Çin ordusunun enkazı çıkarmakla ilgilenebileceğini söylüyor.

EN YAKIN GEMİ 10 GÜN UZAKLIKTA

Bölgeye en yakın ABD enkaz çıkarma gemisi ise 10 gün uzaklıkta.

Savunma uzmanı Abi Austen, bunun çok geç olacağını belirtiyor. Uçağın kara kutusunun pili o zamana kadar biteceği için enkazın yerini tespit etmek daha da zor olacak:

"ABD'nin bu enkazı geri alması hayati öneme sahip. F-35 uçan bir bilgisayar gibi. ABD Hava Kuvvetleri'nin diğer sistemlerine de bağlanıyor.

"Çin'in henüz böyle bir teknolojisi yok, bu yüzden enkaza erişmeleri bir teknolojik atılım yapmalarını sağlayabilir.

"F-35'in bağlantı teknolojilerini çözebilirlerse, uçak gemilerine karşı büyük bir avantajları olur."

ENKAZLAR NASIL KURTARILIYOR?

ABD Donanması'nın enkaz ve dalış ekipleri savaş uçağına kesecikler bağlayıp bunların içini havayla dolduracak ve uçak yüzeye doğru çıkacak.

Fakat uçağın gövdesi tek parça halinde değilse bu işleri zorlaştıracak.

Uçağın gövdesinde roketler varsa çıkarma işlemi daha da çetrefilli hale gelecek.

Bu tip olaylar daha önce de yaşanmıştı.

1974'te Soğuk Savaş'ın zirve yaptığı bir dönemde CIA Hawaii açıklarında deniz tabanına oturmuş bir Rus denizaltısını enkazını dev bir mekanik kıskaç ile ele geçirmişti.

Ondan iki yıl önce de Çin, doğu kıyısında batan bir İngiltere denizaltısının enkazını gizlice çıkarmıştı.

2011'de Usame Bin Ladin'in evine düzenlenen operasyonda düşen ABD'nin bir "hayalet" helikopterinin de Çin tarafından ele geçirildiği düşünülüyor.

Barros "Çin'in helikopterdeki donanım ve yazılımı ele geçirdiğinden eminiz" diyor.

Guiness Rekorlar Kitabı'na giren, en derin başarılı enkaz kurtarma operasyonu ise Mayıs 2019'da ABD'nin Filipin Denizi'nde bir uçağını 5 bin 638 metre derinlikten çıkarması olmuştu.

F-35 uçağının Çin tarafından ele geçirilmesini istemeyen ABD'nin önünde bir seçenek daha var: Enkazı torpido ile parçalamak.

Fakat bu seçenek henüz gündemde değil.

Tavuk ölümlerinin sebebi kuş gribi çıktı 2025 emekli maaşında sıfır zam riski Kayserispor Adana Demirspor canlı maç anlatımı, goller
Sonraki Haber