ABD'deki büyük kabus rapora yansıdı: Her 5 kişiden biri aşırı doz uyuşturucudan ölüyor
ABD'nin en büyük sorunlarından biri olan uyuşturucu bağımlılığının geldiği korkunç nokta ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin raporuna göre, ülkede 2021 yılında her 5 kişiden biri aşırı doz uyuşturucudan hayatını kaybetti. ABD'de 2021 yılında aşırı dozda uyuşturucudan ölenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 107 bine ulaştı.
ABD'de geçen yıl 107 bini aşkın kişinin aşırı doz uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre 20 yılı aşkın süredir artan aşırı doz ölüm oranlarında geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 15'lik rekor artış kaydedildi. 2021 verileri, her beş dakikada bir Amerikalının aşırı doz uyuşturucudan öldüğü anlamına geliyor.
ABD'de aşırı doz ölümlerin sayısı son 20 yılı aşkın dönemde hemen her yıl artış gösterdi. Aşırı doz uyuşturucu kaynaklı ölümlerde artış eğilimi 1990'larda opioid içerikli ağrı kesicilerle başlamış ve ardından eroin ve fentanil gibi diğer opioidlerin yol açtığı ölüm dalgaları yaşanmıştı.
Geçen yıl fentanil ve diğer sentetik opioidler kaynaklı aşırı dozdan ölümlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 23 artarak 71 bin olarak kaydedildi. Kokain bağlantılı aşırı doz ölümlerde de artış yüzde 23 olurken meth ve kristal adlarıyla da bilinen metamfetamin ve diğer uyarıcılardan ölümlerde yüzde 34 artış kaydedildi.
KARIŞIMLAR ÖLÜMLERİ TETİKLİYOR
Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü Direktörü Dr. Nora Volkow, son verilerin "gerçek anlamda afallatıcı" olduğunu belirtti. Aşırı doz ölümlerde çeşitli uyuşturucuların genelde alıcının haberi olmadan ucuz fentanil ile birleştirilerek satılmasının rol oynadığını belirten Volkow, "Bunun somut sonucu, uyuşturucuyu arada sırada kullananlar ve hatta ergenlik çağındaki gençler dahil olmak üzere giderek daha fazla kişinin, alınan düşük doza rağmen ölüme yol açabilecek bu güçlü maddelere maruz kalması" diye konuştu.
Uzmanlar, Covid-19 pandemisinin uyuşturucu sorununu daha da güçleştirdiğini belirterek kapanma ve diğer kısıtlamaların uyuşturucu bağımlılarının izole olmasına ve tedaviye ulaşımlarının zorlaşmasına yol açtığına işaret ediyor.