ABD'den Türkiye'ye Suriye yalanları

Obama yönetimi, 2011 başından itibaren Suriye politikasında Ankara’yı defalarca yanılttı. Bunu kimi zaman kendi politikalarından geri adımlar atarak, kimi zaman da Ankara’ya tutmaya niyetli olmadığı sözler vererek yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri, kan gölüne dönen ve yüzbinlerce insanın yaşamını yitirdiği komşumuz Suriye'deki savaşta Türkiye'ye birçok kez yalan söyledi.

Amerika Türkiye'yi Münbiç, İncirlik ve Bab harekatına yönelik verdiği çok sayıda sözü tutmadı. Bunlardan ilki 21 Ağustos 2012'te yaşandı. Suriye'de kimyasal ya da biyolojik silah kullanımını kırmızı çizgi olarak açıklayan Amerika, beklentilerin aksine rejime müdahale etmedi.

İNCİRLİK SÖZÜ UÇTU

DEAŞ'ın 2014 yılında Suriye'de etkinliğini artırmasının ardından ABD Eylül ayında hava harekatlarına başladı.

Temmuz 2015'te ABD, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunda Ankara'ya taahhütte bulundu.

Böylece 23 Temmuz'da İncirlik Üssü koalisyon uçaklarına açıldı. Türk yetkililer, İncirlik'in bu şartla açıldığı, 90 kilometrelik sınır hattı boyunca rejim uçaklarına da yasaklanacak bir uçuşa yasak bölge oluşturulacağı bilgisini basınla paylaştı. Ancak uzlaşmaya varılan bu planlar, Amerika sözünü tutmadığı için hiçbir zaman hayata geçmedi.

Suriye'de Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen ABD, PYD'ye tonlarca silah indirdi

PYD MÜNBİÇ'TEN ÇEKİLMEDİ

Ankara, bölgenin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna geri çekilmesi şartını koştu. 13 Ağustos'ta Münbiç DEAŞ'tan temizlenmişti. Ankara YPG'nin geri çekilmesi ısrarını sürdürdü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 15 Ağustos'ta yaptığı bir açıklamada “Obama sözü verdi” demişti. Ancak bu da diğer sözler gibi yalan oldu. YPG halen Münbiç'te.

Fırat'a engel oluyorlar

Türkiye, İncirlik sonrası ABD'den destek bulamadığı için başlayamadığı sınır bölgesindeki operasyona kendi göbeğini keserek 24 Ağustos'ta başladı. Sınırdan yaklaşık 20 kilometre güneye kadar operasyona ABD savaş uçakları da hava kısmi yardım verdi. Ancak harekat Bab'a yönelince destek kesildi.

Yeni Şafak gazetesine konuşan üst düzey diplomatik kaynak, El Bâb bölgesinde devam eden operasyonun bu kadar yavaşlamasının sebebinin de ABD'nin attığı adımlar olduğunu söylüyor.

2 GÜN ÖNCE PİŞMAN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının kendileri için "kırmızı çizgi" olacağına ilişkin açıklamasından pişmanlık duymadığını söyledi.CBS kanalında yayınlanan "60 Dakika" programına mülakat veren Obama, 2012 yılında Suriye'de olası kimyasal silah kullanımı konusunda sarf ettiği "kırmızı çizgi" açıklamasına açıklık getirdi.Obama, o gün hazırlanmış olan konuşma metninde "kırmızı çizgi" ifadesi yer almamasına rağmen kendisinin bir anlamda doğaçlama yaptığını kabul etti.

PİŞMAN DEĞİLİM

Bu ifadenin, Amerikalı askeri yetkililerle dahi sorunlara yol açtığının hatırlatılması üzerine Obama, "Beşşar Esed'in kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını görmüş olmam halinde, bunun Suriye'de ne yapmak istediğimiz veya istemediğimiz konusundaki değerlendirmemi değiştirebileceğini söylemekten pişmanlık duymuyorum." dedi.

Obama, mümkün olsa bu sözlerini geri alıp almayacağı sorusunu yanıtsız bırakırken, söyle devam etti:

"Eğer 'Kimyasal silahlar hesaplamalarımı gerçekten değiştirmiyor' demiş olsaydım daha büyük bir yanlış yaptığımı düşünürdüm. ABD Başkanı olarak, kimyasal silahlar kullanılmasının bir farklılık oluşturacağını mesajını göndermek önemliydi."

YÜZDE 95'İ İMHA EDİLDİ

Obama, Suriye'deki kimyasal stokların yüzde 90-95'inin imha edildiğini, bunların artık terör örgütü DEAŞ, Nusra Cephesi veya rejimin elinde olmadığına dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler (BM), 2013 yılında Şam yakınlarındaki Guta'da rejimin kimyasal silah saldırıları düzenlediğini bildirmişti. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) da Esed rejiminin 2013'ten itibaren İdlib, Şam kırsalı, Hama ve Halep'te olmak üzere 138 kez kimyasal silah saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

Obama, 21 Ağustos 2012'de ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahale konusundaki düşüncesinin bu ülkede kimyasal ya da biyolojik silahların kullanılması halinde değişebileceği uyarısında bulunmuş, Esed rejimine bunun ABD için "kırmızı çizgi" olduğunu net olarak vurguladıklarını açıklamıştı.

Ateşkes sonrası Kasım'dan 'zafer' mesajı! İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de! Resmi Gazete yayımlandı! İşte 30 Kasım 2024 tarihli kararlar...
Sonraki Haber