ABD'den yaptırım kararı: Türkiye'den iki isim var

Literatür ne diyor?

ABD'nin uyguladığı kapsamlı yaptırımların sonuçlarını inceleyen ekonomistler, yaptırımların en çok yaptırımlara konu ülkedeki fakir kesimi etkilediği sonucuna varıyor. Almanya'daki Trier ve Marburg üniversitelerinden ekonomistler Matthias Neuenkirch ile Florian Neumeier'in 2016'da kaleme aldığı makalede "Yaptırım uygulanan ülkelerde zengin kesim ve yoksulluk sınırı arasındaki fark yüzde 3,8 daha fazla oluyor" diyor.  Araştırmacılar sadece ABD tarafından uygulanan yaptırımların başka ülkelerin de katılımıyla uygulanan uluslararası ölçekteki yaptırımlardan daha az etkili olduğunu ifade ediyor. 

Gerçek ve tüzel kişilere uygulanan yaptırımların etkisi ne? 

ABD'nin gerçek ya da tüzel kişilere yönelik yaptırımları daha fazla ülkede uygulanıyor ancak kapsamları ülkelere yönelik yaptırımlardan daha dar. Bu yaptırımlarla ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı olan OFAC, şahısların ABD'deki mal varlıklarını dondurabiliyor, ülkeye girişlerine yasak getirebiliyor ve söz konusu kişilerle ABD'li şirketlerin veya şahısların iş yapmasını yasaklayabiliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e de bu çerçevede yaptırım uygulandı.

Genç kızın kafasını kesip surlardan attı! Detaylar kan donduruyor... Fatih'teki cani ilk cinayeti nasıl işledi? Böyle sevgi olur mu! Bebeği dudağından öpüp videoya aldı! Akıllara Uraz Kaygılaroğlu'nun sergi için verdiği pozlar geldi! Katilin annesi mahkemede "iyi ki yapmışlar" dedi Türkiye'de yanardağ püskürme riski keşfedildi