ABD'li profesör 'Çaya tuz atın' dedi, İlber Ortaylı da tartışmaya dahil oldu

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl'ın mükemmel demleme için içine tuz atılması gerektiğini söylemesinin ardından Rizelilerden büyük tepki gelmişti. Tartışmaya Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl, "Demlenmiş Çayın Kimyası" adlı bir kitap yazdı ve bu kitabın tanıtımı sırasında basın mensuplarına "mükemmel demleme" için çaya tuz atılmasını önerdi.

Bu açıklamanın ardından 'Çaya tuz atılır mı, atılmaz mı?' tartışması başladı ve Rizelilerden bu sözlere büyük tepki geldi. Rizelilerin tuz önerisine tepki göstererek Türk çayına sahip çıkmasının ardından açıklamalar peş peşe geldi.

"TÜRK ÇAYI İÇERLERSE İÇİNE BİR ŞEY KATMALARINA GEREK KALMAZ"

Rize Ticaret ve Çay Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, kimya profesörü Francl'ın çayın acılığını almak için tuz eklenmesi tavsiyesinin nedenini içinde katkı maddesi bulunmasına bağladı.

Erdoğan, "İngiltere'deki ve Amerika'daki arkadaşlara önereceğimiz içmiş oldukları acı çayları bıraksınlar gelsinler, hoş, içilebilir, kaliteli Türk çayını içsinler. Çayı yumuşatmaya da sertleştirmeye de gerek yoktur. Dünyanın en doğal, en kaliteli çayı Türk çayını içsinler. İçine hiçbir şey katmaya gerek kalmaz" dedi.

"DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM"

Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder de "Dünyanın hiçbir yerinde çaya tuz attıklarını görmedim, duymadım. Sanki dünyanın tadını tuzunu bozdukları gibi bu söylemle çayımızı da ağız tadımızı da bozacaklar gibi bir izlenim oldu. Çaya hiçbir şey katmıyorsunuz hatta kullanacağınız suyun kireçsiz, sade olmasına özen göstermeniz lazım" şeklinde konuştu.

İLBER ORTAYLI DA TARTIŞMAYA DAHİL OLDU: "AMERİKALILAR ÇAY BİLMEZ, KAHVE BİLMEZ"

Tüm bunların ardından tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da konuyla ilgili görüş bildirdi.

Ortaylı, “Amerika’dan çayın nasıl içileceğini öğrenecek değiliz. Amerikalılar çay bilmez, kahve bilmez. Kimya profesörü de olsa fark etmez. Çay keyif gıdasıdır. Ben de severim ve şeker bile atmadan içerim. Tuzlu çay vardır, eskiden beri yapanlar var. Ama şekerli çay kadar zararlıdır. İngilizler çay işini bilir. İngilizlerle çay konuşacak en son kişiler Amerikalılardır" ifadelerini kullandı.

İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” ABD ve Rusya arasında olumlu adım: "Görüşmek istediğini söyledi"
Sonraki Haber