ABD'li uzman "Esas nükleer tehlike başka yerde" dedi, Güney Asya'yı işaret etti!

ABD'li araştırma analisti Shawn Rostker, nükleer savaş tehlikesinin gözlerin çevrildiği Rusya'dan değil Güney Asya'nın üç ülkesinden kaynaklı olduğunu ileri sürdü: Çin, Hindistan ve Pakistan.

SUPERHABER - ÖZEL

Merkezi Washington'da bulunan Silahların Kontrolü ve Yayılmasının Önlenmesi Merkezi (Center for Arms Control and Non-Proliferation) araştırma analisti Shawn Rostker, Çin-Hindistan-Pakistan üçlüsünün, Çin, Rusya ve ABD arasındaki süregelen rekabetten daha ciddi bir nükleer kullanım tehdidi oluşturduğu iddia etti.

Rostker, The Diplomat için kaleme aldığı yazısında son dönemde ortaya çıkan nükleer çatışma riskini analiz etti. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında bu riskin arttığına vurgu yapan Rostker, Çin-Hindistan-Pakistan üçlüsü arasındaki stratejik risklerin ve istikrarsızlıkların, ABD-Rusya-Çin arasındaki rekabetin daha endişe verici olduğunu belirterek bu risk ve istikrarsızların nükleer tehdit barındırdığını da iddia etti.

Rostker yazısında Güney Asya alt kıtasının nükleer hale getirilmesinin üzerinden çeyrek asır geçmesinin ardından, bölgenin, gelişen nükleer duruşlar, devam eden askeri-teknolojik gelişmeler ve yoğunlaşan stratejik rekabet nedeniyle giderek daha fazla nükleer krize karşı savunmasız hale geldiğini vurguladı.

Hindistan, Pakistan ve Çin, birbirlerinden algıladıkları tehditler nedeniyle nükleer güçlerini aktif olarak modernize ediyorlar. Çin'in Pakistan ile nükleer ortaklığı ve kendi genişleyen cephaneliği Hindistan'ın güvenlik endişelerini daha da kötüleştiriyor.

Pekin'in nükleer büyümesi öncelikle ABD'yi hedef alıyor ancak Hindistan'ı da önemli ölçüde etkiliyor ve Hindistan ile Çin arasındaki stratejik dengeyi daha da karmaşık hale getiriyor.

ÇİN'İN 500 NÜKLEER BAŞLIĞI VAR

Bulletin of Atomic Scientists' 2024 Nükleer Defteri'ne göre Çin şu anda yaklaşık 500 nükleer savaş başlığına sahip ve üretime devam ediyor. Dokuz nükleer silahlı ülke arasında Çin'in cephaneliği en hızlı oranlarda büyüyor.

Rostker, bu büyüyen tehlikeyi vurgulayan son yıllardaki iki kritik olayı vurguladı. İlki, Hindistan ve Pakistan'ın doğrudan askeri çatışmaya tehlikeli bir şekilde yaklaştığı 2019 Pulwama-Balakot kriziydi.

Geçtiğimiz yıl, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo anılarında, "Dünyanın, Hindistan-Pakistan rekabetinin Şubat 2019'da nükleer bir yangına dönüşmeye ne kadar yaklaştığını tam olarak bilmediğini düşünüyorum" demişti.

İkinci olay ise 2022'deki BrahMos seyir füzesi olayıydı. Rostker, "2022 BrahMos seyir füzesi olayı, nükleer silahlı bir devletin nükleer kabiliyetli seyir füzesinin bir başka devlete attığı ilk tarihi olaydı" dedi.

ABD'li uzman, bir sonraki seferde iki ülkenin gerilimi düşürme şartlarında olmayabileceği uyarısında bulundu.

Ankara'da 'Kazı Kazan'dan 4 milyon kazandığını öğrenen genç çıldırdı ''Terörist Mihraç Ural Fransız ajanıdır” Keita Balde Diao kimdir? Keita Balde Diao ve Wanda Nara sevgili mi?
Sonraki Haber