ABD'nin Rusya'dan geri çektiği firmalar gözünü Türkiye'ye dikti: İki ülke arasında stratejik imza!
Ukrayna'yı işgal eden Rusya'dan ABD'nin geri çektiği 5 bin Amerikan şirketi gözünü Türkiye'ye dikti. Markaların Türkiye pazarını araştırdığı öğrenilirken, ABD Ticaret Odası'ndan kritik bir hamle geldi. TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında stratejik imzalar atıldı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 21. gününde de çatışmalar hızla devam ediyor.
Rusya'ya yapılan yaptırımlar ve savaş nedeniyle Rusya ve Ukrayna'yı terk etmeye başlayan 5 binden fazla ABD'li şirket, Türkiye pazarını araştırmaya başladı.
TOBB İLE ABD TİCARET ODASI ARASINDA STRATEJİK İMZA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, firmaların Türkiye'ye gelişini kolaylaştırmak için kritik bir hamle attı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant'ı Ankara'ya davet etti. Daveti kabul ederek Türkiye'ye gelen Brilliant ile TOBB arasında önemli bir anlaşma imzalandı.
Karşılıklı olarak imza konulan 'TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı' savaş nedeniyle Rusya ve Ukrayna'dan çıkış yapan ABD şirketlerinin Türkiye'ye gelmesi için önemli bir fırsat teşkil ediyor.
"TÜRKİYE'DE ABD'Lİ YATIRIMCILAR İÇİN CİDDİ FIRSATLAR VAR"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ile Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu'nun da katıldığı törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
"Türkiye çevre ülkeler için cazip bir üretim merkezidir. Bu noktada, ABD'li yatırımcıları Türkiye'yi bir yatırım ve ticaret üssü olarak değerlendirmeye davet ediyorum. ABD'li yatırımcılar için ciddi fırsatlar vardır.
Biz, iş dünyası olarak, her zaman ilişkilerimizin ticari yönünü öne çıkaracak yaklaşımlara öncelik verilmesini istiyoruz. Zira, biliyoruz ki refahın da huzurun da güvenliğin de yolu ticaretten geçer. Biz 100 milyar ticaret hedefinin gerçekçi ve ülkelerimizin üretim potansiyeli ile uyumlu olduğunu düşünüyoruz.
Türkiye ile ABD arasında, bir serbest ticaret anlaşması veya benzeri etkisi olacak tercihli ticaret anlaşması imzalanmalıdır. Türkiye, Section 232 kapsamı dışında tutulmalıdır. Zira Türk iş dünyası bu uygulamadan ciddi zarar görmektedir. İkili ticaretimizi olumsuz etkileyen bu konunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasında destek istiyoruz.
İmzalanan mutabakat zaptı ile 2022 yılı için ortak çalışma alanlarını da kararlaştırmış oluyoruz. Sağlık, enerji, bilişim teknolojileri, dijital ekonomi, turizm, altyapı konularında iş birliğine ağırlık vereceğiz. Şikago'da faaliyete geçen Türk Ticaret Merkezi'nin ilerleyen dönemde lojistik operasyonları da yürütür bir hale gelmesini planlıyoruz. Şu ana kadar bu merkezden 50 firma yararlanmaya başladı. Böylece Türk şirketlerinin Amerikan pazarına girişinde kapıdan kapıya hizmet verir hale geleceğiz. Aynı zamanda Amerikan firmalarının lojistik operasyonlarını da ucuzlatacağız. ABD çapındaki lojistik ağımızı Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle 5-6 eyalete yaymayı planlıyoruz."
TÜRKİYE'YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN İKİNCİ ÜLKE ABD
Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ise ABD'li firmaların Türkiye'deki yatırımlarının artmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Tuzcu, "Türkiye ve ABD arasındaki yatırım ve ticaret ilişkileri son dönemde salgın ve diğer koşullara rağmen önemli mesafe kaydetti. Bu mesafelerin alınmasında, ABD'yi 14 milyar dolarla ülkemizde en çok yatırım yapan ikinci ülke konumuna getiren 2 bin ABD şirketinin önemli katkısı vardır ve bu yatırımlar, onların Türkiye ve ekonomisine olan güvenini gösteriyor. ABD'nin dünyada 8 trilyon dolarlık doğrudan yatırımı olduğunu değerlendirdiğimizde, Türkiye'deki mevcut gelişmiş yatırım ortamına ABD'den çok daha fazla yatırım gelebileceğini, bu potansiyelin çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Türk firmalarının da ABD'de 8,3 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu kaydeden Tuzcu, iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 31,4 milyar dolar düzeyine ulaştığını hatırlatarak "Section 232'deki çelik ve alüminyum vergilerinin kaldırılması, ABD yönetiminden önemli beklentimizdir. Bu beklentimizde Amerikan özel sektörünün desteğini alacağımızı öngörüyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Brilliant tarafından TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imzalandı.
"RUSYA'DA İŞ YAPAN ŞİRKETLER OPERASYONLARINI TÜRKİYE'YE KAYDIRIYOR"
Anlaşmayı yorumlayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake, "Rusya'da iş yapan Amerikan şirketlerinin bazıları şimdi orayı terk ediyor. Bazıları da operasyonlarının bir kısmını Türkiye'ye kaydıracağını söyledi. Bence de Amerikan şirketleri Türk pazarını düşünmeli" dedi.
Geçen yıl ABD-Türkiye ikili ticaret hacminin 28 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Flake, "Bu da bir yıl içerisinde yüzde 30'luk bir artış anlamına geliyor. Türkiye'nin ABD'ye ihracatının artması tabii ki buna bir katkı. Çok etkileyici bu. Salgın sırasında Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yüzde 45 artmış" ifadelerini kullandı.
"ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİYOR"
ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Brilliant ise TOBB ile farklı platformlarda birçok kez bir araya geldiklerini belirterek, "Bence her iki kuruluş yalnızca her iki ülkedeki insanların yaşamlarını iyileştirmiyor, bunun yanında Türkiye ve ABD'nin küresel ilişkilerde oynadığı rolü düşününce, burada da çok önemli bir rol oynuyor ve ABD-Türkiye ilişkilerini geliştiriyor" dedi.
"HEM ABD HEM TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK FIRSAT""
"İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana içinde yaşadığımız uluslararası sistemde birlikte olmazsak yeterince güçlü olamayız" ifadesini kullanan Brilliant, "Şu andaki durumun da farkında olmamız ve gerçekten bu ortaklık üzerinde daha fazla durmamız gerekiyor. Bana göre bu daha öncesinde ABD-Türkiye ilişkileri açısından ortaya çıkmamış olan bir fırsatı gösteriyor. Bu durumun hem ABD için hem de Türkiye için bir fırsat doğurduğunu söylemem lazım" diye konuştu.