ABD'nin S-400 oyunu!

Habertürk yazarı Kübra Par, bazı medya kuruluşları ve sosyal medya hesapları tarafından ortaya atılan 'ABD'nin Türkiye'nin sahip olduğu Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın alacağına' dair iddiaları değerlendirdi. Par, ABD'nin ihtiyaten böyle bir yetki verdiğini fakat bir şartı olduğuna vurgu yaptı. Söz konusu teklifin Türkiye tarafından 'U dönüşü' olur düşüncesiyle reddedileceğine vurgu yapan Par, meselenin teknik veya finansal olmadığını siyasal olduğunu belirtti.

ABD'nin 2021 Yılı Savunma Bütçesi Yetkilendirmesi için hazırlanan yasa tasarısına, S-400'ler ile ilgili ekleme yapıldı.

Eklenen yasa tasarısında; Türkiye, ABD'ye NATO uyumlu olmayan sistem almayacağının garantisini verirse, ABD'nin teslim edilmiş olan S-400 sistemini satın alabileceği ifade edildi.

Habertürk yazarı Kübra Par ise, söz konusu yasa tasarısının detaylarını ve Türkiye'nin bu tekliflere nasıl baktığını yazdı.

İşte Par'ın 'Türkiye S-400'leri ABD'ye mi satıyor?' başlıklı o yazısı;

''Dün kimi sosyal medya hesaplarında ve savunma sitelerinde, ABD Senatosu’nda hazırlanan yasa tasarısına yeni bir madde daha eklendiğine ve ABD’nin S-400’leri Türkiye’den satın alacağına dair haberler çıktı.

İşin aslı şu; Kongre’nin yıllık bütçe planlamasına bir madde eklenerek hükümete Türkiye’den S-400’leri satın alabilmesi için ihtiyaten yetki verildi. Ama bir şartla, eğer Türkiye bu satıştan elde edeceği gelirle NATO ile uyumlu olmayan başka askeri teçhizatlar satın almayacağını yazılı bir şekilde garanti ederse...

Peki, ABD’nin Türkiye ile krizi aşmak adına S-400’leri satın almak istemesi yeni bir gelişme mi?

ABD uzun süredir Türkiye’ye “S-400’leri iade edin, 3. bir ülkeye satın ya da aktive etmeyeceğinize dair yazılı bir garanti verin” diyordu.

Ankara bu tavrı bir dayatma olarak gördüğü için müzakere süreci tıkanmıştı.

İşte o trafik içinde Washington geçen yıl Ankara’ya “Bize satın” önerisi de getirmiş ama “Hayır” yanıtı almış.

Yani ABD’nin S-400’leri Türkiye’den satın almak istemesi yeni bir gelişme değil.

Kaldı ki Ankara bunu makul bir çözüm olarak görmüyor zira Rusya ile yapılan bir anlaşma var ortada.

“Parasını verdikten sonra ister kullanırız ister satarız” yorumları da pratik gerçeklerle pek örtüşmüyor çünkü böylesi bir hamle hem içeride hem de dışarıda siyaseten sert ve kötü bir 'U dönüşü' olur.

İşte bu yüzden Cumhurbaşkanı ve kurmayları her sorulduğunda “S-400 konusunda geri adım söz konusu değil” diyorlar.

Yani mesele teknik veya finansal değil, siyasi.

Bir tarafta ABD ve NATO’nun güvenlik meselesi olarak gördüğü S-400 krizi var, diğer tarafta ise Türkiye’nin güvenlik meselesi olarak gördüğü FETÖ ve PKK/PYD meselesi.

ABD, Türkiye’nin talepleriyle ilgili hiçbir adım atmıyor ama Türkiye’nin S-400’leri elden çıkarmasını ve Rusya ile ipleri koparmasını bekliyor.

Oysa artık şunu açıkça görüyoruz; yaptırım tehdidinin ötesinde cazip bir teklifle gelmedikleri müddetçe Ankara önceliklerini değiştirmeyecek.''

YAZININ ORİJİNAL METNİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Malatya'dan sonra Muğla da sallandı İtalyan bakandan mesaj: G7 ülkeleri tutuklanması konusunda uzlaşabilir MasterChef Türkiye 25 Kasım haftanın takımları nasıl oluştu?
Sonraki Haber