Abdullah Ağar YAŞ sonucunu değerlendirdi... SuperHaber/ Özel

Yaş kararlarını SuperHaber’den Arzu Erdoğral’a değerlendiren Ağar, 15 Temmuz darbe gecesinde alınan pozisyonun önemli bir kriter olarak ortaya çıktığını belirtti.

Çankaya Köşkü'nde yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı 4 saat sürdü. Toplantının Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın YAŞ kararları ile ilgili açıklama yaptı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Yaşar Güler atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Hasan Küçükakyüz getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı ise Adnan Özbal oldu. YAŞ kararlarına göre; 6 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi. 8 generalin görev süresi 1 yıl uzatıldı. 61 albay amiral ve generalliğe yükseltildi. 168 albayın da görev süresi 2 yıl uzatıldı.

YAŞ kararlarını değerlendiren terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, sonucun beklendiği gibi olduğunu söyledi.

YAŞ’A FETÖ VE PKK İLE MÜCADELE DAMGASINI VURDU

Ağar SuperHaber’e yaptığı açıklamada “YAŞ toplantısına damgasını vuran temel figür mücadele alanlarıdır. Özellikle FETÖ ve PKK ile mücadele” dedi.

“15 Temmuz darbe gecesinde alınan pozisyon tabi bunlar önemli kriter olarak ortaya çıktı” ifadelerini kullanan Ağar, "bir diğer tarafıyla da temel bir refleks var. Bir mücadelenin içerisindeyiz. Bu mücadeleyi taşıyabilecek liyakatı ile geçmişte ortaya koymuş olduğu bilgisiyle, becerisiyle, tavrıyla ilgili bir fotoğrafın oluştuğunu görüyoruz. Diğer tarafıyla alt kademeler daha açıklanmamış olmakla birlikte Silahlı Kuvvetlerde özelikle bu darbe girişiminden kaynaklanan kadrolarda boşluklar vardı. Örneğin Tümenler, Tuğgeneraller, Tugaylar ve Albayların, ordu seviyesinde Korgeneralle temsil edildiği bir fotoğraf çıkmıştı darbeden sonraki süreçte. Tahmin ediyorum bunlarda tamamlandı.Daha görmedik ama böyle bir düzenlemeye gidildiği, bu General kadrolarındaki boşlukların doldurulduğunu göreceğimizi değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.

ÖNCELİKLE KAVRAMSAL MÜCADELE

"Bu üç isim çok önemliydi. FETÖ’nün ordudan tam anlamıyla tasfiye edildiğini söylemekte güç. Bu bağlamda ne söylenebilir" sorusuna Ağar, “bu çok soluklu bir mücadele. Bu konuya girecek olursa fiziki anlamda bir temizlenme değil aynı zamanda FETÖ’ye bir şekilde angaje olmuş kişilerinde ıslahı gerekiyor. Çünkü oradaki adam kendi içerisinde bırakılırsa oradan da gelecekler ötekileştirme, marjinalleştirme radikalleşme ve terörize olma ve başka tehditler üreme olasılığı olabilir. FETÖ ile mücadele öyle basit bir mücadele değil. Kavramsal mücadele öncelikle. FETÖ neleri istismar etti ve biz neleri istismar etmesine engel olabildik” yanıtını verdi.

ASIL OLAN MİLLİ VE MANEVİ BİR YAKLAŞIMDIR

“ABD gibi ülkelerde bu komuta değişimini yakından takip ettiler. Çünkü bazı çevrelerce ABD’nin YPG’ye silah vermesi ve Türkiye’yi bir savaşın eşiğine getirmesi endişesi de var. Bu manada değişimi değerlendirecek olursanız ne dersiniz?” sorusuna ise Abdullah Ağar şu yanıtı verdi;

Sonuçta bizim için asıl olan milli ve manevi bir yaklaşımdır. Bu da komuta kademesinden başlar. ABD’nin veya bir Avrupa ülkesinin ne düşündüğü bizim açımızdan önemli değil. Bizim için önemli olan ordumuzu geleceğe kimin hangi strateji ile taşıyacağıdır. ABD, Türkiye’nin bekasını tehdit eden varlık sebebi bu olan örgütle işbirliğini tercih etmiş durumda. Bu zaten çok büyük bir kırılma.

TEAMÜLLERİN GEREĞİ OLDU

Sonuç itibarı işe hayırlı olsun vatana millete. Teamüllerin gereği oldu. Pek çok spekülasyon ortaya çıkmıştı bunların hiçbirisine bakmadan devletin kendi kriterleri ve kıstaslar içerisinde en iyi seçimi yaptığını düşünüyorum. Devletin sorumlulukları vardır. Yükümlülükleri vardır. Neyi kim daha iyi yapacak bunu ortaya koymaya çalışır. Temel parametre mücadele alanlarında ortaya koydukları refleksler olur, liyakat olur kıstaslar içinde. Vatana, millete, devlete sadakat önemlidir.

İsrail'den Husilerin liderine 'Haniye, Sinvar ve Nasrallah' tehdidi! ABD'den Çin'e bir ilginç soruşturma: Bu kez neden iletkenler! Ankara Valiliği "Ezan okutulmadı" iddiası üzerine tahkikat başlattı
Sonraki Haber