Abdullah Gül haber yorumlarına dava açarken size danıştı mı Sayın Koru?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığı ile bilinen Fehmi Koru, AK Parti'nin hazırladığı yeni sosyal medya düzenlemesine sert eleştiriler yöneltti. Ancak Koru'nun bu tepkisi, DEVA Parti'sinin perde arkasındaki lideri Abdullah Gül'ün "yoruma dava açan Cumhurbaşkanı" olarak nasıl ünlendiğini ve Koru'nun o günlerdeki sessizliğini hatırlattı.

Uzun yıllardır internetteki kontrolsüz yayınlara müdahale konusu kamuoyunda tartışılıyor ve sosyal medyada yer alan hakaretler ile provokasyonların önüne geçilmesi için adım atılması yönünde toplumsal bir beklenti öne çıkıyordu.

Bu çerçevede AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan bir düzenleme hazırlandı. "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adını taşıyan düzenleme Meclis'e sunuldu.

Düzenleme ile sosyal medyadaki hakarete, küfre ve bu medya aracılığıyla yapılan tacizlere son verilmesi amaçlanıyor.


DÜZENLEME TARTIŞILMAYA DEVAM EDİYOR

Ancak, söz konusu düzenlemeye "ifade özgürlüğü" çerçevesinde çeşitli eleştiriler de yöneltiliyor.

Bu konuda iktidara eleştiri getiren isimlerden birisi de, AK Parti'den ayrılan Ali Babacan'ın kurduğu DEVA Partisi'ne perde arkasından destek veren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yol arkadaşı Fehmi Koru oldu.

Gazeteci Fehmi Koru, bugün kişisel web sayfasında yayınladığı köşe yazısında, düzenlemeyi, "Şöyle sıradan bir bakışla bile günümüz gerçeklerine ters düşen, uygulanması tarifi imkansız sorunlara yol açma ihtimalini içerisinde barındıran, Türkiye’yi bu alanda yan yana gelmek istemeyeceği ülkelerle eş değerli kılacak bir yasa bu." sözleriyle eleştirdi.

Kötü örneklere bakılarak bu alanda sıkı bir disiplin uygulamanın "makul bir sebebi" olmadığını savunan Koru sözlerine şöyle devam etti;

"Üstelik, uygulamaya başlandığında, AK Parti’nin geleneksel oy tabanınında yer alan kişi ve kesimleri bile siyasi tavır değiştirmeye sevk edebilecek bir düzenleme… Sorum şu: Bu konu Cumhurbaşkanlığı çatısı altında oluşturulmuş ‘Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nda görüşüldükten sonra mı yasal düzenlemeye dönüştürülmüştür? Hangi ölçülerle oluşturulmuş olursa olsun, iddialı isimlerden oluşan bir kurul içerisinde yer alan üyelerin, kurul dışı bilim insanlarının açıklarını tespitte zorlanmadığı metin önlerine gelmiş olsaydı, onun bu haliyle yasalaştırılmak istenmesine izin vermeyeceklerini düşünüyorum."

YAKIN ARKADAŞI ABDULLAH GÜL'ÜN TUTUMU NASILDI?

Yazısını "Benimki sadece bir merak…" diyerek sonlandıran Fehmi Koru'nun bu sözleri, yol arkadaşı Abdullah Gül'ün, cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine yönelik eleştiri, hakaret ve küfür karşısındaki tutumunun hatırlanmasına vesile oldu.

Bilindiği gibi Gül, Türkiye siyaset ve basın tarihine, "haberin altına yazılan yorumlara dava açan ilk siyasetçi" olarak geçmişti!

Bir dönem, günümüzde sosyal medyada olduğu gibi, kontrolsüz bir alan olan internet sitelerindeki "haber altı yorum" konusu nedeniyle CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, kendisine ait haber sitesinde yayınlanan bir yorum nedeniyle 5 yıl hapis cezası ile yargılanmıştı.

Davanın nedeni ise, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisi ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan hakkında internetteki bir haberin altına “yorum” yaparak eleştiren okur hakkında suç duyurusunda bulunmasıydı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın 24 Nisan 2009 tarihinde yaptığı, “Sınır açık veya açılmak üzere değilse Türkiye’ye gitmem” sözlerini içeren konuşmasını yayımlayan “gercekgundem” adlı internet sitesi, “Okur Yorumları” köşesinde “Türkeli27” rumuzunu kullanan okurunun görüşlerini de sayfayada yayınladı. Yorumda Sarkisyan’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne “meydan okuduğu”nu söyleyen Türkeli27 rumuzlu okur, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tutumunu da eleştirdi.

Yorumun yayımlanmasından sonra Adalet Bakanlığı’na başvuran Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşavirliği suç duyurusunda bulundu. “Türkeli27”nin internete Danimarka’dan bağlandığının ortaya çıkması üzerine herhangi bir işlem yapılmadı. Yayın yönetmeni Barış Yarkadaş’a ise “Cumhurbaşkanı’na yayın yoluyla hakaret” suçlamasıyla, 5 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

SADECE MERAK!

Bu noktada Fehmi Koru'nun köşe yazısı akıllara şu soruyu getirdi; Abdullah Gül ile yakın dostluğu bulunan ve sık sık siyasi konularda görüş alışverişi yaptıkları bilinen Fehmi Koru, Gül'ün bu şikayet öncesinde kendisine danışıp danışmadığını açıklayacak mı? Eğer kendisine danışıldıysa Koru'nun Gül'e bu konuda tavsiyesi ne oldu?

Türk medyası şimdi bu sorulara Koru'nun verceği yanıtı bekliyor...

Şirketler dolar bozup risk alınca döviz kredisinde büyüme oranı düştü CHP-DEM Parti heyeti görüşmesi sona erdi! Ferdi Tayfur'un ilk evi ve son evi 'Nereden nereye' dedirtti
Sonraki Haber