Abdullah Gül'den Alman radyosuna Demirtaş ve Kavala açıklaması

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Alman Radyosu ARD ye verdiği röportajda tutuklulukları devam eden Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili konuştu. Gül, iki ismin de AİHM kararları gereği tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti.

Abdullah Gül, Alman Radyosu ARD’nin İstanbul muhabiri Christian Buttkereit'in sorularını yanıtladı.

"AİHM KARARLARI, KANUNLARIMIZIN ÜSTÜNDEDİR"

Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinin devam ettiği süreçte, AİHM'nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik kararı değerlendiren Abdullah Gül, şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye, Avrupa Konseyi’nin kurucu ülkesi, AİHM’e hâkim veren bir ülke ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini en erken onaylayan ülkelerden birisi. AİHS m. 46, sözleşmenin taraflarının kesinleşen mahkeme kararlarına uyması gerektiğini belirtmektedir. Hatta, AK Parti hükümetinin ilk yıllarında, 2004 yılında bir anayasa değişikliği yaptık. Bu değişiklik sonucunda, Anayasamızın 90. Maddesi gereği temel insan hak ve özgürlüklerine ilişkin uluslararası sözleşmeler kanunlarımızın üstünde tutulmaktadır, bunlarla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne gidilememektedir. AİHS hükümleri anayasamız gereğince kanunlarımızın üstündedir, bu nedenle AİHM kararlarını uygulamak mecburiyetindeyiz”

"TÜRKİYE ÇOK GÜÇLÜ BİR ÜLKE OLACAKTI, BUNU YAPAMADIK"

Türkiye’nin Almanya ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerde geldiği noktada iki tarafın da karşılıklı hataları olduğuna vurgu yapan Gül, “Kendi irademizle AB kurallarını fasıl fasıl iç mevzuatımıza yansıtmayı ve AB standartlarını yakalamayı beceremedik. Türkiye’nin noksanlığı da bu oldu. Zamanında çok açık bir şekilde, basın toplantılarında da Türkiye’nin NATO üyesi olan, fakat AB üyesi olmayan Norveç gibi olabileceğini, fasılların resmen açılıp kapanmasının sembolik olduğunu, önemli olan fasılların içeriğini bir ülkenin gerçekleştirmesi olduğunu ifade etmiştim. Türkiye olarak neyi yapmamız gerektiğini biliyorduk. Bu iradeyi göstermemiz gerekiyordu, böylece Türkiye çok güçlü bir ülke olacaktı. Bunu yapamadık” dedi.

"AKTİF SİYASETE GİRMEM, AMA GÖRÜŞLERİMİ PAYLAŞIRIM"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aktif siyasete dönmeyi düşünüp düşünmediğine yönelik soruya da şu fadelerle karşılık verdi:

"Türk siyasi geleneğinde cumhurbaşkanları tarafsız olmuştur. Anayasa gereği partisinden ayrılarak, yedi sene tarafsız Cumhurbaşkanlığı yapan bir ismin aktif, gündelik siyasetin içine girmesi zor oluyor, bu yüzden günlük siyasetin içine girmedim, ama zaman zaman önemli konulardaki görüşlerimi halk ile paylaştım."

e-Devlet'e yeni özellikler geldi! 2024 Zara indirim takvimi belli oldu Ebru Baki neden ayrıldı ?
Sonraki Haber