Açılım mı terörle kararlı mücadele mi?

Nedim Şener, son günlerde sık sık duymaya başladığımız yeni açılım söylentilerine Hürriyet'teki köşe yazısında cevap verdi. 2013-2015 arasındaki açılım sürecini değerlendiren Şener, "Açılım bir hataydı, PKK terör örgütüne en fazla katılım 2013-2015 arasında gerçekleşti." dedi. 

Türkiye’nin Suriye politikası değişecek mi? Açılım süreci mi başlayacak? Kamuoyunun son günlerde yanıtını aradığı bu soruya Hürriyet yazarı Nedim Şener, bugünkü köşe yazısında cevap verdi. 

"AÇILIM BİR HATAYDI"

2013-2015 arasındaki açılım sürecini değerlendiren Şener, "Açılım bir hataydı, PKK terör örgütüne en fazla katılım 2013-2015 arasında gerçekleşti." dedi. 

"BAŞARI, AÇILIM DEĞİL TERÖRLE MÜCADELEDE"

"Açılım süreci konusunda özeleştiri yapmayanların; bugün benzer söylem, yöntem ve sırf oy için HDP gibi aktörlerle “açılım projesi” peşinde koşan ve siyasi felaket yaşaması kaçınılmaz olan CHP gibi partileri eleştirmesi ciddiyetle bağdaşmaz.” diyen Şener, "Terörle mücadelede başarı, açılım değil." ifadelerini kullandı. 

İşte Şener'in bugünkü köşe yazısından ilgili bölüm:

PKK’YA EN FAZLA KATILIM AÇILIMDA OLDU

Açılım sürecinde bölge halkı arasında PKK’nın güçleneceği, hâkimiyeti kazanacağı düşüncesi egemen olmuştu.

Dağa en fazla katılım 2013-2015 arasında oldu. 2014’te 5 bin 558, 2015’te 3 bin 384 kişi PKK’ya katıldı.

Sürecin PKK’nın saldırısıyla sona ermesinden sonra 2015 Temmuz sonrası başlayan terörle mücadele sonucu rakamlar hızla geriledi. Katılım 2016’da 703’e düştü.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ağustos ayında Fırat Kalkanı Operasyonu ile Suriye’ye yönelik operasyonun gerçekleştiği 2016 sonrası sayı 161’e, 2021’de 51’e bugün 30’a kadar indi.

AÇILIMIN SİYASİ BEDELİ

Eğer hükümet açılımdan siyasi sonuç beklentisi hesapladıysa o da boşa çıktı. Çünkü açılım sonrası yapılan ilk genel seçim olan 7 Haziran 2015’te AKP’nin oyları yüzde 40’a indi ve ilk kez hükümet kuramadı. HDP ise yüzde 13’ün üzerinde oy alarak TBMM’de 80 milletvekilliği kazandı. Açılımın bitmesi sonrası başlayan terörle mücadele sonucu, beş ay sonra yapılan 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise AKP yüzde 49.50 alırken, HDP yüzde 10.7’ye geriledi.

SİLAH BIRAKMAYACAĞI BELLİYDİ

İmralı görüşmeleri ile HDP ve Öcalan üzerinden PKK’nın silah bırakmaya ikna edileceğini düşünenler varsa ciddi yanıldılar: Çünkü İmralı görüşmeleri ile dağdaki PKK’lı teröristler HDP’yi, HDP PKK elebaşı Öcalan’ı, Öcalan HDP’yi kullanarak devleti oyaladı, idare etti.

Oysa, açılımın başında PKK’lı teröristler silah bırakmayacaklarını açık açık söylemişti. Kabul edilemez şartları da açık açık söylüyorlardı: “Özerklik-özyönetim, öz savunma, anadil, kimlik için anayasa değişikliği ve Öcalan’a özgürlük...”

Bu da bölünme demekti zaten.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

FETÖ'nün emniyet mahrem yapılanmasına operasyon! Kılıçdaroğlu'nun Akşener sözleri İyi Parti'yi karıştırdı! Netanyahu'ya bir kötü haber daha!
Sonraki Haber