Adana Film Festivali’nin 25’cincisi için Adana’dayım. Aslında bu festival 50 yıldır var ancak uzun yıllar aralar verilmiş/verilmek zorunda kalınmış.
Tüm şehri saran bu festivalin Adana’nın canlılığına can kattığı kesin.
Pazartesi gecesi açılış töreni yapıldı. Şerif Gören Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alırken, Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan’a Onur Ödülleri verildi. Cüneyt Arkın sağlık sorunları nedeniyle gelememişti ancak diğer isimlerin gerçekten onurlandıkları her hallerinden belli oluyordu. Mutlulukları görülmeye değerdi.
Çarşamba gecesi yapılacak törende ise Yeşilçam’ın emektarı 25 kişiye ödül verilecekti. Salı sabahı kahvaltıda acı haberi aldık. Yeşilçam emekçisi olarak ödül alacaklardan Yakup Yavru, sabaha karşı geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.
Ölüm, elbette hüzün getirir girdiği her dört duvar arasına. Yakup Yavru’nun gidişi yürekleri dağladığı kadar, herkesi düşündürdü de.
Tek tek isim vermek istemiyorum. Zaten isimlerini çoğumuz bilmiyoruz, ancak ölüp gittiklerinde haberlerden hatırlıyoruz kim olduklarını, hangi rollerde oynadıklarını. Yakup Yavru’nun arkasından hüzünle bakan Yeşilçam emekçileri, hayırlı bir ölüm olduğunu söylüyordu. Hatta kimileri, Yavru’nun en mutlu anında ölmesi karşısında hüzünlü bir şükür duygusu içindeydi.
Yakup Yavru, Adana Film Festivali’nde ödül alacağı için sevinçle gelmiş Adana’ya. İçi içine sığmıyormuş. Sabah 4’e kadar arkadaşlarıyla muhabbet etmiş. Nuri Alço, Yavru ölmeden 10 dakika önce çekilmiş fotoğraflarını gösterdi bana. “Ya biz ne güzel mutluyduk, muhabbet ediyorduk. O rakı içiyordu, ben viski. Adam 10 dakika sonra çekip gitti” dedi.
Son filmden kazandığı parasıyla, memleketi Amasya’da mezarını bile yaptırmış. Rakı koymak için özel bir yer bile ekletmiş mezarına. Yeşilçam emektarı arkadaşlarına mezarının fotoğrafını göstermiş. Hem de ölmeden birkaç dakika önce.
“Moda’da bir çatı katında yaşıyordu. İyi ki burada arkadaşlarının arasında öldü. Çok mutlu olduğu bir anda öldü. Keşke ödülünü alabilseydi. Alamadan gitti ama evinde bir başına ölse, kim bilir belki 10 gün sonra bulunacaktı.”
Hilton’un lobisinde otururken, kulak kabarttığım masada yaşlı, yalnız ve hatta üstleri başları dökük emektar oyunculardan duyduklarım bunlar oldu. İçim cız etti.
Adana Film Festivali 25. Yıl Özel Emek Ödül töreninde emektar Sönmez Yıkılmaz mikrofonu kapıp, bir konuşma yaptı. Binlerce filmde oynayan, onlarca film yöneten Sönmez Yıkılmaz, “Kırk senedir bizi adam yerine koymuyorlardı. İlk kez Türk emekçileri adam yerine koyuyorlar. İlk kez beni adam yerine koydular ve bir ödül verdiler” dedi. Adana halkına ve Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti.
Yakup Yavru, ömrü iki gün daha yetseydi ve ödülünü alsaydı acaba neler söyleyecekti?
Bu emektarlar, keyifle izlediğimiz o filmlerde az dayak yemediler bizim için. Az güldürmediler bizi. Az ağlatmadılar. Az düşündürmediler. Biz de biraz daha onları düşünsek, hallerini hatırlarını sorsak… Kimseden öyle maddi yardım filan bekledikleri de yok. Filmlerde, dizilerde oynamak istiyorlar. Olmaz mı? Hadi buna bir çare bulalım. Yeşilçam emektarlarına her dizi de her filmde bir rol bulalım.
Kimdi Yakup Yavru?
1 Mart 1952’de Amasya’da doğmuştu. Öğretmen okulundan mezun olduktan sonra pek çok şehirde öğretmenlik yapmıştı. Aynı dönemde tiyatroyla da ilgilenmeye başlamıştı. Yüzlerce filmde rol almıştı. Televizyon dizilerinde rol alabilen nadir ve şanslı Yeşilçam emektarlarındandı. Yeni dönem filmlerinde de beyaz perdede birkaç karakter canlandırmıştı.
Ödül alan emekçi sinemacılar kim?
Hasan Yıldız (Oyuncu), Dündar Aydınlı (Oyuncu), Yılmaz Terzioğlu (Oyuncu), Necdet Kökeş (Oyuncu), Yavuz Karataş (Oyuncu), Salih Eskicioğlu (Oyuncu), Oktay Yavuz (Oyuncu), Coşkun Göğen (Oyuncu), Sönmez Yıkılmaz (Oyuncu), İhsan Gedik (Oyuncu), Çetin Başaran (Oyuncu), Cevdet Arıkan (Oyuncu), Ali Güney (Oyuncu), Resul Biçer (Oyuncu), Yusuf Özel (Set Emiri), Mustafa Dik (Oyuncu), Mehmet Yüksel (Oyuncu), Zülfikar Öner (Oyuncu), Ertan Güntav (Oyuncu), Metin Devrim (Işık Şefi), Engin Aksu (Oyuncu), Burhan Kocataş (Oyuncu), Bahri Kırmızıay (Adanalı film makinisti), Sabri Şenevi'ne (Adanalı film makinisti).