Adanalıyık! Peki kimin adamıyık?
Bu sezon TFF 1. Lig'deki şampiyonluk mücadelesi nefes kesti... Adana Demirspor, Giresunspor ve Samsunspor ligi ilk üç sırada tamamladı. Sözcü Gazetesi yazarı Soner Yalçın ise bu yarışın sportif tarafından çok yönetimleri ve bağlantılarına odaklandı...
Türkiye bu hafta futbolla yatıp futbolla kalkıyor... TFF 1. Lig şampiyonu Adana Demirspor ve lig ikincisi Giresunspor Süper Lig'e yükseldi. Ligi üçüncü sırada bitiren Samsunspor da play-off'a kaldı. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında geçen yarışta, Süper Lig şampiyonunu ise bu hafta sonu büyük ihtimalle "averaj" belirleyecek.
Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin puan çıkartamadığı haftada, Galatasaray yeniden zirveye ortak oldu. Beşiktaş'ın sahasında Karagümrük’e 2-1 yenilmesi ile Galatasaray'ın puanları eşitlemesi akıllara 1992-1993 sezonunu getirdi ve Beşiktaşlı taraftarları büyük bir endişe sardı.
“Şerefli İkincilik” söyleminin spor tarihine geçtiği o sezonda Galatasaray ile Beşiktaş yine bu sene olduğu gibi başa baş şampiyonluk mücadelesi veriyordu.
Beşiktaş İnönü'de Gençlerbirliği’ni 3-1 yendi. Galatasaray ise deplasmanda Ankaragücü’nü 8-0 yenerek şampiyon oldu. O maçlarlarla ilgili şaibe ve teşvik primi iddiaları ise yıllarca konuşuldu.
TFF 1. LİG'DE NELER OLUYOR?
TFF 1. Lig'e dönecek olursak, bu konuda Sözcü Gazetesi yazarı Soner Yalçın'dan bugün dikkat çeken bir yazı geldi.
"Futbol asla sadece futbol değildir" başlığını taşıyan yazıda Yalçın, ligi şampiyon tamamlayan Adana Demirspor ve ardından ligi ikinci bitiren Giresunspor ile play-off'a kalan lig üçüncüsü Samsunspor'un kulüp başkanlarına odaklandı.
"Adana Demirspor'un süper lige çıkmasıyla, kulüp başkanı Murat Sancak arasında ekonomi-politik ilişki" kuran Soner Yalçın Giresunspor'un süper lige çıkmasıyla da "kulüp başkanı Hakan Karaahmet ile AKP'li Nurettin Canikli arasındaki ilişkiye" dikkat çekti.
Yalçın şu ifadeleri kullandı;
"Gerek Sancak'ın gerek Karaahmet'in son yıllardaki ticari-siyasi başarılarıyla takımlarını şampiyon yapmaları arasındaki bağlantı sorgulanmaz.
Ki bu iş adamlarının yolu mutlaka medya patronluğundan geçer! Bu iş adamlarının yolu mutlaka kurşunlanma gibi adli vakalardan geçer…"
SAMSUNSPOR BAŞKANINA ÖZEL PARANTEZ...
Samsunspor kulüp başkanı Yüksel Yıldırım'ın Murat Sancak'la ilgili bazı demeçlerini hatırlayan Sözcü yazarı bu açıklamaların nedense spor sayfalarında pek yer bulmadığını belirtti.
Yalçın o açıklamaları köşesinde okurlarına şöyle aktardı;
"Dedi ki: Murat Sancak biz hangi takımla oynasak teşvik primi dağıttı; rüşvetin belgesi olmuyor…
Dedi ki: Murat Sancak üç senedir çok büyük paralar harcadı, takımını süper lige çıkaramadı, bu yıl gözünü kararttı…
Dedi ki: Neden Samsunsporlu taraftarlar stada giremezken, Adana Demirsporlular bu kadar rahat davranabiliyor? ‘Süleyman Soylu'nun oğlu' dediler. Emniyet müdürü onların karşısında önlerini ilikliyor. Bunlar açık açık söylendi. Ben de tamam o zaman dedim, Türk futbolu bitmiş demek ki…
Bu söz üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şahsına, ailesine ve emniyet teşkilatına yönelik hakaret ettiği ve iftirada bulunduğu gerekçesiyle Yüksel Yıldırım hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yüksel Yıldırım, Bakan Soylu'dan özür diledi."
UYUŞTURUCU HABERİ
Bu gelişmelerden birkaç gün sonra bir uyuşturucu haberinin gündeme geldiğini aktaran Soner Yalçın yazısına şu ifadelerle devam etti;
– Liman işletmecisi Yılport Holding'in, Ekvador'da işlettiği Puerto Bolivar Limanı'ndan Türkiye'ye gelmek üzere yola çıkan bir yük gemisinde Panama'da yapılan aramada 616 paket (600 kilogramdan fazla) kokain bulundu!
Yıllardır bu tür haberleri takip ederim; bu haberde ilgimi çeken şu oldu:
-“Liman işletmecisi Yılport Holding…”
Bugüne kadar gemilerde yakalanan uyuşturucu da “liman işletmecisi” adını ilk kez duydum.
Yılport Holding açıklama yaptı:
-“Dünyanın 10 ülkesinde, 22 adet limanın işletmeciliğini yapıyoruz. Çalıştığımız limanların bazılarında, bilhassa Latin Amerika'daki limanlarımızda, maalesef kaçakçılık girişimleriyle karşılaşmaktayız. Limanlarımızı en üst seviyede kaçakçılığa karşı mücadele ekipmanlarıyla donatsak dahi, yasa dışı örgütler farklı yöntemler deneyerek kaçakçılık faaliyetleri denemektedir. Buna karşılık biz de kolluk kuvvetleriyle eşgüdüm içinde çalışarak, her yıl tonlarca kaçak mal yakalıyoruz ve yerel güvenlik birimlerine teslim ediyoruz.”
Evet, futbol asla sadece futbol değildir!
Kaşıdıkça altından neler çıkar neler… Yılport'un sahibi/ Samsunspor başkanı Yüksek Yıldırım'ı tanır mıydınız mesela?
İSMAİL.. YÜKSEL.. ROBERT
Evet, Yüksel Yıldırım'ın 10 ülkede 22 liman işletmesi var. Ama Türkiye'de nasıl tanınıyor; “Samsunspor Başkanı” diye…
Ülkemizde futbol bu derece güçlü. Bu sebeple:
Siirtli Murat Sancak nasıl Adana Demirspor başkanı ise, Sivaslı Yüksel Yıldırım da Samsunspor başkanıdır! Ancak. Mesele sadece bu değil.
Mesela:
Yüksel Yıldırım, Samsunspor başkanı olunca kulübü şirketleştirdi ve büyük çoğunluk hissesini ele geçirdi.
Keza: Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak da kulübü şirketleştirdi ve büyük çoğunluğu aldı. “Ölene kadar başkanınızım” dedi.
Anadolu'nun dernek statüsündeki takımları, anonim şirket yapılıp ticari avantajlarla iş adamlarına sunuluyor. Onca tarihe sahip kulüplerin bu derece kolay el değiştirmesi nasıl oluyor? (Malatyaspor, Türkiye'de ilk şirketleşen oldu. Süper ligden düşmesi ardından tasfiye edilivermişti! Süper lige çıkarken “AŞ” olan Çanakkale Dardanel bugün amatör kümede!)
Kökü 1909'a dayanan Samsunspor'un başında bugün bir Amerikan vatandaşı var:
Yüksel Yıldırım… 1961 Sivas Hafik doğumlu; doğum adı “İsmail.”
“Okula erken gitmesi” yeni nüfus kağıdındaki adı “Yüksel” yapıldı.
İTÜ makine bölümünü bitirince ABD'ye gitti. Söylediğine göre ticarette başarılı olamayınca yeni isim aldı: “Robert”
Ardından Amerikan vatandaşı oldu…
Rusya'da kömür işine girmesiyle hayli büyüdü; bugün beş holdinge bağlı otuzun üzerinde firmanın yöneticisi… Bunca ticari işleri arasında futbolla niçin ilgileniyor?
Mesele, sadece popülerlik kazanmak mı? Başında bulunduğu takımı süper lige çıkarıp para kazanmak mı? Başka?"