Afyon’dan 120 ülkeye 206 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleşti

2021 Ocak-Ekim döneminde Afyon’da üretilen mermer ihracatı, 2020’nin aynı dönemine göre yaklaşık dörtte bir yükseliş göstererek 206 milyon 119 bin dolar olarak hesaplandı.

This browser does not support the video element.

Başta İscehisar ilçesi olmakla beraber Afyon’un pek çok yerindeki işletme merkezlerinde gerçekleşen mermer üretimi 120 ülkeden alıcı buldu. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açıklanan verilere göre, mermer ve doğal taş rezervleri zengin Afyonkarahisar'dan bu yılın ilk 10 ayında 206 milyon 119 bin dolar ihracat gerçekleşirken, bu değer bir önceki yıl gerçekleşen 164 milyon 62 bin dolarlık ihracata kıyasla yüzde 25,6 oranında artış gösterdi.

Bununla beraber İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, mermer ihracatında son aylarda azalış yaşandığını belirtti. Pandemi regülasyonlarından dolayı taliplerin Türkiye’ye gelemediklerini aktaran Çakmak, "Bizim mermer sektörü ham madde blok alımı baş müşterimiz Çin. Çin de pandeminin ilk çıktığı ülke. Pandemi kurallarını Çin hükümeti biraz daha katı uyguluyor." ifadelerini aktardı.

Çin'li alıcıların Türkiye'ye ulaşamadığını aktaran Çakmak, şunları ekledi:

"Tabii Çinliler gelemeyince Türkiye'deki elamanları ya da aracı firmalar vasıtasıyla buradan ürünlerini almaya çalışıyorlar ama mermer sektöründe taşı canlı görmedikten sonra sadece fotoğraf çok yeterli olmuyor. Yani müşteri emin olamıyor, tatmin olamıyor. Bundan dolayı bir satışlarda düşüş yaşanmakta."

ÇİN’İN KARŞILANAMAYAN TALEBİNİ DİĞER ÜLKELER TELAFİ EDEMİYOR

İhracatta gözlenen azalmanın konteyner sıkıntılarından da kaynaklandığını belirten Çakmak, lojistik konularda ki sıkıntıları da "Pandemi ve konteyner sıkıntısı ihracatın düşmesinin nedenleri arasında. Ülkede lojistiğin geliştirilmesi gerekmekte. İhracatın artmasını istiyorsak ülke olarak devletin desteğiyle lojistik sisteminin güçlendirilmesi ve ihracatçının önünün açılması gerekir." olarak dile getirdi.

İşlenmiş ürünlerin ham mermere göre daha çok ihraç edildiğini vurgulayan Çakmak, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'den doğal taş ihracatının yaklaşık yüzde 60-70'i blok olarak yapılıyordu. Son yıllarda tam tersine dönüştü. Şu anda işlenmiş ürün yüzde 58-60 civarlarında, blok ihracatı ise yüzde 40'lara kadar düştü. İşlenmiş ürün katma değeri de yüksek olduğu için devletimiz de bunu istiyor. Şu anda işlenmiş ürün, blok ham madde ihracatını geçmiş durumda. Blok ham madde birinci alıcı olarak Çin'e gidiyor. İkinci olarak Hindistan, Mısır ve diğer ülkeler ama Çin'in yerini dolduracak bir pazar yok. İşlenmiş ürünler olarak da dünyanın her tarafına Türkiye'den işlenmiş doğal taşlar gönderiliyor. Türkiye'de yaklaşık 650 çeşit işlenebilir doğal taş çeşidi var. Bu da ülkeyi doğal taş pazarında güçlü kılıyor.

İşlenmiş ürün ihracatında da ABD başı çekiyor. ABD'den sonra Almanya, Hollanda, Mısır, Irak ve Orta Doğu'nun bütün her yerine işlenmiş ürün gönderiliyor."

Demirci yevmiyelerinin 3 bin lira oluşunu bakın nasıl kutladı! Mehmet Şimşek seçimlerden sonra ilk yatırımcılar toplantısında konuştu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Milli Muharip Uçak KAAN 2028'de envantere giriyor! Ticaret Bakanlığı 17 ilde restoran, lokanta ve kafeleri denetledi İstikbal Mobilya'nın erkek yöneticilerinden kadın çalışanlara jest