Afyon’un Çay ilçesi 60 ülkeye 50’den fazla meyve ve sebze gönderiyor

15 bin nüfuslu Çay ilçesinde yer alan tesiste kurutulma işlemi gerçekleştirilen meyve ve sebzeler, Türkiye pazarlarında yer bulmanın yanı sıra 60 ülkeye de ihraç ediliyor.

This browser does not support the video element.

Tesisin işletmecisi Ömer Mustafa Özal, Çay’a bu yatırımı gerçekleştirmeden önce 15 yıl Ankara ve İzmir’de kurutulmuş meyve ve sebze mamulleriyle uğraştıklarını aktardı. Mevsiminde hasat edilen 25 meyve ve 30 civarı sebzeyi kurutma işlemine tabii tuttuklarını belirten Özal, kurutmanın çiftçilerin ürünlerine değer katan ve israfı önleme konusunda etkili bir işlem olduğunu ifade etti.

Çay’da yeni kurduğu işletme hakkında bilgi veren Özal, şu ifadeleri kullandı:

"Çay'da yeni kurduğumuz ve üretime yeni başladığımız tesisimizde bölgemizdeki kiraz, vişne, elma ve armut başta olmak üzere çiftçilerin mevsiminde yetiştirdiği bütün meyveleri alıyoruz. Sebzelerden de domates, biber, salatalık kurutuyoruz. Yine aynı şekilde Türkiye'nin her yerinden de meyve ve sebze alımı yapıyoruz. Elma, limon, portakal, mandalina, muz ve çilek kurutuyoruz."

Aromatik bitki, baharat, bakliyat, et, süt ve balık ürünlerinin de kurutulduğu tesiste, yurt dışından talep gören ürünlerin meyve ve sebzeler olduğunu söyleyen Özal, şu açıklamayı yaptı:

"Bizim ürünlerimiz genellikle endüstriyel gıdalarda, fabrikalarda, hazır çorbalar ve çiğ köftelerde kullanılıyor. Soğan ve sarımsak tozlarımız ise bölgemizde pastırma ve sucuk yapımında kullanılıyor. Ürünlerimizin yüzde 70'ini yurt dışına ihraç ediyoruz. Yüzde 30'unu da iç piyasaya satıyoruz. ABD, Almanya, Hollanda, İngiltere başta olmak üzere 60 ülkeye, kurutulmuş meyve ve sebze ihracatımız bulunuyor. İnşallah, ürün çeşitliliğimiz artırarak ihracatta daha fazla ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz."

TESİSLEŞME İHRACATTA PAZAR PAYIMIZI ARTIRIR

Çoğunluğu kadın işçiler olmak 30 kişinin istihdam edildiği tesiste, hedefinin 300 kişiye iş imkanı sunmak olduğunu aktaran Özal, kurutulmuş mamullerin yurt dışında çok rağbet gördüğünü aktararak, tesisleşme yönünde atılacak adımlarla Türkiye’nin bu pazarda daha fazla yer alabileceğine şu sözlerle dikkat çekti:

"Bu sektör, Türkiye'de hızla gelişiyor. İnşallah, ilerleyen yıllarda daha yüksek tonajlı ürünlere ulaşırsak Avrupa ve çok sayıdaki ülkenin taleplerini biz karşılayabiliriz. Şu anda ülkemizde bu sektörde tesis ve fabrikalarımız yeterli değil. Bu tesislerin sayısı artarsa ihracat piyasalarına biz hakim olabiliriz."

Demirci yevmiyelerinin 3 bin lira oluşunu bakın nasıl kutladı! Mehmet Şimşek seçimlerden sonra ilk yatırımcılar toplantısında konuştu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Milli Muharip Uçak KAAN 2028'de envantere giriyor! Ticaret Bakanlığı 17 ilde restoran, lokanta ve kafeleri denetledi İstikbal Mobilya'nın erkek yöneticilerinden kadın çalışanlara jest