Ağbal, Kazancı Holding’te küresel projelere imza atacak

Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası başkanlığı görevlerinde bulunan Naci Ağbal, enerji ve tarım gibi stratejik alanlarda dünya çapında faaliyet gösteren Kazancı Holding’te küreselleşme çalışmalarına liderlik yapacak.

Naci Ağbal, Kazancı Holding ve iştiraki Aksa Enerji’de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevini üstlendi. Naci Ağbal aynı zamanda Kazancı Holding, Aksa Enerji ve Aksa Elektrik şirketlerinin icra kurullarında da aktif görev alacak. Ağbal’ın
kurumdaki görev tanımı ise Kazancı Holding Globalleşme Stratejileri ve Mali İşler Başkanı olarak belirlendi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Hızla değişen ve çok çeşitli fırsatları barındıran global enerji piyasalarında, Aksa Şirketler Grubumuz ile ‘global güçlü bir oyuncu’ olma hedefi doğrultusunda yoğun bir çaba içindeyiz. Enerji alanındaki tecrübe ve yetkinliklerimizi global vizyonumuz ile birleştirerek uluslararası pazarlarda büyümeye kararlıyız” ifadelerine yer verildi. Gelen kulislere göre, devlet kademelerinde yıllarını geçiren Ağbal’ın holdingin uluslararası alandaki çalışmalarında görev alacağı yeni yatırım alanları içim yön göstereceği belirtiliyor.

NACİ AĞBAL KİMDİR?

1 Ocak 1968 Bayburt doğumlu olan Ağbal, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl Teftiş Kuruluna girdi, 1993'te Maliye Müfettişi oldu. Yüksek Lisans eğitimini 1998 yılında Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programında tamamladı.
2003 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine, 2007 yılında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne atandı. Ekim 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçildi. 8 Mart 2008 tarihi itibarıyla de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi oldu. 12 Haziran 2009 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı. Bu görevini 9 Şubat 2015 tarihine kadar sürdürdü.

Ağbal, 9 Şubat 2015 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden istifa ederek Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde aday olabilmek için istifa eden 200 bürokrat arasında yer aldı. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bayburt milletvekili olarak meclise girdi. 13 Eylül 2015 tarihinde AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine başladı. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar AK Parti Bayburt milletvekili olarak meclise girdi.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde Maliye Bakanı olarak görevlendirildi. Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek'ten devralan Ağbal, yeni dönemin Türkiye ekonomisi için "reform dönemi" olacağını ve mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğini bildirdi. Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde tekrar Maliye Bakanı olarak görevlendirildi. 24 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak atandı. 7 Kasım 2020 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine Naci Ağbal atandı, 20 Mart 2021 tarihine kadar görev yaptı. 

Ağbal’ın görev yapacağı Kazancı Holding ise 1950’li yıllarda kuruldu.

Enerji sektöründe yer alan Grup şirketlerinin temelini oluşturan yolculuğuna 1968 yılında Watt Elektrik Motor Fabrikası ile başlayan Kazancı Holding, 1980’li yıllarda jeneratör üretimine başlarken değer zincirine 1990’lı yıllarda enerji santrali kurulumu ve elektrik üretimi, 2000’li yılların başında doğal gaz dağıtımı, 2010 yılında ise elektrik dağıtımı ve satışını ekleyerek, zaman içerisinde enerji sektöründeki dikey ve yatay yapılanmasını inşa etmiş ve alanında benzersiz bir konuma ulaştı.

Enerji sektöründeki uzmanlığı ve entegre hizmet yetkinliği ile rekabetin önünde konumlanmış olan Grubun hedefi, bu sektörde uzun vadeli stratejik odaklanma ile büyümek ve lider konumunu sürdürmektir. Grup, enerjinin yanı sıra tarım ve turizm alanlarındaki yatırımları, sağladığı döviz girdisi ve yarattığı istihdam ile de Türkiye ekonomisi için ürettiği kalıcı katma değeri sürekli olarak artırmaktadır.

Kazancı Holding bugün, 9.000’den fazla çalışanıyla, 4 kıtada üretim yapan, 22 ülkede faaliyet gösteren ve 176 ülkeye ihracat yapıyor.

Aksa Doğalgaz, 21 dağıtım lisansı kapsamında yer alan 27 il, 214 ilçe ve beldede kurduğu ve işlettiği 34.181 km’lik şebeke altyapısı ve 147 ofisi ile 16 milyon nüfusa ve 4 milyonu aşkın aboneye doğal gaz dağıtım hizmeti sunuyor. Türkiye’nin en geniş coğrafi dağıtım alanına hizmet veren Aksa Doğalgaz, dağıtımını gerçekleştirdiği 11,6 milyar m³ gaz ve %21,5 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketidir.
7 ülkedeki faaliyetleriyle global bir enerji şirketi olan Aksa Enerji, projelendirmeden satın alma, inşaat ve montaja kadar tüm santral kurulum işlemlerini yetkin teknik ekipleriyle kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Şirket bugüne kadar çok çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’dan fazla santral kurmuş ve işletmiştir. Bu konudaki know-how’ını enerji ihtiyacı içindeki ülkelerde santral kurulumlarıyla yurt dışına taşıyan Aksa Enerji, ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı, esnek ve güvenilir çözümler sunmaktadır.
Türkiye jeneratör pazarının lideri Aksa Jeneratör, 176 ülkeye ihracatı ile Türkiye’nin en büyük ihracatçı firmalarındandır. Türkiye’de bulunan 19 satış ofisinin yanı sıra Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika’daki 24 yurt dışı satış noktası ve 4 ülkedeki üretimi ile dünyanın ilk beş jeneratör üreticisi arasındadır.
Müşteri odaklı ve yenilikçi yaklaşımıyla Türkiye elektrik sektörünün öncü kuruluşlarından biri olan Aksa Elektrik, tüm Türkiye genelinde ve sorumlu olduğu Çoruh ve Fırat lisans bölgelerinde bulunan tüketicilere enerji sağlamakla görevli tedarik şirketidir. 81 il genelinde elektrik satış hizmeti sunan; Çoruh ve Fırat lisans bölgelerinde ise yaklaşık 4 milyon nüfusa ve 2,2 milyon aboneye elektrik tedarik hizmeti veren Aksa Elektrik, 2020 yılında tüm Türkiye genelinde 11 milyar KWsa elektrik satışı gerçekleştirmiştir.

Kalite standartlarından ödün vermeden kesintisiz dağıtım anlayışıyla müşteri memnuniyetini sürekli artıran Çoruh ve Fırat Elektrik Dağıtım Şirketleri, yılda 6,77 TWsa enerji dağıtımı gerçekleştirerek hizmet bölgelerinde yer alan yaklaşık 4 milyon nüfusun elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.

Aksa Tarım, 2005 yılından bu yana tarım sektörüne getirdiği kurumsal yapı ile besicilik, süt hayvancılığı, meyve bahçeciliği ve tarla bitkileri alanlarında sektöre yön veren firmalar arasında yerini almıştır. Şirket, 48.000 baş süt ve besi hayvanı kapasitesine sahip tesisleri ile Samsun ve Tekirdağ’daki iki çiftliğinde AB standartlarında faaliyet göstermektedir.
Aksa Turizm, Antalya Göynük’te yer alan 5 yıldızlı Mirada Del Mar Hotel ile yaz ve kongre turizminde ön sıralarda yer alırken, 2021 yılında 4 yıldızdan 5 yıldıza yükselen Erciyes Dağı’ndaki Mirada Del Lago Hotel ve 3 yıldızlı Mirada Del Monte Hotel ile kış turizmine hizmet vermektedir. Aksa Turizm, Haziran 2022’de misafirlerine kapılarını açan Bodrum Mirada Exclusive Hotel ile faaliyet alanını genişleterek turizm sektöründe lider kuruluşlar arasında yerini almayı sürdürmektedir.


2010 yılında Aksa Enerji hisse senetleri, AKSEN koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Aksa Enerji hisse senetleri; BIST 50, BIST Elektrik, BIST Sürdürülebilirlik, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve MSCI Türkiye Endeksi’nde işlem görmektedir.

Nihal Yalçın kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Dolarda ibre yukarı yönlü! İşte 23 Aralık 2024 güncel döviz kurları Fenerbahçe'yi çıldırtan skandal! Ertelemeden 3 gün sonra maça çıktılar
Sonraki Haber