"Ağır hastalarımız arasında gençler de var"

Koronavirüs salgınının ilk başladığı günlerde gençler daha az etkileniyordu. Ancak son dalga ile artık gençler de daha yoğun şekilde hastalığa yakalanıyor. Bunda da kuşkusuz ilk dönemdeki o yanlış algı bulunuyor. Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli "Artık gençlerin de Kovid 19'a yakalanma ihtimali yükseldi. Hastaneye yatış yaşı 50'li, 40'lı yaşlara düşmeye başladı. Ağır hastalarımız arasında gençler de görülmeye başlandı" uyarısı yaptı.

This browser does not support the video element.

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında hastanede alınan tedbirler ve salgının seyri hakkında açıklamalarda bulundu.

Dünyada vaka sayısının 70 milyona yaklaştığını, yaklaşık 1,5 milyon insanın da hayatını kaybettiğini hatırlatan Sezikli, Türkiye'de de her gün 30 bin civarında yeni vaka tespit edildiğini, ağır hasta sayısının da 5 bini aştığını söyledi.

GENÇ HASTALAR ARTIYOR

Salgından etkilenen yaş grubunun son dönemde mart, nisan ve mayıs aylarındakine göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Sezikli, "O dönemde, 'Daha çok yaşlı hastalar servislere, yoğun bakımlara yatıyor' desek de artık gençlerin de yakalanma ihtimali yükseldi. Hastaneye yatış yaşı 50'li, 40'lı yaşlara düşmeye başladı. Ağır hastalarımız arasında gençler de görülmeye başlandı. Bunun neden olduğu iş gücü kaybı ve genç nüfus üzerindeki yıpratıcı etkilerini düşünerek halkımızın mümkün olduğunca bilinçli şekilde korunma önlemlerine devam etmesi lazım." dedi.

Hastanelerinde hem Kovid-19 hem de diğer hastalara sağlık hizmeti verdiklerini söyleyen Sezikli, hastaların birbiriyle temasını engellemek için hastaneyi fiziki olarak ikiye bölüp bina içinde bulaşma riskini ortadan kaldırdıklarını belirtti.

Hasta sayısının son dönemde artmasından dolayı sağlık sisteminde bazı dönemlerde aksaklık yaşanabildiğini belirten Sezikli, sözlerine şöyle devam etti:

"Devletin imkanları ve sağlık çalışanlarının üstün gayretiyle çözümler geliştiriyoruz. Gerektiği yerde ilçe hastanelerimizi ya da Göğüs Hastalıkları Hastanesini kullanarak hastalarımıza tedavi vermeye çalışıyoruz. İlçelerimize klinik olarak daha hafif hastaları sevk etsek de sağlık kapasitemiz sınırlı. Bu, hem ilimiz hem ülkemiz ve dünya için geçerli. Burada önemli olan hastanemize başvuran hasta sayısını azaltmak. Burada halkımıza çok büyük görev düşüyor çünkü bu hastalıktan korunmanın en önemli yolunun maske, mesafe ve hijyen olduğunu biliyoruz. Hasta sayımız azalırsa sağlık sistemimiz de rahatlamaya başlayacak. İlimizde de ilçe sevklerini azaltarak yoğun bakım sayılarını azaltacağız. Sağlık çalışanlarımızın yoğun süreçteki yorgunluğunu göz önüne alarak halkımızın mümkün olduğunca bu hastalıktan korunmak için maske, mesafe ve hijyen konusunda dikkatli olmasını istiyoruz."

"MASKESİZ HİZMET VERECEĞİMİZ GÜNLERİN HAYALİNİ YAŞIYORUZ"

Sezikli, 9 aylık salgın sürecinde sağlık çalışanlarının çok yorulduğuna da dikkat çekti.

Hastane personeliyle belli dönemlerde bir araya geldiğini belirten Sezikli, şunları söyledi:

"Hastanemizde yaptığımız denetimlerde, personelimizle sohbet ederken hem geçmişteki maskesiz günlerimizin hem de önümüzdeki maskesiz hizmet vereceğimiz günlerin hayalini yaşıyoruz. Aynı zamanda personelimizin büyük çoğunluğunun bu ortamlarda uzun süreli çalıştığı için aileleriyle, çocuklarıyla, eşleriyle önceki dönemlere göre ne kadar az vakit geçirdiklerinin de halkımızın farkında olmasını istiyoruz. İnşallah el birliğiyle önümüzde maskesiz, güzel günlere ulaşabilmeyi umut ediyoruz."

Turkovac aşısı nasıl elde ediliyor? Aşının içinde ne var? Aşı, PCR ve HES zorunluluğu karşıtlarından balonlu eylem Tüm dünyanın beklediği haberi 'müjde' diyerek duyurdu! Covid-19 aşısı olmamak için ağaca tırmandı Aşı olmayanlara kısıtlama çağrısı yapan Gülbin Tosun aşı karşıtlarının hedefi oldu Karantinada tehlikeli anlar! 2 çocuğuyla kaldığı otel odasını yaktı