Doğu Anadolu'nun göz bebeği Ağrı'da mutlaka gitmeniz gereken yerler

Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Ağrı ili, gezmeyi sevenlerin doğal ve tarihi güzellikleriyle vazgeçilmez rotalarından biridir. Ağrı'ya ne zaman gidilir? Ağrı kaç günde gezilir? Ağrı'da nereler gezilebilir? Gibi sorularınızın cevabı haberimizde. İşte Ağrı'da gezilecek yerler ve rotası...

Efsanelere konu olan Ağrı, hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi zenginliğiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin göz bebeğidir ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Gezmeyi sevenler tarafından tarihi ve doğal güzellikleri sebebiyle sıkça tercik edilen rotalardan biri olan Ağrı ili, adını büyük bir çoğunluğu sınırları içerisinde yer alan Ağrı Dağı'ndan alır. Ağrı Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Murat-Van bölümünde yer almaktadır. Doğusunda İran ile sınır komşusu olan Ağrı’nın diğer komşuları: kuzeyde Kars, kuzeybatıda Erzurum, kuzeydoğuda Iğdır, güneyinde Van, güneybatıda ise Muş ve Bitlis’tir.

AĞRI'YA NE ZAMAN GİDİLİR?

Konumu itibariyle karasal ve sert bir iklime sahip olan Ağrı, kışları oldukça soğuk ve kar yağışlı, yazları ise kurak bir havaya sahiptir. Şehri ziyaret etmek için en uygun zaman kesinlikle sonbahar ve ilkbahar aylarıdır. Eğer kış tatili için seyahat edecekseniz ve kayak yapmak gibi bir planınız varsa, yine Sonbahar aylarından biri olan Kasım aylarını tercih edebilirsiniz.

AĞRI KAÇ GÜNDE GEZİLİR?

Ağrı ilinin zengin doğal ve tarihi yerlerinin gezmek için 2 gün yeterlidir. Fakat çevre illeri de gezmek, kayak yapmak ya da kaplıcalara gitmek isterseniz daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

AĞRIDA MÜZE KART GEÇERLİ Mİ?

Ağrı ve çevresindeki müze ve ören yerlerinde, Türkiye’nin pek çok şehrinde geçerli olan Müzekart+ ve Müzekart adlı Kültür Bakanlığı onaylı giriş kartlarını kullanabilirsiniz. Bu kartlar sayesinde çoğu müzeye ve ören yerine ücretsiz veya indirimli olarak girme şansı elde edebilirsiniz.

AĞRI'DA GEZİLECEK YERLER

Haberimizin devamında doğal ve tarihi güzelliklerle dolu Ağrı'nın gezilecek yerlerini ve gezilecek yerlerin hepsinden oluşan en kısa rotayı bulabilirsiniz.

AĞRI DAĞI

Volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı; %35 Iğdır, %65 Ağrı ilinde yer almasıyla Türkiye’nin en büyük dağıdır. 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi, her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkemizdeki en büyük dağ olma özelliğini taşımaktadır. Özellikle doğa yürüyüşü ve tırmanış yapmayı sevenler için çok doğru bir adrestir.

 

METEOR ÇUKURU

1982 yılında bölgeye düşen gök taşı sonucunda oluşan çukur; Doğubeyazıt ilçesinde, Gürbulak sınır kapısı ve Sarı Çavuş Köyü arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olma özelliğinin yanı sıra manzarası ve benzersiz doğal oluşumuyla mutlaka görülmesi gereken yerler listenizde olmalı.

 

NUHUN GEMİSİ

İnanç turizimi yapmak isteyenler için, Ağrı Dağı’nın güney tarafında yer alan Nuh’un Gemisi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Doğal bir anıt olan gemi siluet şeklinde bir kalıntı halinde.

Anlatıya göre; Hz. Nuh’un büyük tufan öncesi inşa ettiği gemi, 150 gün boyunca suyun üzerinde zarar görmeden kalmayı başarır. Nuh’un gemisi suların çekilmesiyle birlikte, Ağrı Dağı’na oturur. Ve tufan öncesinde gemiye bindirilen yaşayan tüm hayvanları ve bitkiler gemiden sağ salim çıkmayı başarır. Nuh ve ailesi de aynı şekilde gemiden çıkar ve yeni bir dünya inşa etmeye başlar. Anlatıda geçen söz konusu geminin, bugün teknik olarak inşa edilmesi mümkün değildir. Nuh’un Gemisi’nin nerede olduğuna dair pek çok iddia ortaya atılmıştır. Fakat yaygın görüşe göre söz konusu gemi, Ağrı Dağı’nda yer almaktadır.

 

DOĞUBEYAZIT ESKİ CAMİ

Doğubayazıt Eski Camii, diğer adıyla Eski Beyazıt (Şafii) Camiİ'dir. 1514 Çaldıran Savaşı’ndan sonra I. Selim zamanında inşa edilmiş olan Doğubayazıt Eski Camii, Doğubayazıt Kalesi’nin hemen yanında, bir yamaç üzerinde yer almaktadır. Eski Beyazıt Camii, merkezi kubbeli ve tek minareli bir cami olarak, kesme taştan yapılmıştır.

 

HAMUR KÜMBETİ

Ağrı gezilecek yerler arasında tarihi açıdan gizemini koruyan Hamur Kümbeti, diğer adıyla İbrahim Paşa Kümbeti, görülmeye değer bir yapıdır. Kümbet tarihi bir değere sahip olup; Ağrı’nın simgeleşmiş yapılarından biri haline gelmiştir. Kümbetin kapı girişinde yer alan kitabenin tahrip olması sonucu tam olarak kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Fakat denilene göre mezarlar II. İshak Paşa’nın torunu olan Mir İbrahim Paşa vefat eden çocukları için yaptırmıştır. Araştırmalar 1812 yılında yapıldığını işaret etmekte.

 

BALIK GÖLÜ

Ağrı’nın doğal güzelliklerinin başında gelen Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Aras Dağları üzerinde yer almaktadır. Gölün en büyük özelliği Türkiye’deki en yüksek göllerden biri olmasıdır. Balık Gölü, içme ve kullanma statüsünde olup çevre köylerde içme suyu olarak kullanılmaktadır. Bölge adını gölde yetiştirilen kırmızı benekli alabalıklardan almaktadır. Ayrıca bir başka özelliği de gölün zerinde bulunan küçük bir adacığın üzerine kadife ördek türünün kuluçkaya yatmasıdır.

 

KEŞİŞİN BAHÇELERİ

Eski Doğubayazıt’ ın hemen altında bulunan Keşiş Bahçesi’nin 16. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zamanında Kerem ile Aslı’nın aşkının filizlendiği yer olarak kabul edilen bu bölge, adeta bir çöl ortasında yeşile bürünmüş vahayı andırıyor. Kurak bir arazinin içinde yetişmiş yemyeşil bahçe ziyaretçilerini etkilemeyi de fazlasıyla başarıyor. Kerem’in, Ağrı Dağı’nı aşıp, Aslı ile buluştuğu yer olduğuna inanılan Keşiş Bahçesi’ni mutlaka yakından görmelisiniz.

 

İSHAK PAŞA SARAYI

İshak Paşa Sarayı, 1478 yılında yapılmış ve inşası yaklaşık 100 yıl süren bir külliyedir. Saray bünyesinde; cami, türbe, merasim, aşevi, harem, eğlence dairesi ve selamlık dairesi barındırmasının yanı sıra Türkistan, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi özelliklerini taşımaktadır ve 366 odadan oluşan dev bir kompleks şeklindedir.

Ayrıca İshak Paşa, Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci teşkilatlı saray olma özelliğiyle birlikte dünyanın ilk kaloriferli yapısı olma niteliğine de sahip. Dünyaca ünlü tarihiyle İshak Paşa Sararı

 

MEYA ANTİK KENTİ

Günbuldu Köyü’ndeki antik kent olan Meya Mağaraları, Günbuldu Meya Köyü sınırları içerisinde ve Diyadin ilçesine 15 km uzaklıkta bulunuyor. Mağarada; ibadethane, barınma yeri, tapınak ve pek çok oda bulunuyor ve odalar tehlikelerden korunmak amacıyla kayalar üzerine inşa edilmiş. Bu odalara girmek için ise kayalıkların üzerine oyulmuş deliklere ayak basarak tehlikeli sayılabilecek bir tırmanışı göze almak gerekmektedir.

Ayrıca bölgede Hz. Ali’nin ayak izlerinin olduğu taşların da bulunduğu söyleniyor. Mağaraları gezmenin yanı sıra bölgede birçok tarihi kalıntıyı da görebilirsiniz.

 

AHMED-İ HANİ TÜRBESİ

İshak Paşa Sarayı’nın üst tarafında bulunan türbe Doğubeyazıt’a 8 km. uzaklıkta bulunuyor. Türbe, 1651 yılında doğan ve ölüm tarihi bilinmeyen, şehrin filozoflarından olan ve edebiyatla da oldukça alakalı olan Ahmed Hani’ye ait. Muhteşem mimarisiyle dikkat çeken türbe hem turistler hem de yerli halk tarafından en çok ilgi gören yerler arasında bulunuyor.

Ağrı için önemli isimlerden biri olan Ahmedi Hani’ye ait türbe, İshak Paşa Sarayı’na çok yakın bir konumda bulunmaktadır ve sarayı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken manevi yerlerden biridir.

 

ZAMANINIZ VARSA GİDEBİLECEĞİNİZ DİĞER YERLER

Eğer Ağrı'ya gelmişken birkaç gün daha ayırıp bu eşsiz şehirin tadını çıkarmak isterseniz mutlaka bu yerleri de ziyaret edin:

- Diyadin Kaplıcaları/ Ağrı
- Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi/ Ağrı
- Küpkıran Kayak Merkezi/ Ağrı
-Van Gölü/ Van ve Bitlis arasında
-Sarıkamış/ Kars
-Ani Arkeolojik Alanı/ Kars

AĞRI GEZİ ROTASI 

Aşağıdaki haritadan Ağrı'da gezilecek yerlerin en kısa rotasını bulabilirsiniz. 

Derya Unutmaz Kimdir? Derya Unutmaz Nerede Görev Yapıyor? Trump Panama Kanalını, Grönland’ı ve Kanada’yı almak istiyor İstenmeyen adam Ziyech'e talip yağıyor! Premier Lig ekibi peşinde
Sonraki Haber