Ahlak nedir? Ahlak kuralları nelerdir?

Ahlak denince akla ilk gelen tanım, bir bireyin toplum içerisinde veya tek başına doğru davranışlar sergileyebilmesi şeklindedir. Ahlak denince, "bilgelik sevgisi" olarak ifade edilen felsefe de devreye girmekte ve farklı yaklaşımlar ortaya çıkmaktadır. Ahlak kavramının ne olduğu ve kuralları merakla araştırılıyor. Peki, ahlak nedir? Ahlak kuralları nelerdir? Detaylar haberimizde... 

Genel olarak ahlak, bireyin tek başına veya toplum içerisindeyken yaptığı doğru veya yanlış davranışları belirlemek için kullanılan bir kavramdır. Ancak ahlak, felsefi bir terim olarak ele alındığında farklı yaklaşımlar meydana gelmektedir. Peki, ahlak nedir? Ahlak kuralları nelerdir? Detaylar haberimizde... 

 

 AHLAK NEDİR?

Ahlak, doğru ya da yanlış davranış standartları açısından bir davranış sisteminden söz eder. Davranış açısından ahlaki standartlar, vicdanımıza atıfta bulunarak ahlaki sorumluluk ve ahlaki bir kimlik veya doğru ya da yanlış eylem yapmaktır. Yaygın olarak kullanılan eş anlamlılar etik, ilkeler, erdem ve iyiliği içerir. Ahlak, bugün yaşadığımız çok kültürlü dünyada karmaşık bir konu haline geldi. Ahlakın ne olduğunu, davranışımızı, vicdanımızı, toplumumuzu ve nihai kaderimizi nasıl etkilediğini görmekteyiz.

 Ahlak, doğru ve iyi davranış standartlarına ya da aynı kategorilere giren fikirlerin sistemine uygun olmanın niteliğidir. Ahlaki açıdan sağlam bir kategoriye giren maddeler, iyilik, doğruluk ve erdem gibi niteliklerdir. Bir eylem tarzı içeren ahlaki bir kaliteden söz ederken, ahlakı düşünüyoruz. Ahlakı tanımlamak için kişi, izlediği hak ve yanlış ile ilgili kural veya alışkanlıkları kullanır.

AHLAK KURALLARI NELERDİR?

 Vicdanımız, günlük kararlarımızı etkiler ve bu seçimler vicdanımız tarafından yönlendirilir. Yine, vicdanın nereden çıktığına kendimiz karar vermeliyiz. Pek çok insan vicdanın yüreklerimizle ilgili olduğu, doğru, yanlış ve adalet kavramlarının her birimizde “programlandığı” fikrine dayanır.

Ahlaki bir kişi, özellikle etik olan davranış konusunda, davranışları iyi veya erdemli olan kişidir. Aynı zamanda doğru ve etik olanı yapmaya çalıştığınız anlamına gelir.

Yanlışı ve doğruyu bildiğimizde, doğru olanı yapmak için potansiyel olarak motive olabiliriz. Ahlaki bilginin çoğu bizi doğru şeyi yapmaya motive etmek için yeterli görünüyor. Erdemli insanlar genellikle doğru olanı yapmak için motive olurlar, bu yüzden hepimiz erdemli olduğumuz sürece iyi, güzel ve doğru olan seçimleri yapmak için motive oluruz.

Ahlak kurallarının en önemlileri ise şu şekilde sıralanabilir:

- Yardıma muhtaç ve yoksul insanlara yardım etmek

 - Verilen sözü tutmak

 - Başka insanların özgürlüklerine, canına, namusuna ve malına saygılı olmak

 - Toplum kurallara bireysel olarak iyilik üzerinden uyum göstermek

 - İnsan haklarına saygılı olmak

"4-5 yıl cezaevinde yattım, örgütü benim kadar iyi kimse bilemez" Alperen Şengün'den galibiyete 14 sayılık katkı Türkiye'nin en çok altın yatırımı yapan illeri belli oldu
Sonraki Haber