Ahmet Arvasi kimdir, nereli, neden hayatını kaybetti?

Türk milliyetçisi, toplumbilimci Ahmet Arvasi'nin kim olduğu merak ediliyor. Bu çerçevede 'Ahmet Arvasi kim?' veya 'Ahmet Arvasi neden öldü?' gibi sorular arama motorlarında araştırılıyor. Peki, Ahmet Arvasi kimdir, nereli, neden hayatını kaybetti, eserleri neler? İşte, Ahmet Arvasi hakkında araştırılan ayrıntılar...

Türk milliyetçisi ve toplumbilimci olan Ahmet Arvasi'nin kimliği merak konusu haline gelmiştir. İnternet kullanıcıları, "Ahmet Arvasi kim?" veya "Ahmet Arvasi neden vefat etti?" gibi sorularla bu konuda bilgi edinmeye çalışmaktadır. Ahmet Arvasi'nin kökeni, hayatının neden son bulduğu ve eserleri gibi detaylar, arama motorlarında aktif olarak araştırılmaktadır. Ahmet Arvasi'nin biyografisi, yaşamı, ölüm nedeni ve önemli eserleri hakkında ayrıntılar merak ediliyor. Peki, Ahmet Arvasi kimdir, nereli, neden hayatını kaybetti, eserleri neler? İşte detaylar...

AHMET ARVASİ KİMDİR?

Türk milliyetçisi, toplumbilimci ve yazar Ahmet Arvasî, 15 Şubat 1932 tarihinde Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde doğdu. Arvaslar neslinden gelen ailesi, Anadolu'ya 650 yıl önce gelmiş ve soyadını "Arvâsî" olarak almıştır. Babası Abdülhakim Arvâsî, ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek'in manevi hocası Abdülhakîm Arvâsî ile aynı ismi taşımaktadır.

Ahmet Arvasî, ilköğrenimine Van'da başlayıp Doğubayazıt'ta tamamladıktan sonra Erzurum Erkek Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Öğretmenlik kariyerine 1952 yılında Konya'nın Doğanhisar nahiyesinde ilkokul öğretmeni olarak başladı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Pedagoji Bölümü'nden mezun olduktan sonra Balıkesir, Bursa ve İstanbul'daki eğitim enstitülerinde öğretmenlik yaptı.

1978 yılında siyasi nedenlerle sürgüne gönderilen Arvasî, emekli olduktan sonra Milliyetçi Hareket Partisi'nde aktif siyasete atıldı. Ancak, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Mamak Cezaevi'ne hapsedildi ve burada işkencelere maruz kaldı. Emekli olduktan sonra Türk-İslam Ülküsü başlığı altında Her Gün gazetesinde günlük makaleler yazdı.

Arvasî'nin siyasi hayatına dair önemli anekdotlardan biri, 1979'da sürgün edildiği İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'nde 24 arkadaşıyla birlikte olmasıdır. Emekli olduktan sonra Türkiye gazetesinde Hasbihal başlığı altında makaleleri yayımlandı.

1988 yılında, 56 yaşındayken, Erenköy'deki evinde hayatını kaybeden Ahmet Arvasî'nin Mamak Cezaevi'nde geçirdiği kalp krizi, siyasetçi Alpaslan Türkeş tarafından anılmıştır.

AHMET ARVASİ ESERLERİ NELER?

Ahmet Arvasî'nin kaleme aldığı eserler arasında "Diyalektiğimiz ve Estetiğimiz," "Doğu Anadolu Gerçeği," "Eğitim Sosyolojisi," ve "Hasbihal" (6 cilt) gibi önemli kitaplar bulunmaktadır. Hasbihal, konularına göre ayrı başlıklar altında da yayımlanmıştır, bunlardan bazıları "Emperyalizmin Oyunları," "Devletin Dini Olur mu," "Kadın Erkek Üzerine," "İnsanın Yalnızlığı," "İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri," "İnsan ve İnsan Ötesi," "Kendini Arayan İnsan," "Şiirlerim," ve "Türk-İslâm Ülküsü" (3 Cilt) şeklindedir.

Ahmet Arvasî'nin eserleri, Türk milliyetçiliği, eğitim sosyolojisi ve toplumbilim alanlarındaki düşünceleriyle önemli bir yer edinmiştir. Arvasî'nin ölümü, Türk düşünce dünyasında büyük bir kayba işaret etmiş ve eserleri gelecek kuşaklara ilham kaynağı olmuştur.

Al Gharafa Al Nassr maç özeti ve golleri izle! Ronaldo 2 gol attı Malatya'da akşam vakti korkutan deprem! Aylin Betül Ayhan Nereli? Instagram Hesabı
Sonraki Haber