Ahmet Buçukoğlu kimdir? Kalkınma Bankası Genel Müdürü görevinden neden alındı? Yerine kim gelecek?

Ahmet Buçukoğlu'nun yaşamı gündemde araştırılıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Buçukoğlu görevinden alındı. Peki Ahmet Buçukoğlu kimdir? Yerine kim gelecek? Kalkınma Bankası Genel Müdürü görevinden neden alındı? Detaylar haberimizde...

Ahmet Buçukoğlu kimdir? Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Türrkiye Kalkınma Bankası AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Buçukoğlu görevinden alındı. Peki Ahmet Buçukoğlu kimdir? Yerine kim gelecek? Kalkınma Bankası Genel Müdürü görevinden neden alındı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Bugünkü sayıda yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcılığına, Dr. Uğur Namık Küçük’ün atanması gerçekleştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığında Açık Bulunan Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğüne Hayrettin Kurt getirildi.

Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına ise İbrahim Halil Öztop’un atanması uygun görüldü.

AHMET BUÇUKOĞLU GÖREVDEN ALINDI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Buçukoğlu görevinden alındı.

Bu suretle boşalan Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine İbrahim Halil Öztop atandı.

Resmi Gazete'deki bir başka atama kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığında açık bulunan Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğüne ise Hayrettin Kurt getirildi.

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI

Tarihçe, Statü ve Sermaye Yapısı

Türkiye Kalkınma Bankası (TKB), 1975 yılında 13 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası A.Ş. (DESİYAB) adı altında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak kurulmuş, kuruluş işlem ve faaliyetleri 4.11.1983 gün ve 165 Sayılı KHK ile yeniden düzenlenmiş, 22.6.1988 gün ve 329 sayılı KHK ile unvanı Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. olarak değiştirilmiş ve Bankamızın sanayii sektörü yanında diğer sektörlere de finansman desteği sağlama imkanı yaratılmıştır.

Bu bağlamda; Yüksek Planlama Kurulu'nun 20.1.1989 tarih ve 89-T-2 Sayılı kararı ile T.C. Turizm Bankası A.Ş.' nin tüm aktif ve pasifleriyle Bankamıza devredilmesi ile hizmet verdiğimiz alanlara turizm sektörü de ilave edilmiştir.

10 Ekim 1999 tarihinde Banka'nın kuruluşu ile ilgi KHK, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yeniden düzenlenerek 4456 sayılı yasa olarak çıkartılmıştır.

4456 sayılı yasanın üçüncü maddesi Bankamızın amaçlarını, " ...Türkiye'nin kalkınması için; anonim şirket statüsündeki teşebbüslere kârlılık ve verimlilik anlayışı içinde kredi vermek, iştirak etmek suretiyle finansman ve işletme desteği sağlamak, yurtiçi ve yurtdışı tasarrufları kalkınmaya dönük yatırımlara yöneltmek, sermaye piyasasının gelişmesine katkıda bulunmak, yurtiçi, yurtdışı ve uluslararası ortak yatırımları finanse etmek ve her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevlerini yapmak..." olarak belirlenmiştir.

Bankamız, özel hukuk hükümlerine tâbi, A.Ş. statüsünde bir kalkınma ve yatırım bankasıdır.

Kuruluşumuzu düzenleyen 4456 Sayılı Kanun çerçevesinde: üçe bölünmüş olan hissedar grupları ortadan kaldırılmış; nominal sermaye sisteminden kayıtlı sermaye sistemine geçilmiştir.

500 milyon TL kayıtlı, 160 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip Banka’nın özkaynakları 2015 yılı sonunda 703 milyon TL seviyesindedir. Türkiye Kalkınma Bankası’nın ödenmiş sermayesinin % 99,08’i T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na aittir. Kalan pay, Borsa İstanbul İkinci Ulusal Pazarı’nda KLNMA sembolü ile işlem görmektedir

Türkiye Kalkınma Bankası, gerek bankacılık sektörünün genel organizasyonu, gerekse kalkınma ve yatırım bankaları sınıflanması içinde farklı ve giderek ağırlığı artan bir bankacılık alanını temsil etmektedir. Ortaklık yapısı itibariyle kamu bankası kategorisinde yer almasına karşın, Banka, başta sanayi ve turizm sektörleri olmak üzere, özel sektörün yatırım ve girişim potansiyelini her alanda finansal olarak desteklemeyi varlık nedeni saymaktadır.

Türkiye Kalkınma Bankası, başta sanayi ve turizm olmak üzere enerji, eğitim, sağlık

İsrail'den Husilerin liderine 'Haniye, Sinvar ve Nasrallah' tehdidi! ABD'den Çin'e bir ilginç soruşturma: Bu kez neden iletkenler! Ankara Valiliği "Ezan okutulmadı" iddiası üzerine tahkikat başlattı
Sonraki Haber