AK Partili Miroğlu, Diyarbakır Cezaevi'nde kaldığı hücreyi paylaştı: Zalimler ve mazlumlar unutulmayacak
12 Eylül döneminde işkencelerle gündemde olan Diyarbakır Cezaevi müze olacak. Çok sayıda mahkumun işkenceler nedeniyle hayatını kaybettiği cezaevinde bir dönem tutuklu olan isimlerden biri de AK Partili Orhan Miroğlu olmuştu. Miroğlu, cezaevinde kaldığı hücrede çekilen bir fotoğrafını paylaşarak, "Hücremi gördüm. Cezaevi, kültür ve hafıza müzesi olacak, burada can veren insanlar, zalimler ve mazlumlar unutulmayacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül askeri darbesi sonrası çok sayıda mahkumun işkence gördüğü Diyarbakır Cezaevi'nin kapatılarak müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Erdoğan, dün Diyarbakır'daki toplu açılış töreninde yaptığı açıklamada "Sözümüzü tuttuk. Adalet Bakanlığımız cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi, Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir" bilgisini paylaşarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, eski cezaevinin restorasyonu için gereken projeleri hazırladığını bildirdi.
İŞKENCEYE MARUZ KALAN 34 MAHKUM HAYATINI KAYBETTİ
Yapımına 1972 yılında başlanan ve 4 Temmuz 1980'de açılan Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül döneminde işkenceler ile gündeme geldi. 1981-1989 yılında cezaevinde işkenceye maruz kalan 34 mahkum hayatını kaybederken yüzlercesi ise sakat kaldı. Cezaevinde kalan mahkumların akıllarında ve bdenlerindeki izler yıllarca silinmedi. Öte yandan toplam 9 tutuklu kendini asarak ya da yakarak intihar ederken, işkencelerden ötürü hiçbir görevli ceza almadı.
ORHAN MİROĞLU KALDIĞI HÜCREDE FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI
Diyarbakır Cezaevi'nde 1981 yılında tutuklu olan AK Partili eski milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu'ndan çarpıcı bir paylaşım geldi. Miroğlu, Cezaevinin tamamen kapatılıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesi sonrası yaptığı paylaşımda bir dönem kaldığı hücrede çekilen fotoğrafını paylaştı. Miroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
41 yıl önce, 1981 yılı Mart ayında tutuklanarak girdiğim Diyarbakır Cezaevine 41 yıl sonra eski bir mahkum, şahitliğini yazıya dökmüş bir şahid olarak girdim. Hücremi gördüm. Cezaevi, kültür ve hafıza müzesi olacak, burada can veren insanlar, zalimler ve mazlumlar unutulmayacak! pic.x.com/ptu0sx9dFs
— Orhan Miroğlu (@OrhanMiroglu) October 24, 2022
"41 yıl önce, 1981 yılı Mart ayında tutuklanarak girdiğim Diyarbakır Cezaevine 41 yıl sonra eski bir mahkum, şahitliğini yazıya dökmüş bir şahid olarak girdim. Hücremi gördüm. Cezaevi, kültür ve hafıza müzesi olacak, burada can veren insanlar, zalimler ve mazlumlar unutulmayacak!"
ORHAN MİROĞLU KİMDİR?
Orhan Miroğlu, 12 Eylül 1980 Askeri darbesinde tutuklandı ve 1988 yılına kadar Diyarbakır Cezaevinde tutuklu kaldı.
1992 yılında Kürt aydını ve yazar Musa Anter ‘e düzenlenen suikasttan yaralı olarak kurtuldu.1992’den itibaren tedavi amacıyla geldiği Ankara’da yaşıyor.
Tarih ve toplumsal hafıza üzerine yazılmış ayrıca anı türünde kaleme alınmış 10 kitabı bulunmaktadır. Ulusal medyada köşe yazıları yazan Miroğlu Star Gazetesinde halen yüzleşme adını verdiği köşesinde yazılarına devam etmektedir.
Birçok STK’dan insan hakları ve temel özgürlükler konusundaki katkılarından dolayı ödül alan Miroğlu, Uluslararası Af Örgütü üyesidir. Aynı zamanda Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün Tarih ve Toplumsal Hafıza Koordinatörlüğünü yürütmektedir.
7 Haziran 2015 Genel seçimlerinde AK Parti'den Mardin Milletvekili seçildi. Aktif olarak AK Parti MKYK üyeliği görevini yürütmektedir.