Akciğer Kanseri Belirtileri ve Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri belirtileri gözlemlenmesi halinde Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan tedavi yöntemleriyle tedaviye başlanmalıdır.

Akciğer kanseri, günümüzde en yaygın biçimde gözlemlenen kanser türlerinden biridir. Kadınlarda ve erkeklerde benzer oranda gelişen bu kanser türü, tedavi edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilir. Akciğer dokusunda tümörü hücrelerin kontrol edilemez şekilde çoğalması sonucunda gelişen akciğer kanseri, birçok farklı neden doğrultusunda ortaya çıkabilir. Günümüzde akciğer kanserinin en yaygın nedenlerinden biri sigara kullanımıdır. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar önemli ölçüde bir risk faktörüdür. Bununla birlikte akciğer kanserinin erken evrelerde tedavi edilmesi ve kişinin yaşam kalitesini artıracak uygulamaların kullanılması da mümkündür. Akciğer kanseri belirtileri gözlemlenmesi halinde Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan tedavi yöntemleriyle tedaviye başlanmalıdır.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri, anlaşılacağı üzere akciğeri oluşturan dokularda meydana gelen ve bu dokularda yer alan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla karakterize bir kanser türüdür. Akciğer solunum sistemi ve vücut için oldukça hayati bir görevi üstlenen organdır. Oksijen alımı ve karbondioksit verilmesi sürecine görevli akciğerde yaşanan hücresel bozulmalar kişinin yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkileyebilir.

Bu doğrultuda akciğer kanseri, ölümcül olduğu kadar hastanın yaşam kalitesini de büyük oranda düşüren bir sağlık sorunudur. Erkek ve kadınlarda görülebilen bu kanser türü, çok büyük oranda bronşlarda yer alan hava boşluklarında başlar. Son derece sıklıkla görülüyor olması nedeniyle akciğer kanseri, oldukça riskli bir hastalıktır.

Akciğer Kanseri Neden Olur?

Akciğer kanserinin günümüzde bilinen en temel nedeni sigara kullanımıdır. Buna karşı akciğer kanseri sadece sigara kullanımı nedeniyle ortaya çıkmaz. Sigara içmeyen kişilerde dahi akciğer kanserinin gelişmesi olasıdır. Bu kapsamda akciğer kanserini tetiklediği düşünülen birçok farklı risk faktörü vardır. Çevresel faktörlerin yanı sıra genetik etkenler de akciğer kanserine neden olabilir.

Sigaranın dışında tütün ürünlerinin kullanımı da akciğer kanserine yakalanma riskini artırır. Akciğer kanserinin nedenleri arasında ön plana çıkanlar şu şekildedir:

-Sigara, puro ve nargile gibi tütün ürünlerinin kullanımı

-Diğer zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıklar

-Doğrudan ya da dolaylı olarak sigara dumanına maruz kalınması

-Genetik faktörler

-Kronik olarak devam eden akciğer sağlığı sorunları ve akciğer hastalıkları

Bunların yanı sıra akciğer kanseri nedenleri arasında tespit edilen bir diğer önemli unsur ise içme suyunda yer alan arsenik miktarıdır. İçme suyundaki yüksek miktarda arsenik bulunması, akciğer kanserine yakalanma riskini artırır.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri belirtileri, özellikle erken evrelerde sıklıkla belirgin değildir. Hastalığın gelişmesi ve ilerleyen evrelerde ise belirtiler daha nettir. Çok büyük oranda erkek ve kadınlarda akciğer kanseri belirtileri benzer niteliktedir. Kadınlarda daha çok öksürük şeklinde ortaya çıkan belirtilere göğüs ağrıları ve nefes almada güçlük çekme gibi komplikasyonlar da eşlik edebilir.

Akciğer kanserinin bir diğer önemli belirtisi ise kanlı balgamdır. Genel olarak akciğer kanseri belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

-Sırt, göğüs ve omuz bölgelerinde hissedilen ağrılar

-Şiddeti artarak kronik hale dönüşen öksürük

-Sürekli tekrar eden ve düzelmeyen ses kısılması

-Yorgunluk hali ve nefes almada yaşanan güçlükler

-Ani kilo kaybı ve balgam

Özellikle sebepsiz şekilde ve açıklanamayan yorgunluk halinin son derece önemli olabilecek kanser belirtisi olduğu unutulmamalıdır.

Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi, hastalığın hangi evrede olduğuna göre değişkenlik gösterir. Cerrahi yöntemler tedavi sürecinde alternatif olduğu gibi radyoterapi ve kemoterapi gibi uygulamalar da kullanılabilir. Kemoterapi damar yolu ile ilaçlı tedavi yöntemidir. Bu yöntemle kanserli hücrelerin ilaçla ortadan kaldırılması amaçlanır. Radyoterapi tedavisi ise kanserli dokuyu küçültmeyi hedefleyen tedavi yöntemidir.

Narin Güran cinayetinde 6 dakika 45 saniye detayı! Van'da ne zaman kar yağacak? Hava durumu tahminleri ne diyor? Muhteşem cuma ne zaman Black Friday 2024 tarihleri
Sonraki Haber