Akkuyu nerede?
Akkuyu nerede? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Külliye'de bir araya gelecek. Görüşmenin gündeminde Rusya'dan alınacak olan S-400 hava savunma sistemleri ve Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atım töreni de olacak. Akkuyu Nükleer Santrali ise vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Akkuyu nerede, hangi ilde, sorusu vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Biz de bu konuda merak edilenleri derledik. Peki, Akkuyu nerede? Detaylar haberde...
Akkuyu nerede, hangi ilde? 2023’te işletmeye alınması hedeflenen 20 milyar dolara mal olacak Akkuyu Nükleer Santralı’nın temeli bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki törenle atılacak. Törende Mersin’in Gülnar İlçesi’ne canlı bağlantı yapılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan kamu spotunda Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz’ün rol aldı.Bağımsız ve temiz enerjinin işlendiği filmde ‘Güçlü Türkiye’ imajı dikkat çekti. Akkuyu nerede, hangi ilde, sorusu vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Biz de bu konuda merak edilenleri derledik. Peki, Akkuyu nerede? Detaylar haberde...
AKKUYU NEREDE?
Akkuyu mevki Türkiye’nin güneyinde Mersin ilinde yer alıyor. Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiisinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santralı işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ HAKKINDA
Türkiye'nin 60 yıllık nükleer güç santrali hayalinde yarın önemli bir adım atılıyor. Mersin'in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapımı planlanan Akkuyu Nükler Güç Santrali'nin temeli, iki ülke liderinin katılacağı törenle atılıyor.
2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin yaklaşık 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri bin 200 megavat gücünde 4 reaktörden oluşan santralin üretime başlamasıyla Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılaması hedefleniyor.
Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından yürütülen projede, devletler arası yapılan anlaşma gereği ilk ünitenin temel atıldıktan 7 yıl sonra devreye alınması planlanırken, Türkiye'nin talebi üzerine bu tarihin 2023 yılına çekilmesi hedefleniyor. Santraldeki diğer ünitelerde birer yıl arayla devreye girecek.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olma özelliğine sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nde, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temeli atılarak önemli bir adım atılmış olacak.
Akkuyu nükleer santralı ile ilgili süreç 12 Mayıs 2010 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ile başlatıldı. Anlaşmaya göre, Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı süreci de tamamlandı. Nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santralı’nın 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından İnşaat Lisansı verilmesine karar verildi. Halen dünyada 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede bulunuyor. 55 nükleer santralın da inşası sürüyor. Akkuyu ile birlikte inşa halindeki santral sayısı 56 olacak.
Akkuyu Nükleer Santralı işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak. Akkuyu Nükleer Santralı inşaatının en yoğun olduğu dönemde yaklaşık 10 bin kişi, 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi çalışacak. İlk santralı yap-işlet modeli ile yapan Türkiye, bu sürede yaklaşık 600 mühendisin Rusya’da bu teknoloji ile yetişmesini sağlayacak. Diğer santrallardaki ortaklık oranları ile Türkiye, kendi nükleer santralını yapabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.
NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ NEDİR?
Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisinin üretildiği tesistir. Radyoaktif maddeler kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemlerini, teknolojileri içerisinde barındırır.
Reaktörün kalbinde, elde edilen ısı enerjisi suya aktarılır, su almış olduğu bu enerji sebebiyle faz değiştirir ve kızgın buhar haline dönüşür. Elde edilen bu buhar daha sonra elektrik jeneratörüne bağlı olan buhar türbinine verilir. Su buharı, türbin mili üzerinde bulunan türbin kanatları üzerinden geçerken daha önceden almış olduğu ısıl enerjiyi kullanarak, türbin milini döndürür. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, ısıl enerjisi yani sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturucuda (kondenser) yoğuşturulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar reaktörün kalbine gönderilir. Yoğuşturucu da su buharının faz değişimini yapabilmek için çevrede bulunan deniz, göl gibi su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır.
ERDOĞAN İLE PUTİN BUGÜN BULUŞUYOR! TAM 6 SAAT BİR ARADA OLACAKLAR...
Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir gün yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temaslarda bulunacak. Öğlen saatlerinde Külliye'ye gelecek olan Putin ile Erdoğan, tele-konferans yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma törenine katılacak.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün Twitter üzerinden paylaştığı mesajda; “Yarın, Rusya Devlet Başkanı, kıymetli dostum Vladimir Putin ile birlikte Türkiye’nin ve Türk-Rus ilişkilerinin geleceği için önemli bir adım olan 20 milyar dolarlık dev yatırım Akkuyu Nükleer Santrali’nin temellerini atacağız” ifadelerini kullandı.
TÜRK AKIMI PROJESİ
İki ülkenin işbirliği yaptığı bir diğer enerji projesi ise Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı projesi. İnşasına gecikmeli de olsa geçen yıl başlanan ve Rusya’nın doğal gazını Karadeniz üzerinden Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya ulaştırması planlanan 7 milyar euroluk hattın 2019 yılı sonunda hizmete girmesi bekleniyor.
Boru hattının inşasını Rus enerji devi Gazprom üstlenmişti. Ancak en son Türkiye'nin boru hattının karadaki kısmının inşası için Gazprom’a gerekli izinleri henüz vermediği ve bunun hattın inşasını geciktirebileceği gündeme geldi. Rus Enerji Bakanı Novak projenin ikinci hattı için çok sayıda ülkeyle görüşmelerin devam ettiğini ve doğalgazın alıcılarıyla ticari görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
S-400 ANLAŞMASI DA MASADA
Görüşmenin gündemlerinden biri de Rusya-Türkiye arasında varılan S-400 füze savunma sistemleri anlaşması olacak.
Rusya ve Türkiye geçen 2017 yılının Aralık ayında, hava savunma sistemi S-400 füzelerinin 2020’nin ilk çeyreğinde teslim edilmesi konusunda uzlaştıklarını duyurmuştu. Türkiye S-400 sistemi için Rusya’ya 2,5 milyar dolar ödeyecek. Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov geçen ay Türkiye’nin satın aldığı S-400 füzelerinin teslimatını hızlandıracaklarını açıkladı.
Öte yandan iki liderin, Türkiye’nin Suriye’de terör unsurlarına yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı ve bölgedeki işbirliği hakkında da görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre iki liderin programı şu şekilde;
15:00 Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Resmi Karşılama Töreni
15:15 Video Konferans Yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali Temel Atma Töreni
16:00 Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbaşa Görüşme
17:00 Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı
18:00 Anlaşmaların İmza Töreni ve Ortak Basın Toplantısı
19:30 Resmi Akşam Yemeği
ERDOĞAN-PUTİN-RUHANİ BİR ARAYA GELECEK
Öte yandan 4 Nisan Çarşamba günü de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye gündemiyle bir araya gelecek.