Akşam Ezanı neden hızlı okunur? Akşam namazı farzı neden öncedir?
Akşam Ezanı neden hızlı okunur? Akşam namazı farzı neden önce kılınır sorularının yanıtı haberimizde. Ezanlar için en çabuk okunan Akşam ezanı neden hızlı okunup bitirilir? Yanıtı haberimizde.
Akşam Ezanı neden hızlı okunur? Akşam namazı farzı neden önce kılınır? İşte detaylar..
AKŞAM EZANI NEDEN HIZLI OKUNUR?
Bilindiği gibi akşam vakti namazının vakti diğer vakitlere göre daha kısadır. Öğle namazı, ikindi namazı ve yatsı namazı kılabilmek için oldukça zaman varken; akşam namazı için vakit aralığı daha kısadır. Ayrıca diğer vakitlerden farklı olarak tek akşam namazının farzı (3 rekat) önce kılınır. Diğer vakitlerde ilk önce sünnet kılınırken, akşam namazında sünnet farzdan sonra kılınmaktadır.
İşte bunları göz önünde bulundurarak İslam alimleri vaktin dar olması nedeniyle ezanın daha hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını belirtmişlerdir. Ama bununla ilgili net bir ayet, hadis veya ilmihalde bir bilgi yoktur. Sadece bu şekilde yorum getirmişlerdir.
Bazı görüşlerde ise kıyametin akşam vakti kopacağı belirtilerek bunun için akşam ezanının hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını söylerler. Ama kıyametin ne zaman kopacağı hakkında ayetlerde, hadislerde, islam kaynaklarında bir bilgi yoktur.
Akşam vakti insanların evine gidecekleri, yolda oldukları vakittir. Ramazan ayında oruçlarını açtıkları vakittir. Günün en yorgun olunduğu vaktidir. Kısaca meşguliyetin yoğun olduğu bir vakittir. Bu gibi nedenleri göz önünde bulundurursak ve ayrıca hadisi şerifte belirttiği gibi "Kolaylaştırınız, Zorlaştırmayınız" tavsiyesine göre akşam ezanının hızlı okunmasının hikmetini ablayabiliriz belki.
"Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilafa düşmeyin!" (Buhari)
AKŞAM NAMAZI FARZI NEDEN ÖNCE KILINIR?
Peygamberimiz her camiye geldiğinde tahiyyetulmescid (mescidi selamlama) namazı kılardı. En az iki rek’at, sünnetleri ikişer ikişer kılmak da Peygamberimizin uygulamasıdır. İki rek’at kılar, selam verir, yine iki rek’at kılardı. Namazdan sonra da yine kendi başına ya mescitte veya evine çekildikten sonra iki rek’at veya artırımlı olarak namaz kılmışlardır. İşte bu namazlara sünnet denmiştir. Akşam namazının farzından önce de namaz kılmıştır. Hanefiler bunu mekruh görseler de öteki fıkıh ekollerince camiye gelenlerin, akşamleyin farzdan önce iki rek’at sünnet kıldıklarını biliyorum. Tabii namaza başlanmamış da cemaat bekleniyorsa gelenler iki rek’at kılarlar. Sonra farza başlanır.