Akşamdan kalma ilacı nedir? Hangi ilaç kullanılmalı? Akşamdan kalma mide bulantısı nasıl geçer?

Akşamdan kalma ilacı nedir? Alkol tüketilen ve sarhoş olunan bir akşamın ertesi sabahında, birçok kişi yoğun bir baş ağrısı ve mide bulantısıyla uyanıyor. Halk arasında 'akşamdan kalma' olarak adlandırılan bu durum, insanları çok rahatsız ediyor. Bu rahatsız edici durumdan kurtulabilmek için birçok ilaç bulunuyor. Peki nedir bu akşamdan kalma ilacı? Nerede satılır? Fiyatı ne kadar? Akşamdan kalmalık nasıl geçer? Detaylar haberimizde...

Akşamdan kalma ilacı nedir? Zaman zaman tüketilen alkolün miktarına bağlı olarak ertesi gün yoğun bir baş ağrısı ve mide bulantısı sorunu ile karşılaşılabiliyor. 'Akşamdan kalma' olarak adlandırılan bu durum, insanlar oldukça rahatsız ediyor. Peki akşamdan kalma ilacı nerede satılır? Akşamdan kalma hapı kaç para? Baş ağrısı ve mide bulantısı nasıl geçer? Akşamdan kalmalık nasıl geçer? İşte tüm detaylar...

AKŞAMDAN KALMA İLACI NEDİR?

Akşamdan kalma olayını önlemenin en iyi yolu az miktarda içmek (ya da hiç içmemek) olsa da ertesi gün hissettiğimiz, bizi pişman eden vücut ağrısı ve baş ağrısını hafifletmek için birkaç akşamdan kalma tedavisi var.

Alkol kullananların %75’i akşamdan kalma sıkıntısı yaşıyor ve bazıları bu sebeple işe geç kalıyor ya da gün içinde odaklanamama sorunu yaşıyor. Akşamki eğlencenin tatsız bir gün olarak devam etmemesi için akşamdan kalma ile baş etmenin yollarını bilmemiz çok önemlidir.

AKŞAMDAN KALMALIK NASIL GEÇER?

1) Alkol Metabolizması

Akşamdan kalmaya neden olan en önemli etken alkol metabolizmasıdır. Alkol alındıktan sonra, öncelikle alkol dehidrojenaz enzimi aracılığı ile asetaldehide; daha sonra ise aldehit dehidrojenaz enzimi sayesinde asetik aside dönüştürülür. Asetaldehit, alkolün bir metaboliti olmasına rağmen; alkolün kendisine göre 30 kat daha toksiktir. Özellikle mide ile ilgili semptomların (belirtilerin) tamamından asetaldehit sorumludur.

2) Karaciğer Metabolizması

Akşamdan kalmada bir başka önemli etken de alkol tüketildikten sonra karaciğerin çok fazla alkolle uğraşması sonucu, vücudun ertesi gün ihtiyaç duyacağı gerekli amino asit, vitamin ve benzeri ihtiyaçları yeteri kadar sentezleyememesidir. Bu ayrıca karaciğer yağlanmasını sağlayan da en önemli unsurlardan birisidir.

3) Yoğun Su Kaybı

Alkol tüketildiği zaman su kaybına neden olur; çünkü böbrek düzeyinde vasopressin dediğimiz hormonu baskılar ve daha sık idrara çıkma ihtiyacını hissettirir. Bunun sonucunda hücrelerimiz aşırı su kaybeder (beyin hücreleri de buna dahildir) ve akşamdan kalma dediğimiz, istenmeyen durum ortaya çıkar.

4) Glutamin metabolizmasının bozulması

Glutamin sahip olduğumuz doğal bir uyarıcıdır. Alkol tüketilirken meydana gelen depresif etkiler, glutamin sentezini engeller. Alkol kesilince, vücut tepki olarak glutamin üretmeye başlar. Glutamin vücudu sürekli uyardığından dolayı düzenli bir gece uykusu alınamaz.

Akşamdan Kalma Belirtileri

Su kaybına mani olunmalı.

Alkole bağlı zehirli madde üretimi azaltılmalı hatta engellenmeli ve etkisi ortadan kaldırmalıyız.

Karaciğerin onarmak için yetiştiremediği amino asitleri tekrar alabilmeliyiz.

Akşamdan Kalma Olanlara En İyi 7 Öneri

1. Su İçmek
Vücudunuza daha fazla sıvı koymak düşüncesi iğrenç gibi gelse de su gerçekten yardımcı olabilir. Tipik olarak, alkolün negatif belirtileri, vücudun dehidrasyonundan (susuz kalmasından) kaynaklanır.

2. Şekerli Gazoz
İronik olarak, tatlı, kafeinsiz soda içmek, akşamdan kalma süresince çok fazla işe yarayabilir. Gıda ve Fonksiyon (Food and Function) dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir çalışmada, Çinli araştırmacılar, bu içeceğin akşamdan kalma belirtileri için suçlu olduğuna inanılan aldehit dehidrogenaz (ALDH) işleme yeteneğimizi hızlandırarak, vücudumuzun alkolü metabolize etmesine yardımcı olduğunu keşfetti. Popüler inancın aksine, çalışma aynı zamanda bitkisel ve diğer takviyelerin aslında hem sağlığa zarar veren hem de yararlı farmakolojik faaliyetleri olduğunu buldu. Bitki çayınızı yudumlamak da ALDH sürecini yavaşlatabilir ve akşamdan kalmışlığı uzatabilir.

3. Zencefilli veya Nane Çayı
Önceki çalışmada şekerli gazozun bitki çaylarından daha etkili olabileceğini düşünülse de diğer çalışmalar zencefilli veya nane çayının akşamdan kalma ile ilişkili mide bulantısı mükemmel bir yatıştırıcı olduğunu söylüyor. American Journal of Physiology’de yayınlanan bir 2003 çalışması ve Prescrire International’da yayınlanan 2008 çalışması, bu çayların uygun şekilde kullanıldığında mide bulantısını azaltabileceğini keşfetti. EGCG’nin (Epigallocatechin galate) önemli detoksifikasyon yolaklarını tetiklediği gösterildiğinden, yeşil çayın da karaciğere yararlı olduğu bilinmektedir.

4. Kudzu Bitkisi
Kudzu, doğu tıbbında geçmişten bugüne kullanılan bir bitkidir. Özellikle kas ağrılarının giderilmesinde aktif olarak kullanılmıştır. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalarda (2015 molecules dergisi, Harvard Tıp fakültesinin Pharmacology Biochemistry and Behavior dergisindeki 2003 yayını), bu bitkiden elde edilen puerarin ve daidzin isimli iki antioksidan sayesinde, alkolün vücuda verdiği zararı önlediğine dair bulgulara yer verilmiştir. Bu çalışmalar paralelinde, kudzunun alkolün olumsuz etkilerine karşı koruyuculuğu hayvan modellerinde de kanıtlanmıştır. Hayvan modellerinde, kudzunun antioksidan etkisiyle kandaki alkol seviyesini düşürdüğü ve alkole bağlı uzun uyku sürelerini normal düzeylere çektiği görülmüştür. Benzer çalışmalarda, kudzunun farelerin karaciğer hücrelerinde koruyucu etkisi de gösterilmiştir. Ayrıca; yapılan klinik çalışmalarda, kudzunun vücutta toksik (zararlı) madde oluşumunu da engellediği kanıtlanmıştır. Alkolün vücutta meydana getirebileceği zararlı madde birikimi (toksik etki) engellendiği zaman baş ağrısı, mide bulantısı, depresyon, anksiyete gibi belirtilerin kaybolduğu gözlenmiştir.

5. Muz ve Tuzlu Kraker
Bu tuhaf bir kombinasyon gibi görünebilir, ancak tuzlu kraker ve muz yiyerek ( tuz ve potasyum açısından zengin bir kombinasyon) akşamdan kalmışlığı tedavi edebilirsiniz. Karbonhidratlarla (karaciğer-detoksu sırasında tükenir) birlikte gelen doğal elektrolitler (tuz ve potasyum gibi) , kendini daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

6. Kahve ve Aspirin
Bu basit kombinasyonun aslında işe yaradığı kanıtlanmıştır. PlOS ONE dergisinde yayınlanan 2010 tarihli bir çalışmada, kahve içerisindeki kafein ve aspirin ve diğer ağrı kesici ilaçların anti-inflamatuar bileşenlerinin, etanolün kimyasal bileşiklerine veya saf alkole karşı çalıştığı gösterildi Etanolün, kimyasal asetata bağlı olarak baş ağrılarına neden olduğu bilinmektedir. Kahve ve aspirinin (reflü ve gastrit gibi) mide şikayetlerini arttırabileceğini de akılda tutmakta fayda var.

7. HİDRODOL PLUS Gibi Takviye Ürünler
Vitamin, mineraller ve aminoasitlerin yanında, son yıllarda antioksidan özelliğiyle dikkat çeken kudzu bitkisini içeren Hidrodol Plus gibi metabolizma desteleyici ürünlerle alkolün etkilerini azaltabilir ve ertesi güne zinde devam edebilirisiniz. Bu ürünün içindekiler Maltodekstrin (Mısır), Sorbitol, Kudzu kökü (pueraria lobata), Glikoz, önemli amino asitler (Alanin, Lösin, Valin, Glisin, Serin, Sistein, Tirozin, Prolin ,Metiyonin Fenilalanin, Glutamin, Lizin Hidroklorür) ve mineral ve vitaminler ( Sodyum fosfat, Sodyum bikarbonat, Askorbik Asit – C vitamini-, Alfa lipoik asit, Kalsiyum pantotenat, dl-alfa tokoferol asetat, ferröz fumarat, Magnezyum aspartat, Nikotinamid, Riboflavin, Tiyamin Hidroklorür) ile karaciğerin üzerindeki yükü hafifletir ve alkolün metabolizmasını hızlanırırken vücudun ihtiyacı olan elementleri yerine koyar. Bu metin doktorlarsitesi.net üzerinden alınmıştır.

Fragman yayınlandı! MasterChef Türkiye'de 2. dokunulmazlık kimin? Bayern Münih PSG'yi tek golle devirdi Yakakent Belediye Başkanı Aydoğdu İYİ Partiden istifa etti
Sonraki Haber