Alan Adı Nedir, Ne İşe Yarar?
Alan adı, internet sitelerinin IP adresleri üzerine tanımlanan ön kimliklere verilen isimdir. Domain olarak da bilinen dolaşım adresleri, ziyaretçilerin platformlara erişmesinde büyük bir kolaylık sağlamasının yanı sıra web sitesi kurulum sürecinin de önemli bir parçasıdır. Alan adları, marka yaratma ve bilinirliği artırma açısından da çok değerlidir.
Pek çok şirket, kendilerine özgü ve akılda kalıcı domain seçimleri sayesinde marka imajlarını güçlendirerek müşterileri için kolay hatırlanabilir bir platform oluşturur.
Alan Adı Uzantısı Nedir?
Domain uzantısı, dolaşım adresindeki noktanın ardından gelen kısaltmadır. Her web sitesinin organizasyon türüne uygun bir uzantısı bulunur. Alan adı uzantıları, internet kullanıcılarına web siteleri hakkında önemli bilgiler sunmanın yanı sıra siteyle ilgili beklentilerini de şekillendirir. Domain uzantıları genel olarak üst düzey ve ikinci düzey alan adı uzantıları olmak üzere 2 kategoride değerlendirilir.
Üst düzey alan adı uzantılarının ülke koduyla ya da belirli bir kategoriyle bağlantısı mevcuttur. Örneğin, ".com" ticari siteleri, ".org" uzantısı ise kuruluş ve dernek sitelerini temsil eder. Tüm bunlara ek olarak ".tr" uzantısı ise Türkiye menşeli web sitelerinin varlığına işaret eder. İkinci düzey alan adı uzantıları ise daha spesifik bir amaca ya da kategoriye hizmet ederler. ". edu.tr" uzantısı eğitim kurumlarına, ". gov.tr" ise resmi kurum ve kuruluşlara aittir. Alan adı uzantıları, internet kullanıcılarına bir web sitesinin hangi kategoride olduğunu anında anlamalarına yardımcı olmakla birlikte güvenilirlikleri konusunda da önemli ipuçları verir.
Subdomain Nedir?
Subdomain, dolaşım adresinin başına getirilen eklerle birlikte internet sitesi içerisinde ikinci dereceden sayfalar oluşturulmasını sağlayan bir sistemdir. Subdomain sayesinde farklı bir domain satın almadan internet sitesinin kapsam alanı genişletilebilir. Sistem üzerinde markanın ürün ve hizmetlerine yönelik bilgilendirmeler yapmak için “blog.sitenizinadresi.com” gibi alt sayfaların oluşturulması mümkündür.
Alt etki alanları oluşturulabilmesi için barındırma altyapısının ilgili özelliği destekliyor olması gerekir. Bu bağlamda hosting seçim sürecinde bu parametreyi göz önünde bulundurarak hareket edilmesi oldukça önemlidir. Niteliğin desteklenmesi durumunda ihtiyaca bağlı olarak istenilen sayıda alt sayfa inşa edilerek niş için çok yönlü içerik ve ürün sunumu yapılmış olur.
Alan Adı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Domain seçiminde belirli parametreler dahilinde hareket edilmesi hem optimizasyon hem de akılda kalıcılık bakımından önem arz eder. Aynı zamanda organizasyon türüne de bağlı olarak uzantı tercihinin yapılması gerekir. Bu sayede çalışmalarda daha etkili sonuçların elde edilmesi mümkün hale gelir. Domain tescilinde dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler şu şekildedir:
- Okunuş ve yazılış bakımından kolay, akılda kalıcı bir yapıya sahip olmalıdır.
- İdeal aralık olan 12 karakterin üzerine çıkılmaması gerekir.
- Uzantı tercihi, işletmenin türü ve trafik potansiyeli gibi faktörler doğrultusunda yapılmalıdır.
- Marka kimliğine dair detayların dolaşım adresiyle eşleşmesi gerekir.
- Dolaşım adresinin hedef kitlenin dilinde olması, avantaj elde edilmesine yardımcı olur.
- Domain’in sosyal medya ağlarında kullanımda olup olmadığına dikkat edilmelidir.
- Sayı ve sembollerin kullanımından kaçınılması gerekir.
- Adresin daha önce kullanılmamış ve benzersiz bir yapıda olmasına özen gösterilmelidir. Bu noktada arşiv verilerinden adrese dair sorgu yapılabilir.
- Arama motorlarına uygun yapıda ve otorite bakımından güçlü olmalıdır.
İlgili parametreler dahilinde bulunacak isimleri alan adı sorgulama araçları üzerinden kontrol edebilirsiniz. Uygunluğuna bağlı olarak tescil işlemlerini gerçekleştirebilir ve dilediğiniz süreyle sahip olabilirsiniz. Bu sayede markanızın dijital kimliğini inşa etme yolunda önemli bir adım atmış olursunuz.
Alan Adı Nasıl Tescillenir?
Domain tescil etmek için ilk adım olarak tercih edilen uzantılar belirlenmeli ve adres hakkında fikir ortaya konulmalıdır. Ardından ilgili dolaşım adresinin daha önce kayıt edilip edilmediğine dair sorgunun yapılması gerekir. Bu sayede kullanıma uygunluğundan emin olabilirsiniz. Kararınızı verdikten sonra kayıt firmaları aracılığıyla yıl sayısı temelinde işlem gerçekleştirmeniz mümkündür.
Kayıt sürecinde nitelikli bir seçenek olan Atak Domain, müşterilerine pek çok farklı uzantıda destek sunar. Platformun domain satın al bölümü üzerinden çeşitli kombinasyonlarda sorgu oluşturmanız mümkündür. Çalışmalarınıza uygun olan adresi bulduktan sonra pratik biçimde kaydedebilirsiniz. Bu sayede markanızın ihtiyaçları doğrultusunda web sitenizi inşa ederek dijital dünyada hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.