ALES sonuçları saat kaçta açıklanacak?

Merakla beklenen ALES sonuçları açıklandı... Binlerce aday Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı sohbahar dönemi sınav sonuçları bugün açıklanmasını bekliyordu. Yüksek lisans (İngilizcesi master), bir lisans (fakülte) öğretimine dayalı eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "uzman hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur. Peki, 2017 ALES sınav sonuçları açıklandı mı? Saat kaçta açıklanacak? Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı sonuçları sorgulama linkini ve son dakika haberlerini yazımızda bulabilirsiniz...

ALES sonuçları açıklandı! Tezli yüksek lisans başvurularında yabancı dil puanı, lisans not ortalaması, ALES puanı ve mülakat puanı kriterleri ile değerlendirmeler yapılmaktadır. Tezli yüksek lisans başvurularında en az 55 ALES puanı şartı aranmaktadır. Bu YÖK tarafından belirlenen asgari ALES puanı şartıdır, üniversiteler daha yüksek ALES puanı isteyebilir. Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Peki, 2017 ALES sınav sonuçları açıklandı mı? Saat kaçta açıklanacak? Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı sonuçları sorgulama linkini ve son dakika haberlerini yazımızda bulabilirsiniz...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı Sonuçları Sorgula

SINAV SONUÇLARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından 19 Kasım 2017 tarihinde yapılan ALES sonuçları henüz açıklanmadı. ÖSYM'den yapılan açıklamada ALES sonuçlarının 21 Aralık'ta açıklanacağı duyuruldu ancak saat bilgisi verilmedi.

HANGİ DURUMLARDA SINAV GEÇERLİ OLUR?

Sınava girenler için sınav merkezi, yayımladığı başvuru kılavuzunda bu soruya cevap veriyor. Sınava girenler ilk olarak “sınav giriş kodu”nu sınav kitapçığına muhakkak yazması gerekiyor. Sınavdan sonra şayet aday sınav giriş kodunu yazmadıysa, sınavı geçersiz olacaktır.

Sınav merkezinin en hassas olduğu konulardan bir tanesi de “kopya çekme, yardım etme” durumu. Sınava girenler şayet kopya çektiyse veya yardım ettiyse sınavı geçersiz olmaktadır.

SINAVI DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Sınav merkezi, sınav kağıtlarını “optik okuyucu” üzerinden değerlendirirken, Test ağırlık oranlarını kılavuzda yayımladı. Buna göre;

Sayısal puanı: Sayısal testi 0,75, Sözel testi 0,25
Sözel puanı: Sayısal testi 0,25, Sözel testi 0,75
Eşit Ağırlık puanı: Sayısal testi 0,50, Sözel testi 0,50

ALES NEDEN ÖNEMLİDİR?

ALES’in açılımı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’dır. Ülkemizde, lisans üstü eğitim ve akademik kadrolara atanabilmek için, ALES’e girmiş olmak ve başarılı sayılabilecek bir puan almış olmak gerekir. Lisansüstü eğitim için, ALES’ten alınması gereken minimum puan 55, akademik kadrolara atanabilmek için alınması gereken minimum puan 70’tir. Ancak her durumda bu puanlar yeterli olmayabilir, bazı üniversiteler lisansüstü eğitim için 55’ten fazla veya akademik kadrolara atanabilmek için 70’ten fazla puan gerektirebilir, ayrıca bazı akademik kadrolara atanabilmek için, adayların yabancı dil bilgisi seviyelerini de YDS sınavı ile kanıtlamış olmaları gerekir. Ve ayrıca bu sınavdan da 55 veya 70 üzeri bir puan almış olmaları gerekir. Alınan bu puanlar, ALES sınavları için 3 sene boyunca geçerlidir ve bu süre boyunca aday, 3 sene boyunca girdiği ALES sınavlarından istediği puanı kullanabilir. Lisansüstü eğitim haricinde, yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı, uzman, çevirici veya araştırma görevlisi gibi kadrolara ALES sınavından veya bu sınavın yanında girilmesi gereken YDS sınav puanıyla girilebilir. Ayrıca yurt dışı lisansüstü eğitim programlarına, ALES’ten alınan puan ile başvurulabilir.

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir.
Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.

İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.

ALES'E KİMLER GİREBİLİR?

Bir lisans programında eğitim gören, bir lisans programından mezun olmuş herkes Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na girebilir. Denklik belgesine sahip olmak şartıyla, yurt dışında lisans eğitimi görmüş kişiler de sınava başvurabilirler. Tezli yüksek lisans başvuruları için ALES önemli bir kriterdir.

ALES için bir sınırlama söz konusu olmayıp adaylar dilediği kadar sınava girebilir. Bir yere başvuru yapıldığında adayların geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanı kullanılır.

ALES SINAV İÇERİĞİ NASIL?

Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan testler uygulanır. Sınav süresi 180 dakikadır.

Testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alır. Adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 160 sorudan en az 120 soru cevaplamalıdırlar. İsterlerse testlerin tümünü de cevaplayabilirler. Hangi puan türünüzün hesaplanmasını istiyorsanız bu puan hesabına göre yapmanız gereken testler, sınav öncesi yayımlanan ilgili kılavuzda yer almaktadır.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan, Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşur. Sınavda sorulan sorular farklı alanlardan, bölümlerden mezun olan adayların cevap verebileceği tarzda sorulardır.

TIR ile ambulans kavşakta çarpıştı! Esad'ın askerleri silah bırakıp teslim oluyor! Gelin Görümce Çiğdem kimdir? Nereli ve kaç yaşında? Instagram adresi
Sonraki Haber