Ali Babacan cumhuriyeti, laikliği, ana dili tartışmaya açtı!

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, DW Türkçe'den Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtladı. Babacan, anayasanın değiştirilemez ilk 4 maddesi üzerinde konuşulabileceğini söyledi. Babacan'ın bu sözleri büyük tepki çekti.

This browser does not support the video element.

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa açıklamalarının ardından gündeme gelebilecek değişiklikleri yorumladı.

Kendilerinin de bir anayasa değişikliği önerisinin bulunduğunu hatırlatan Babacan, Türkiye'de 'ciddi çatlaklar' olduğunu öne sürdü.

"İLK 4 MADDE ÜZERİNDE KONUŞULABİLİR"

Şu anda 'uygun iklimin bulunmadığının altını çizen Babacan, ileride zemin ve şartların uygun olması durumunda anayasanın ilk 4 maddesi üzerinde de konuşulabileceğini söyledi.

Babacan, sözlerinin devamında "Yeni anayasayı gerçekçi görmüyoruz. Önemli olan acil bir şekilde sistem değişikliğidir. Yani anayasanın yasama, yürütme ve yargıyla ilgili bazı maddelerinin parlamenter sistemin getirilmesi için değiştirilmesidir. Meclis İç Tüzüğü’nün, Siyasi Partiler Kanunu’nun ve seçimle ilgili yasalarının değiştirilmesidir." ifadesini kullandı.

Babacan'n anayasadaki değiştirilemez ilk 4 maddeyi tartışmaya açması eleştirilerin hedefi oldu.

AÇIKLAMA HDP İLE GÖRÜŞMEDEN SONRA GELDİ

Öte yandan, dün HDP heyetini kabul eden Babacan, görüşmede yeni anayasa konusununda da fikir alışverişinde bulundu. 

Görüşme sonrası konuşan bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

"HDP olarak toplumun tüm kesimleriyle ortak bir anayasanın çıkarılması konusunda hemfikiriz. Sadece hükümetin belirlediği bir yeni anayasanın Türkiye'ye hizmet etmeyeceği, faydalı olmayacağı kanaati taşıyoruz. Elbette bütün muhalefet partilerinin görüşlerinin alınması önemlidir ama toplumun diğer kesimleri, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini bu sürecin içerisine dahil etmekte fayda var."

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİNDE NE YAZIYOR?

I. Devletin şekli

MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara'dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

İLK 3 MADDE NEDEN DEĞİŞTİRİLEMEZ?

1982 Anayasası'nda görüldüğü üzere ilk 3 madde devletin şeklini, Cumhuriyetin niteliklerini, Devletin bütünlüğünü, resmî dilini, bayrağını, millî marşını ve başkentini düzenlemektedir. 4. madde ise ilk üç maddenin değiştirilemeyeceğini düzenlemektedir. 4. maddede bir hususa değişnmek gerekir. Maddede yer alan "değiştirilemez" ifadesinin hemen sonrasına ve bağlacıyla "değiştirilmesi teklif edilemez" hükmü getirilmiştir. Bu maddelerin değiştirilmesi için teklif zaten zorunlu bir unsurdur. Anayasanın 175. maddesi anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için en az 184 milletvekilinin imzasını aramaktadır. Dolayısıyla 4. maddede geçen "değiştirilmesi teklif edilemez" hükmü sadece yasağı vurgulamak, kuvvetlendirmek içindir.

DEM Partililer Özgür Özel'e 'Selo'ya selam gönder' diyerek küfür etti! "Batı'dan gelip toprağımıza sahip çıkıyorsunuz!" Batman’da DEM Partililerden provokasyon! Anıtkabir'de sesi Atatürk'e benzeyen adama yoğun ilgi... Yavaş'ın neden Esenyurt mitingine katılmadığı ortaya çıktı! Minibüs üzerlerinden iki kez geçti! Afyon'daki feci kaza kamerada