Ali Demir kimdir? Hakkında ne karar verildi?

Ali Demir hakkında alınan kararın ne olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Aralarında eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ve Başkan Yardımcısı Ömer Pekşen'in de bulunduğu 5 sanıktan 3'ü, 1 yıl 10 ay 15 gün ile 10 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Ali Demir'in kim olduğu ve hakkında alınan karar merak ediliyor. Peki Ali Demir kimdir? Detaylar haberimizde...

Ali Demir kimdir? Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ve Başkan Yardımcısı Ömer Pekşen'in de bulunduğu 5 sanıktan 3'ü, 1 yıl 10 ay 15 gün ile 10 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Peki Ali Demir kimdir? Merak edilen detaylar haberimizde...

ALİ DEMİR KİMDİR?

1959’da Konya’da doğdu. 1982 yılında İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Demir, aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı ve daha sonra İngiltere’deki Loughborough Teknoloji Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü yapan Demir, İTÜ’de Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyeleri arasında yer alıyor. İki çocuk babası. İngilizce ve Almanca biliyor. Büyük kızı Yeditepe Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrenci. Diğeri ise bu yıl üniversite sınavlarına girdi ve ablasıyla aynı okulu kazandı. Demir’in eşi de diş hekimi. Tekstil alanında birçok projede danışmanlık yapmış ve TÜBİTAK’ta birçok proje yürütmüştür. Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın ÖSYM Başkanlığından istifa etmesinin ardından, ÖSYM Başkanlığı'na İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Demir vekaleten görevlendirildi.

KPSS Soruşturması'nda şüpheli sıfatıyla ifadeye davet edilen ÖSYM eski Başkanı Ali Demir adli kontrol istemiyle mahkemeye sevk edildikten sonra tutuklanmıştı. Söz konusu sınavın yapıldığı sırada ÖSYM Başkanlığı görevini yürüten Ünal Yarımağan da şüpheli sıfatıyla ifade vermişti. Tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Yarımağan, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, askeri lise sınavlarına ilişkin soruşturma çerçevesinde yargılanan tutuksuz sanık Hüseyin Alpay ile sanık avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, Başkan Yardımcısı Ömer Pekşen, Engin Yanık ve firari Eşref Coşar ise duruşmaya katılmadı.

Savcı mütalaasında, sanıklar Demir ve Pekşen'in dosyadaki deliller, bilgi ve belgeler bütün olarak değerlendirildiğinde suçun "görevi kötüye kullanma"ya dönüşmesi ihtimali gerekçesiyle, iki sanığın bu dosyadan tefrik edilmesini istedi.

"Gökhan" kod isimli "Büyük bölge talebe mesulü" firari sanık Coşar'ın ByLock kullandığı ve gizli tanık beyanları, sanık Yanık'ın örgüt mensubu öğrencilere askeri lise sorularını verdiği ve gizli tanık beyanları gerekçesiyle "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmalarını isteyen savcı, etkin pişmanlıkta bulunan sanık Alpay'ın da aynı suç kapsamında değerlendirilmesini talep etti.

Mütalaanın ardından mahkeme heyeti tarafından söz verilen sanık Alpay, etkin pişmanlıkta bulunarak bildiklerini anlattığını, şartlar doğrultusunda yurtlarında kaldığı örgütün hiyerarşik yapısı içinde yer almadığını savunarak beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Demir ve Pekşen'in dosyasını ayırarak, TCK'nin 257. maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanma" suçundan kovuşturma açılması için ilgili kuruma yazı yazılmasına hükmetti.

Heyet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan sanık Coşar'a 10 yıl 6 ay, sanık Yanık'a 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Etkin pişmanlığı kabul edilen Alpay'ı 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran heyet, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, firari sanık Coşar için önceden çıkarılan tutuklamaya yönelik yakalama kararını yineledi.

Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi! Feribot seferlerine olumsuz hava engeli: Yarın bazı seferler iptal! MasterChef Türkiye'de 2. isimli ceketin sahibi belli oldu? İşte o isim
Sonraki Haber