Ali Rıza Demircan kimdir?

İlahiyatçı ve yazar Ali Rıza Demircan pek çok eseri bulunmaktadır.Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi’nde İhtisas gören isim bu akşam saat 20.00' da Kübra Par'ın konuğu olacak. Habertürk ekranlarında Kübra Par'ın sunumu ile izleyiciyle buluşan Açık ve Net'te ''açıkça sorulamaz denilen ne varsa, ne yanıt vereceği merak edilen isimlere'' sloganı ile yapılan programa bu akşam Ali Rıza Demircan konuk oluyor. Program başlamadan herkes araştırmaya başladı. Peki Ali Rıza Demircan kimdir? Kaç yaşında? Kitapları nelerdir? Ne iş yapıyor? Detaylar haberimizde...

Habertürk TV'de Kübra Par, '' televizyonda açıkça sorulamaz denilen ne varsa, ne yanıt vereceği merak edilen isimlere Açık ve Net’te'' sloganı ile konuklarını ağırlıyor. Birbirinden farklı isimlerin konuk olduğu programa bu hafta ise Ali Rıza Demircan konuk oluyor. İlahiyatçı ve yazar olan isimin birçok eseri vardır. Vatandaşlar tarafından çeşitli araştırmalar başladı. Ali Rıza Demircan kimdir? Kaç yaşında?Kitapları nelerdir?Ne iş yapıyor? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde....

ALİ RIZA DEMİRCAN KİMDİR?

Ardev Vakfı kurucusu Ali Rıza DEMİRCAN, 1945 yılında İstanbul/Kasımpaşa’da doğdu. Rize’nin Sütlüce köyünden Faik ve Hamdiye DEMİRCAN’ın yedinci çocuğudur.

1969’da İstanbul İmam-Hatip Lisesini birincilikle bitirdi. Aynı yıl o zamanki adı İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü olan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini de birincilikle kazandı. DEMİRCAN, üniversiteden pekiyi dereceyle mezun oldu.

1970 yılında Süleymaniye Camii Hatipliğine, bir yıl sonra da Hatiplik kaldırıldığı için aynı caminin İmam-Hatipliğine tayin edildi. Bu camide on iki yıl görev yaptı.1976-1978 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi’nde İhtisas gördü. Kitapları ve konferansları sebebiyle Türk Ceza Kanununun 163. maddesini ihlalden yedi defa Ağır Ceza ve Devlet Güvenlik Mahkemelerinde yargılandı.

Hutbe, vaaz, seminer, konferans, radyo ve televizyon konuşmaları ile ülkemiz genelinde tanınmaya başladı.

Evli ve 9 çocuk babası Ali Rıza DEMİRCAN’ın basılmış eserleri şunlardır:

1. Süleymaniye Minberinden İslâm Nizamı (3 cilt)
2. İslâmî Kimliğimizi Korumak (İslâm’da Batıla Benzemenin Hükmü)
3. Allah’ın Resûlü’nden Hayat Dersleri (Allah’ın Resûlü’nden Hayat Düstûrları)
4. İslâm’a Göre Cinsel Hayat (2 cilt bir arada)
5. İslâm’ın Işığında Haklar, Hürriyetler, Vazîfeler (Cuma Mesajları)
6. Hac ve Umre Yüceliğe Çağrıdır (5 kitap bir arada)
7. Söyleşiler
8. Kur’ân ve Sünnet Işığında Cennet Hayatı
9. Kur’ân ve Sünnet Işığında Câriyeler ve Sömürülen Cinsellikleri
10. Namaza Çağrı

İLÂHİYAT

İlâhiyat ya da teoloji ya da tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunu inceleyen bilim dalı.

Günümüzde sıklıkla, "din ile ilgilenen bilim" anlamında kullanılmaktadır. Teoloji ile ilgilenen kişilere teolog, ilâhiyatçı, dinbilimci veya tanrıbilimci denir.

Modern dönem öncesi kurulan pek çok üniversite, kilise okullarından ve manastır kurumlarından dönüştürülmüştür. Bu sebeple, Orta Çağ'da teoloji, üniversitelerin temel araştırma alanlarının en ön sıralarında gelmekte ve teolojiye "bilimlerin kraliçesi" (The Queen of the Sciences) adı verilmekteydi. Bu önceliğinden ötürü bu okulların müfredatlarında, kilise kanunları gibi dersler yer almakta ve bu dersler ile kiliseye hizmet edecek gençlerin yetişmeleri amaçlanmakta idi. Hatta bu üniversitelerin duâ etme, vâaz verme veya âyinleri de içeren şapelleri de bulunmaktaydı.

Aydınlanma ile birlikte üniversiteler değişmeye ve hümanist bir perspektifle farklı alanlardaki konuları öğretmeye başladılar. Teoloji, artık üniversitelerde öğretilen ana konular arasında yer almıyordu. Üniversiteler, kiliselere din adamı yetiştirmenin dışında da amaçlar edinmeye başlamışlardı. Sonuç olarak teoloji, inancı ele alış şeklinin inancın içinden olması farkı ile aynı konuyu ele alan diğer akademik disiplinlerden ayrıldı. Çoğu "kilise babası", teoloğu "hakiki olarak duâ eden kişi" olarak tanımlamaktadır. Dindar olmayan teologlar bu görüşle uyuşmasa da teoloji aşağıdaki disiplinlerden ayırt edilmelidir.

DİN BİLİMLERİ ŞU BEŞ BAŞLIK ALTINDA İNCELENİR:

Karşılaştırmalı din / Dini araştırmalar
Din felsefesi
Din psikolojisi
Din sosyolojisi
Dinler tarihi
Tüm bu disiplinler, dine hümanist varsayımlarla yaklaşır ve teolojiden farklı olarak, dinî inanç ve deneyimin tek biçimliliğini öne sürerler.

İslam felsefesindeki temel sorgu mekanizmalarını ve aklî delillendirme metodolojilerini ilke edinerek eşyanın hakikatini elde etme güdüsü sonucu ortaya çıkmış dinbilimsel yaklaşımların "İslam teolojisi" bağlamında ele alınmasıdır.

İslâmiyet'te Allah'ın varlığı ve nitelikleriyle ilgili konuları ele alan bilim kolu, tanrıbilimi ile İslam dini ilimlerinin bütününe verilen ad, "ilâhiyat"tır. İlâh ve çoğul -at eki, Arapça kökenli olmasına karşın "ilâhiyat" şeklindeki bir adlandırma Türkçe dışındaki dillerde bulunmamaktadır. Arapçada benzer anlamda "Ulûm-u Dîniyye" tâbiri kullanılmaktadır. İslam İiâhiyatı ile ilgili konuların ayrıntılı ve bilimsel olarak incelenmesi de ilâhiyat fakültelerinin ilgi sahasına girmektedir. Hristiyanlıkta ise hem ilâhiyat fakülteleri, hem de teoloji okulları ayrı ayrı kurulmuştur.

Türkiye'de ilâhiyat fakülteleri, standart teoloji fakültelerindeki eğitimin yanı sıra detaylı bir İslam teolojisi eğitimi verir. Olgulara din bilimsel metodoloji ile yaklaşım benimsenir.

İslam tarihinde Muhammed'den hemen sonra doğup gelişen; bir kısmı kutsal metin, bir kısmı İslam peygamberinin söz ve davranışları veya İslamiyet'in çeşitli felsefi ekollere ve ana akım din anlayışının dışındaki akımlara karşı genel akımı akli/felsefi metotlarla savunan kelâm gibi dalların tümü İslam ilahiyatı içerisinde yer almaktadır.

İSLAM İLÂHİYATININ ALT DALLARI

Ana madde: İslam ilimleri
Tefsir: Kur'an'ın açıklanması ve açıklanmasına ilişkin usûl bilgisi.
Kıraat: Kur'an'ın farklı okunuş biçimlerini ve bu okunuş farklılıklarından kaynaklanan farklı anlam ve yorumlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Tecvid: Kıraat ilmi içinde yer alan Tecvid, Kur'an okuma usulü ve ilmidir.
Hadis: İslam peygamberi Muhammed'in söz ve davranışlarını araştırır.
Siyer: İslam dini literatüründe peygamberlerin, halifelerin ve diğer sahabelerin biyografilerini inceler.
Fıkıh: Şeriat ve ibadet ile ilgili konuları inceler.
Kelâm: İslam itikadını akli, felsefi yöntemlerle açıklamaya çalışır, inanç ile ilgili konuları inceler.
Tasavvuf: İslamiyet'in mistik yönüdür; kişileri manevi yönden geliştirecek unsurlar ile ilgilenir.
İslam Mezhepleri Tarihi: Müslümanlar arasında ortaya çıkmış itikadi, fıkhi ve siyasi mezhepleri inceler.

22 Kasım Cuma borsa haftanın son gününü değer kazancı ile tamamladı! Gazze'de İslami Cihad ve Kassam Tugayları komutanları öldürüldü! 2. el otomobil piyasasında talep arttı, fiyatlar düşmeye devam ediyor
Sonraki Haber