Alibaba nedir? Trendyol'a ne kadar yatırım yaptı?
Dünyanın en büyük elektronik ticaret şirketlerinden biri olan e-ticaret şirketi Alibaba'nın, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformu Trendyol'a ne kadar yatırım yaptığı büyük merak konusu. Alibaba'nın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) gönderdiği bir rapor Trendyol satışındaki fiyatı ortaya çıkardı. Peki, Alibaba Trendyol'a ne kadar yatırım yaptı? Tüm detaylar haberimizde...
Dünyanın önde gelen Çin'li online ve mobil ticaret şirketi Alibaba'nın, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformu Trendyol ile yaptığı yatırım planı ve ne kadarlık bir yatırım yaptığı merak konusu. Hisselerini halka arz ederek dünya tarihinin en büyük borsa açılımlarından birini yapan Çinli elektronik ticaret devi Alibaba Trendyol'a ne kadar yatırım yaptı? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...
Dünya Gazetesi yazarı Kerim Ülker bugünkü yazısında Alibaba’nın Trendyol için 728 milyon dolar ödediğini yazdı.
İşte Ülker’in yazısının ilgili bölümü:
Hatırlanacağı üzere ne hisse oranı ne de satış fiyatı bu işlem için açıklanmadı. Ancak Alibaba'nın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) gönderdiği bir rapor Trendyol satışındaki fiyatı ortaya çıkardı.
Bilindiği üzere Trendyol'un ana sahibi DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret… Alibaba, Trendyol'u alırken, DSM adlı şirket ile masaya oturmuştu.
SEC'e açıklamada bulunan Alibaba, DSM yani Trendyol için 728 milyon dolar yani 3.6 milyar lira ödediğini ifade etti. Açıklamada DSM'nin çoğunluk hissesinin bu fiyata alındığı ifade edildi.
Trendyol’dan yapılan açıklamada, “Alibaba, Trendyol’un yeni stratejik partneri oluyor ve mevcut finansal yatırımcıların hisselerini alıyor. Bu yatırım, Alibaba’nın globalleşme konusundaki kararlılığını göstermesi ve Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük internet yatırımı olması açısından önem arz ediyor” denildi.
Türk markalarının bu yıl yurt dışında her gün ortalama iki mağaza açtığını aktaran Öncel, Trendyol ile Alibaba iş birliğine ilişkin şunları kaydetti: “BMD üyesi markalarımız yurt dışında her geçen gün daha da büyüyor. Üyelerimiz arasında yer alan Trendyol'un Alibaba ile stratejik partner olması markalarımız için de müthiş bir gelişme. Kendilerini bu iş birliği için tebrik ediyorum. Bilindiği gibi Alibaba dünyanın en büyük online ticaret sitelerinden biri. Trendyol da Türkiye'de hemen hemen bütün markalarımızın çalıştığı büyük bir e-ticaret platformu. Bu iş birliği sayesinde Trendyol ile birlikte markalarımız Rusya'dan Orta Doğu'ya, Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya yaklaşık 2 milyar nüfuslu pazarda Alibaba rüzgarını arkalarına alacak. Aslında markalarımızın bir bölümü zaten bu pazarlara girmiş bulunuyor. Alibaba ve Trendyol iş birliği sayesinde söz konusu coğrafyalarda çok daha etkili ve hızlı şekilde gelişip büyüyecekleri bir dönemi yaşayacaklar. İş birliğinin sonuçlarını bir yıl sonra çok daha iyi bir şekilde görme fırsatımız olacak.”
ÇİNLİ ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: JACK MA
Ülkenin doğusundaki Cıciang eyaletine bağlı Gulaycın köyünde dünyaya gelen ve eğitim hayatında kayda değer başarı gösteremeyen Ma, kurduğu şirket ve internet dünyasındaki başarılarıyla dünyada en çok konuşulan kişilerden bir haline geldi.
Genellikle holdingleri ile farklı sektörlerde yatırım yapmayı tercih eden Çinli işadamlarından farklı bir yol izleyen Ma, oluşturduğu sanal alışveriş ve sanal ticaret konseptiyle sadece aracılık yaparak ulaştığı 21 milyar 800 milyon ABD doları tutarındaki servetiyle Çin'in en zengini oldu.
İnternet ve ticareti birleştirmekte ustalaşan Ma ve ekibi, 1997 yılında başkent Pekin'de ithalat-ihracat, fuar verileri ve benzeri platformları barındıran birçok devlet kurumuna internet siteleri tasarladı.
Çin'de insanları internet üzerinden, gerçek bir dükkan açmadan mal alıp satmaya, ödeme yapmaya ve alıcılarla buluşturmaya alıştıran Ma'nın adı internetle anılmaya başladı.
İnternet ve ticareti birleştirmekte ustalaşan Ma ve ekibi, 1997 yılında başkent Pekin'de ithalat-ihracat, fuar verileri ve benzeri platformları barındıran birçok devlet kurumuna internet siteleri tasarladı.
Çin'de insanları internet üzerinden, gerçek bir dükkan açmadan mal alıp satmaya, ödeme yapmaya ve alıcılarla buluşturmaya alıştıran Ma'nın adı internetle anılmaya başladı.
ÜNİVERSİTEYİ ÜÇÜNCÜ DENEMESİNDE KAZANDI
Üniversite sınavlarında üst üste iki kez başarısız olan ve ancak üçüncü denemesinde düşük puanlı bir üniversitede iki senelik yüksek eğitim programına girebilmeyi başaran Ma, Alibaba'nın temelini 1999'da sadece 100 bin dolar sermaye ile attı.
Adını ünlü "Alibaba ve Kırk Haramiler" masalından alan şirket, dünyanın dört bir köşesinden ticaret yapmak isteyen insanları bir araya getirdi.
Servetini kısa sürede katlayan "Alibaba" Ma, Taobao adlı elektronik alışveriş sitesi ve Alipay adlı elektronik ödeme sistemiyle Çin'de adeta bir efsane haline geldi.
Dünya genelinde 24 bin çalışan ve 10 binden fazla ortak şirket ile sanal alemde hayallerinin ötesine ulaşan Ma, 15 Ocak 2013'te Alibaba'nın üst yöneticiliğinden istifa ederek yerini gençlere bıraktığını açıkladı.
Halen Alibaba Holding Yönetim Kurulu başkanlığını yürüten ve "İnternet adam" olarak tanınan Jack Ma, Çin'de ve dünyada hayallerinin peşinden koşan 100 milyonlarca gence örnek oldu.
Ma, katıldığı konferans ve toplantılarda sık sık "Ben yapabildiysem günümüz gençlerinin yüzde 80'i de başarabilir" diyerek Çin'deki genç nesle ilham kaynağı oluyor.
Yöneticilik görevini bıraktıktan sonra Çin'in en önemli sorunlarından biri olan çevre kirliliğine karşı mücadele başlatan Ma, "daha yeşil bir Çin için" Nature Conservancy örgütünün Çin'deki yönetim kurulu başkanlığını üstlendi.
ELEKTRONİK TİCARET DEVİ ALİBABA
Dünyanın en büyük elektronik ticaret şirketlerinden biri olan e-ticaret şirketi Alibaba'nın temeli, 1999'da Çin'in Cıciang eyaletinin başkenti Hangcou'da Çinli üretici firmaları dünyanın farklı noktalarındaki tedarikçilerle aracısız buluşturmak amacıyla atıldı.
Ma tarafından 100 bin dolarlık sermaye ile kurulan Alibaba.com'un bugün Alibaba Group adı altında, ABD'den Güney Kore'ye, Hindistan'dan İngiltere'ye yaklaşık 80 ülkede 20 binin üzerinde çalışanı ve 10 binden fazla iş ortağı bulunuyor.
Elektronikten makineye 40 farklı kategoride, 190 ülkeden alıcı ve satıcının iletişime geçebildiği küresel toptan satış platformu Alibaba, milyonlarca alıcı ve satıcıya hizmet veriyor.
3,5 milyonu aşkın şirketin faaliyet gösterdiği Alibaba'nın yıllık cirosu 300 milyar doları geçmiş durumda.