Alkollü içeceklere ne kadar zam geldi?Fiyatları...

Bakanlar Kurulu, kapsamlı bir KDV ve ÖTV düzenlemesi yaptı. Düzenlemenin içersinde alkollü içeceklerde yer aldı. Bazı alkollü içecekelrin vergi oranı düşürülürken Rakı, cin ve votkanın asgari maktu vergi oranı ise yükseltildi. Peki Alkole ne kadar zam geliyor? 75'lik rakı ne kadar oldu? Hangi içkilere zam geldi? Votka ne kadar?

Alkollü içkilerle ilgili de bir takım düzenlemelere gidildi. Likör, şarap ve viski gibi bazı alkollü içkilerin vergi oranları düşürüldü. Aynı zamanda ise Rakı, cin ve votkanın asgari maktu vergi oranı ise yükseltildi. Peki Alkole ne kadar zam geldi? 75'lik rakı fiyatı nedir? Hangi içkilere zam geldi? Votka ne kadar? Merak edilen soruların cevaplar detayları ile haberimizde...

Bakanlar Kurulu, kapsamlı bir KDV ve ÖTV düzenlemesi yaptı.Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV, 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da yüzde 4'ten 3'e indirildi.

Kadın çalışanlar için işverenlerce dışarıdan alınan kreş ve gündüz bakımevi hizmeti kapsamında sağlanangelir vergisi istisnası, her bir çocuk için aylık brüt asgari ücretin yüzde 15'inden yüzde 50'sine çıkarıldı. Böylece, çocuk başına gelir vergisi matrahından istisna edilen aylık tutarı 304 liradan bin 15 liraya yükseltildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yüksek alkollü içecekler arasındaki vergisel farklılık kaldırıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, tapu harcında binde 20 olan oran, 31 Ekim 2018'e kadar binde 15'e düşürüldü.

Bu oran sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak.

Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek.

RAKI, VOTKA VE CİNDE VERGİ YÜKSELDİ

Alkollü içkilerle ilgili de bir takım düzenlemelere gidildi. Likör, şarap ve viski gibi bazı alkollü içkilerin vergi oranları düşürüldü.

Rakı, cin ve votkanın asgari maktu vergi oranı ise yükseltildi.

2 litreyi geçmeyen kaplarda uygulanmak üzere rakının asgari maktu vergi tutarı 171,2 lira yerine 184,3 lira oldu. Votka ve cinde ise 175,6 lira olan tutar, 184,4 liraya yükseltildi.

AB UYUM YASALARI ÇERÇEVESİNDE

Bu düzenleme AB'ye uyum çerçevesinde; yüksek alkollü içkilerin vergilerini eşitlemeye yönelik Türkiye'nin taahhütleri nedeniyle alındığı bildirildi.

ALKOL HANGİ KANSERLERE YOL AÇIYOR?
Yeni Zelanda'da Otago Üniversitesi Koruyucu İlaç Bölümü'nden Dr. Jennie Connor ve ekibi, son 10 yılda Dünya Kanser Araştırma Fonu, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalardan yola çıkarak, alkol kullanımının ağız, gırtlak, göğüs, kolon, karaciğer, yemek borusu ve bağırsak kanserlerine neden olduğu sonucuna vardı.

ALKOL BEYNİN DENGE MERKEZİNİ OLUMSUZ ETKİLER
Nöroloji Uzmanı Dr. Derya Gölgeleyen, bağımlılık tanımının ilk kez alkol bağımlılığı için yapıldığını, alkollü içkilerin insan sağlığına zararlarının, hipokrat dahil olmak üzere tarih boyunca pek çok hekim tarafından dile getirildiğini anlattı.

Alkol kullanımının giderek arttığına dikkat çeken Dr. Gölgeleyen, gençlerin çoğunun ergenlik döneminde özenti ile alkole başladığını belirterek, alkole bağlı ölümlere 55-60 yaşlarında daha sık rastlandığını, alkole bağlı ölümlerin; kalp hastalığı, kaza, intihar ve kanser gibi nedenlerle meydana geldiğini söyledi.

Alkol ile birlikte besin alınımının, alkol emilim oranını yavaşlattığını ifade eden Dr. Gölgeleyen, sözlerine şöyle devam etti: "Alkol bağımlılığı sürecinde beyni doğrudan etkileyen ve bağımlılığın oluşumunda rol oynayan maddenin alkol metabolizması sonucu oluşan asetaldehit isimli madde olduğu söylenmektedir. Alkolün kanda artması sonucu uyanıklık azalır, dikkat bozulur ve davranışlar etkilenir. Alkol beyincik adı verilen denge merkezi üzerinde de etkili olup, bu sistemin işlevlerini bozmaktadır."

ALKOLÜN ZARARLARI NELERDİR?
Alkolün zararları düşünüldüğünde akıllara gelmesi gereken ilk sağlık sorunları:

Alkolün en fazla tahribata neden olduğu organ beyindir. Alkolün doğrudan etkisi mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerini bozmasıdır. Bu etkiler, alkol alımının hemen ardından görülür ve ciddi kazalar, yaralanmalar ve hatta ölümlere neden olmaktadır. Alkol, beyin hücrelerini öldürdüğü için zamanla beyin küçülür, hafıza zayıflar. Erken yaşlanma ve bunamaya neden olur.

Alkol kullanan kişilerde uyku bozuklukları ve sabahları yorgun uyanma şikayetleri sık görülür.

Alkol, kanser riskini çok büyük oranda artırır. Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerine davetiye çıkarır.

Alkol, kalp hastalıklarına neden olur. Kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açar. Damar kireçlenmesine neden olur. Alkolü az miktarlarda alanlarda dahi kalp ve damar hastalıkları riski artar.

Alkol, baş ağrısı ve ağız kuruluğuna neden olur. Vücudun aşırı su kaybetmesine yol açar.

Göze giden görme sinirlerinde tahribata yol açarak, zamanla körlüğe kadar varabilecek problemlere neden olur.

Alkol, gastrit ve ülser oluşumuna yol açar. Vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin vücut tarafından emilmesine engel olur.

Adet düzensizliği, sertleşme sorunlarına (iktidarsızlık) yol açar.

Yaralanma durumunda, kanın pıhtılaşmasını önlediği için ciddi kan kaybına neden olur.

Karaciğer harabiyetine yol açar.

Alkolün azı da çoğu da vücut için zararlıdır.

Bodrumspor Galatasaray maç özeti izle 0-1 YouTube geniş özet videosu Manchester City - Tottenham Maçı Canlı Anlatım 2024 sözleşmeli öğretmenlik atama sorgulama ekranı açıldı!
Sonraki Haber