Almanlar Türkiye’yi kıskanınca Fransızlar da kıskanmış sayılıyor mu!
Yıllardır meydanı boş bulunca dünya ticaretinde istedikleri her türlü dalavereyi yapan, covid döneminde birbirlerinin maske konteynerlerini çalan, DEVA Partisi Başkanı Ali Babacan’ın ‘aferin’ demesini beklediği Avrupa ülkeleri, söz konusu Türkiye olunca “Türkiye Rusya yaptırımlarına uymuyor. Bizim Rusya’daki pazarımızı aldılar” diye ağlıyorlar. İşte detaylar...
Yıllardır meydanı boş bulunca dünya ticaretinde istedikleri her türlü dalavereyi yapan, covid döneminde birbirlerinin maske konteynerlerini çalan, DEVA Partisi Başkanı Ali Babacan’ın ‘aferin’ demesini beklediği Avrupa ülkeleri, söz konusu Türkiye olunca “Türkiye Rusya yaptırımlarına uymuyor. Bizim Rusya’daki pazarımızı aldılar” diye ağlıyorlar.
Üstelik bunu da el altından Rus mallarını satın alarak, Yunanistan’ın kaçak gemi taşımacılığıyla yaptığı Rus petrollerini de aldıkları halde yapıyorlar. Seçimlerden önce Avrupa basını hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı, bir merkezden emir verilmiş gibi saldırmaya başladı. İngiliz The Economist dergisi ve Alman Bild gazetesi aynı dönemlerde Türkiye’nin dünya ticaretinde oyun kurucu rolünden rahatsız olduklarını gösteren yazılar yayımladılar. Bild, Türkiye’nin Rus-Ukrayna savaşındaki güçlü duruşunu kıskanan bir yazı yayımladı. İşte Bild’in o yazısı:
Rusça yazan tabelalar, Türkiye'nin batısındaki liman kenti Bodrum'daki lüks bir alışveriş merkezinde müşterileri cezbediyor. Batı tarafından onaylanan Rus oligarklarının gösterişli yatlarının yerel limanlara yanaştığı da bir sır değil.
Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşının başlamasından bu yana hem NATO'ya hem de Kremlin despotuna sadakat sözü verdi ve Rusya'ya yönelik yaptırımlara açıkça katılmadı.
Bu Türkiye'ye kazandırdı. Rusya'dan yapılan ithalat ve ihracat bir yılda ikiye katlandı. İstanbul'daki Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası'na göre Rusya, 2022'de Almanya'nın yerini alarak Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı oldu.
︎ Gerçek şu ki: Moskova'daki Alman girişimciler, Batılı şirketlerin çekilmesinden sonra diğerlerinin yanı sıra Türk ve Çinli şirketlerin boşlukları nasıl doldurduğunu da izlemek zorunda.
Türkiye Almanya’yı geçti
Ve Moskova iş portalı rbc.ru’nun yakın zamanda bildirdiği gibi, Türkiye Rusya'ya makine ve ekipman satışında Almanya'yı geride bıraktı.
Ukrayna savaşının galibi Türkiye'dir
Türkiye birçok yönden durumu kendi lehine çevirmiştir. Konstanz Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Profesörü Erdal Yalçın, "Türkiye, savaşın başından beri daha ucuz enerji kaynaklarını ithal edebildi" diyor.
Gerçek şu ki: Petrol ve gaz, Rus saldırı savaşından önce bile büyük ölçüde Rusya'dan geliyordu. Ancak: İstatistik dairesinden alınan verilere göre, 2022'den bu yana petrol ithalatı kabaca üç katına çıktı.
Kur krizi ve dört nala koşan enflasyonun arka planına karşı bu, 2023 seçim yılında Ankara'daki Erdoğan hükümeti için çok kullanışlı olmalı.
Ancak Türkiye, Rusya'da her zamankinden daha fazla var: Rus medyası, Türk restoranlarının ve moda mağazalarının açıldığını bildiriyor. örneğin, Marks&Spencer moda markasının yerini Türk marka Koton aldı.
AB: "Büyük endişe kaynağı"
AB dış politika sorumlusu Josep Borrell'den gelen bir mektuba göre, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleşmesi "büyük endişe kaynağı" oluşturuyor.
Rusya için acil bir durumda Türkiye kurtarıcıdır: Avrupa'ya gitmek isteyen herkes büyük olasılıkla Türkiye üzerinden uçacak veya orada kalacak.
Türkiye, AB seyahat kısıtlamaları nedeniyle Ruslar için en önemli tatil destinasyonudur. Rusların Türkiye'de 500.000 dolardan başlayan fiyatlarla Türk vatandaşlığı da dahil olmak üzere gayrimenkul alımları muazzam bir artış gösterdi.
Ocak'tan Kasım'a kadar Ruslara 14.000 mülk satıldı. 2019 yılında 2900 satın alma gerçekleşti.
Ülkede daha fazla Rus olduğu gerçeği birçok yerde göze çarpıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2022'nin ilk on bir ayında Türkiye'de toplam bin 208 Rus şirket kuruldu.
Corona öncesi 2019 yılında 112 şirket vardı. Türkiye, ülkeye giderek artan bir şekilde akan Rus sermayesinden de yararlanıyor. Türkiye cari hesabı, kaynağı tam olarak açıklanamayan yüksek sermaye girişlerine işaret ediyor.
Ancak aradaki Türkler, Batı için de kârlı çıktı: Türkiye, Moskova ile Kiev arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Son olarak, Erdoğan'ın Putin'le olan iyi ilişkisi, küresel gıda güvenliği için çok önemli olan tahıl anlaşmasının devam etmesi için önemli bir neden.
Gerçek şu ki: Erdoğan'ın Putin'e olan yakınlığı ve onunla ortak görüşmeler, batılı devlet başkanlarının aksine, Türk devlet başkanı için ülke içinde pek de riskli değil.
Rusya, Türkiye için AB'den daha mı karlı?
2030 yılı sonuna kadar Rusya ve Türkiye ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak istiyor. Rusya ayrıca, enerji süper gücünden elde edilen enerji için bir ticaret merkezi olan ve aynı zamanda Erdoğan'ın uzun süredir değer verdiği bir rüya olan Türkiye'deki en büyük Avrupa gaz düğümünü inşa etmek istiyor.
Buna ek olarak, şu anda Türkiye'de ilk nükleer enerji santrali Rus yönetimi altında inşa ediliyor (maliyet: 20 milyar ABD doları) ve iki tane daha planlama aşamasında.
Peki Batı, Türkiye'yi yakın bir ticaret ortağı olarak mı kaybediyor?
“Kısa vadede Rusya'ya yönelmenin Türkiye için avantajları var. Ancak uzun vadede sürdürülebilir değil. Uzun vadede Türkiye'ye en çok iş vaat eden Avrupa ile ticarettir. AHK Türkiye'den Thilo Pahl da şunları söylüyor: “Almanya, Türk firmaları için en önemli ihracat pazarıdır ve olmaya devam edecektir.