Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bir ilk

Almanya’da aşırı sağ siyaset, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez büyük bir seçim başarısı elde etti. AfD, pazar günü ülkenin doğusunda yapılan bölgesel seçimlerde Thüringen eyaletinde birinci oldu.

SÜPERHABER-ÖZEL

Almanya’da aşırı sağın ülkenin doğusunda yapılan bölgesel seçimlerde büyük bir başarı elde etmesi, ülkede ve AB’de büyük şok etkisi oluşturdu. Almanya İçin Alternatif Partisi AfD, Thüringen eyaletinde sandık çıkış anketlerine göre oyların yüzde 33’ünü alarak birinci parti oldu. Bu sonuç Almanya’da İkinci Dünya Savaşı öncesindeki aşırı sağın yükselişi benzeri siyasi sonuçlardan sonra bir ilk niteliği taşıyor.

Yine nüfus yoğunluğunun daha yoğun olduğu Saksonya eyaletinde merkez sağda yer alan Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) oyların yüzde 32’sini alırken, AfD ikinci parti oldu.

Doğu Almanya'nın eski Komünist Partisi'nin eski bir üyesinin liderliğindeki yeni bir popülist-sol parti olan Sahra Wagenknecht İttifakı'nın (BSW) her iki eyalette de üçüncü sırayı alması bekleniyor.

Soğuk Savaş boyunca komünist Doğu Almanya sınırları içinde yer alan bölgelerde yükselen aşırı sağ, tüm Avrupa’nın dikkatinin bölgeye çevrilmesine neden oldu. Rusya’nın da yakından takip ettiği seçim sonuçlarını değerlendiren AfD liderlerinden Alice Weidel, "Bizim için tarihi bir başarı" yorumunu yaptı.

Alman Başbakanı Olaf Scholz’un iktidar partisini oluşturan Scholz'un merkez sol Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Yeşiller ve mali açıdan muhafazakar Özgür Demokrat Parti (FDP) ise ciddi oy kaybı yaşadı. Örneğin, Thüringen'de Yeşiller ve FDP, koltuk kazanmak için gereken yüzde beşlik barajı karşılayamadıkları için eyalet parlamentosundan elenmiş gibi görünüyor.

Siyasi yelpazenin uç noktalarındaki partilerin yükselişi, muhtemelen Scholz'un zaten zayıf olan koalisyon hükümetine bir darbe daha olarak görülecek.

Seçim sonuçlarını değerlendiren SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert, "SPD için bu, sevinilecek bir akşam değil" açıklamasını yaptı.

Politico’nun haberine göre, AfD'nin güçlü performansına rağmen partinin iktidara gelmesi pek olası değil. Eyalet parlamentolarında koltuk kazanmış gibi görünen diğer tüm partiler daha önce AfD ile koalisyonu reddetmişti. Ancak Thüringen'de partinin üçte birinden fazla koltuğu var ve bu da eyalet Anayasa Mahkemesi’ne yargıç atanması gibi belirli kararları etkilemesine olanak sağlıyor.

PUTİN’İN GÖREV BÖLGESİYDİ

Seçimlerde aşırı sağın yükseldiği Saksonya ve Thüringen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’irn geçmişte görev yaptığı bölge olması dikkat çekici. Ayrıca bölge Rusya-Almanya jeostrateji mücadelesinde etkili. Bu nedenle seçimleri Rus basını da yakından takip etti. Ria Novosti’den Viktorya Nikiforova, 1 Eylül’de yazdığı “Putin görev yerinde darbeye hazırlanıyor” başlıklı yazıda, şu ironiyi paylaştı: “Rusya ile normal ilişkileri savunan partilerin, daha sonra Rusya'nın Cumhurbaşkanı olan istihbarat yarbayın görev yaptığı yerde başarılı bir şekilde çalışması elbette ironiktir.”

"Yürüyen zatürre" alarmı: Okul çağındaki çocuklar risk altında! Kızılcık Şerbeti Pembe'ye büyük tuzak! Kent uzlaşısı aslında neden yapıldı? CHP o tuzağa düştü mü?
Sonraki Haber