Almanya'dan Fırtına obüslerinin satışına engel!

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, dört adet savaş gemisinin ihracında sona gelindiğini açıkladı. Bakan Canikli’nin “Fiyatı Türkiye’nin tarım ihracatının yüzde 25’i kadar” dediği ihracatın tutarı 4 milyar doları buluyor. Afrin Zeytin Dalı Harekatı'nda sonucun erken alınmasında büyük etkisi olan Fırtına Obüsleri'nin ihracını ise motoru bu ülkede yapıldığı için Almanya'nın engellediği ortaya çıktı.

Yerli ve milli imkanlarla üretilecek dört savaş gemisinin satışına yönelik görüşmelerde son aşamaya gelindi. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli “Gerçekleştiğinde Türkiye’nin tek kalemde en büyük savunma ürün ihracatı olacak. Fiyatı, Türkiye’nin toplam tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 25’ine tekabül ediyor” dedi. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı 15 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

SOM’A DA TALEP VAR

Canikli, en kritik parçalar başta olmak üzere tüm kara, deniz ve hava sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesinin zorunluluğunu dile getirerek, “En son geliştirdiğimiz seyir füzesi var SOM, 250 kilometre menzilli. Bir sonraki hedefimiz 800 kilometre menzilli olanı üretmek. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor.” dedi. SOM seyir füzesine de ciddi talebin olduğunu vurgulayan Canikli, savunma sanayisi ürünlerinin ekonomiye önemli girdisinin olduğunu söyledi.

ANAHTAR TESLİM

Canikli, “Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında hayata geçirilen yerli tasarım gemilerden şu anda dördü havuzlandı, beşincisinin inşaatı devam ediyor, altı, yedi ve sekizin de inşaatına önümüzdeki günlerde başlanacak” diye konuştu.

Türkiye’nin savunma sanayisi alanında artık sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamakla kalmadığının altını çizen Canikli “Dünyanın birçok ülkesine anahtar teslim MİLGEM üretebiliyoruz. Birkaç tanesi hariç bütün silah sistemleri ve komuta kontrol yazılımlar dahil olmak üzere hepsini yerli ve milli imkanlarla anahtar teslim olarak satabiliyoruz. Hem ciddi bir gelir sağlıyor hem de yeni ürünlerin geliştirilmesi için ciddi bir finansman altyapısı oluşturuyoruz” dedi. Canikli şunları söyledi: Bundan sonra genel olarak başka ülkelerin savunma sistemlerine bağımlılığımız büyük oranda ortadan kaldırılmıştır. Daha çok yapacak şeylerimiz var ama 15-20 yıl öncesine kıyasla Türkiye bu anlamda gerçekten bir devrim yaptı. 2002 öncesinde sahip olduğumuz silah, sistem ve mühimmatı yan yana koyduğunuzda üçü, beşi geçmez, onlar da çok teknoloji içermeyen ürünlerdi ama bugün Türkiye’nin birçok ürünü dünyada talep ediliyor. Mesela insansız hava araçları... Dünyanın sahip olduğu teknolojiyi bu alanda yakalamış durumdayız ve birçok ülke bunları bizden satın almak istiyor. Satın almak için zaman zaman bizden arabulucu olmamızı da talep ediyorlar. Yurt dışına yaptığımız gezilerde bunu gördük.”

FIRTINA’NIN SATIŞINA ALMANYA ENGELİ

Savunma sanayisinin bir diğer yerli ürünü Fırtına obüslerine dikkati çeken Bakan Canikli, söz konusu obüslerin Zeytin Dalı Harekatı’nda başarıyla görev yaptığını hatırlattı. Fırtına obüslerinin tüm aksamlarının, sistemlerinin yerli, sadece motorlarının Alman menşeli olduğunu belirten Canikli, “Onun üçüncü ülkeye ihracatı gündeme geldi ama Almanya, motoru kendisi ürettiği için ihracatına izin vermedi. Bu nedenle biz Fırtına obüsünü üçüncü ülkelere satamadık, ihracatını yapamadık. Şimdi ama az kaldı. Önümüzdeki kısa zaman içinde motorunu da yerli ve milli imkanlarla üreteceğiz, bu alandaki dışa bağımlılığımızı büyük oranda ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

Cenazeye giden midibüs devrildi! Ölü ve yaralılar var... Otobüsler küle döndü! Kundaklama şüphesi... Gözler bugün Beştepe'de: İşte AK Parti kulislerinde konuşulan rakam!
Sonraki Haber