'Alt geçitlerden uzak durun!'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, son günlerde yaşanan sel ve fırtınalarla ilgili SuperHaber muhabiri Zeynep Gizem Er’e kritik uyarılarda bulundu.

Bursa'nın Kestel ilçesinde önceki gün meydana gelen sel felaketi sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi ise kayboldu. Taşan sular Narlıdere, Dudaklı ve Kayacık mahallelerinde araç ve tarım aletlerini sürükledi. Tarım arazileri ve yollar sular altında kalırken bazı ağaçlar devrildi.

Dün İstanbul'da aniden başlayan sağanak hayatı bir anda olumsuz yönde etkiledi. Daha sonra gök gürültülü sağanak şeklinde devam eden yağış, Avrupa ve Anadolu yakasında birçok yeri sular altında bıraktı. Sağanak, Esenyurt'ta derenin taşmasına sebep oldu. Taşkın suları yolları göle çevirirken, sağanağa sokakta yakalanan vatandaşlar, yolda kalan araçlarını kurtarmak isterken zor anlar yaşadı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Bursa'da yaşanan sel felaketinin ardından İstanbul'da meydana gelen fırtına ve dolu yağışıyla ilgili SuperHaber muhabiri Zeynep Gizem Er'e çok kritik uyarılarda bulundu.

"SEL VE FIRTINALAR, DOĞAYA UYGUN YAŞAMAMANIN SONUÇLARI"

İstanbul’da yaşanan yağmur ve fırtına ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Dünya var olduğundan beri doğa olayları olur. Önemli olan bu olaylardan az zarar görmek, bunlara karşı hazırlıklı olmak. Bursa’daki yerleşim yeri, dere yatağında bulunuyor. Dere yatağında yol ve bina yapılmış. İstanbul Esenyurt’ta yine dere yatağında binalar yapılmış. Binalardaki sığınaklar sonradan ev yapılmış. Bunlar doğaya uygun yaşamamın, doğayı ciddiye almamanın sonuçları.” ifadelerini kullandı.

"ALT GEÇİTLERDEN UZAK DURUN!"

Prof. Kadıoğlu, fırtına ve hortum felaketlerine karşı vatandaşların alması gereken önlemlerle ilgili ise, “Dere yataklarındaki binalardan uzak durmak gerekiyor. Dere yataklarından özellikle su basma seviyesi sıfır olan binalardan uzak durmak lazım. Ondan sonra meteorolojik uyarıları dikkate almak gerekiyor. Gök gürültüsünü duyduğunuz zaman bodrum katında yaşıyorsanız özellikle alarma geçmeniz gerekiyor. Fırtınalı havalarda dışarı çıkmamak gerekiyor. Yıldırım çarpma ve ağacın altında kalma ihtimali var. Evdeyken açık pencereden bile yıldırım vurabilir. O yüzden yıldırımlı havalarda elektrikli aletlerden ve balkonlardan uzak durulması gerekiyor. Kapalı bir ortamda ya da dışarıda otomobilin içindeyseniz yıldırımdan korunmanın en doğru yolu uçacak şeylerden uzak durmaktır. Ağaçlardan, alt geçitlerden uzak durun. Gidipte bir hortum olayı olduğunda alt geçitin altına girerseniz daha fazla zarar görürsünüz. Alt geçitler rüzgarı kanalize ediyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun açıklamalarının tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğitim-öğretim meselesi siyaset üstüdür! Görevden alınan DEM'li eş başkandan skandal çağrı! Rus stratejist, Türkiye’yle ilgili öyle bir tanım yaptı ki! CHP'li Meclis üyesinden gazeteciye tekme tokat dayak! Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! F-35 programından çıkarılmamız şans mı?