Altay tankının özellikleri nelerdir? Son dakika Katar, Türkiye'den Altay Tankı alacak!
Altay tankının özellikleri nelerdir? Yaşanan son dakika gelişmesiyle Katar ile Türkiye arasında Altay tankı hakkında bir sözleşme imzalandı. Türkiye'den 100 adet Altay tankı almak isteyen Katar, teklif sundu. Altay tankının özellikleri ne, motoru hangi marka, kaç para gibi sorulara yanıt aranıyor. İşte son dakika Altay tankı haberleri ve tüm detaylar...
Altay tankının özellikleri nelerdir? Katar'ın Türkiye'ye 100 adet Altay tankı siparişi vermesiyle birlikte internette konu hakkında araştırmalar başladı. Altay tankı satıldı mı, kaç para, özellikleri nelerdir gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki Altay tankının özellikleri nelerdir? İşte son dakika Altay tankı haberleri ve tüm detaylar...
SON DAKİKA ALTAY TANKI HABERLERİ!
Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisi hamlesi meyvelerini de veriyor. Güvenlik güçlerinin ihtiyaçları yurt içindeki kaynaklardan karşılanırken, ihracat da her geçen gün artıyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz , Milli Ana Muharebe Tankı Altay programına ilişkin açıklamalarda bulundu.
KATAR'DAN 100 ADET SİPARİŞ
Yavuz, seri üretim ihalesini alan BMC’nin, 24 ay içerisinde 40 adet Altay Ana Muharebe Tankını (AMT) üretip ilgili birime teslim edeceğini, 41’inci tanktan itibaren yerli motor kullanılacağını, 250 adet siparişi verilen tankın çok hızlı bir şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edileceğini ve Katar’ın 100 adet Altay Ana Muharebe Tankı siparişi verdiğini açıkladı.
Katar ile Türkiye arasında 100 adet Altay tankı alımı için imzalar atıldı. Yapılan anlaşmaya göre Katar'a ilk etapta 40 adet tank teslim edilecek.
ALTAY TANKI NEDİR?
Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Tankın seri üretimi için 9 Kasım 2018'de BMC ile sözleşme imzalandı.
Genel bilgiler
Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mâli kaynak ayrılmıştır. Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmakta olan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanmış ve seri imalatın ise 2019 yılının sonunda devreye alınması öngörülmektedir. Tasarım aşamasında Güney Kore üretimi K2 Black Panther ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden de yararlanılması hedeflenmektedir. Proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılabilecektir.
Tasarımı
Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek, 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecektir. Otokar 4 prototipin tasarımı ve geliştirilmesi için 500 milyon ABD Doları tutarında teşvike hak kazanmıştır.
2010 Eylül ayında Altay projesinin 1. aşaması olan Kavramsal Tasarım Fazı Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından onaylanarak tamamlandı. Böylece projede 2. aşama olan ve 30.5 ay sürmesi planlanan Detaylı Tasarım Fazı'na geçilmiştir. Projenin bu aşamasında detaylı tasarım faaliyetleri kapsamında seçilen alt sistemlerin tank üzerinde entegrasyon ve arayüz tasarım çalışmaları yürütülecektir.
15 Ekim 2010 tarihinde Otokar firması ile MTU ve Renk firmaları arasında Altay tankının güç paketi konusunda sözleşmeler imzalandı.
2013 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi bilgisayar programcılığı öğrenci Sefa Özhazinedar üç boyutlu tasarım ve modellemesini yaptı.
2013 Ankara Şereflikoçhisar'da atış testleri yapıldı. Sarıkamış'ta kış testleri tamamlandı.
12 Ağustos 2014 tarihinde Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi İhalesi'ni kazandı. Özgün motor Tümosan tarafından geliştirilecektir.
Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi için Traktör ve dizel motor üreticisi Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN) ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında 17 Mart 2015 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Toplam 54 ay sürmesi planlanan proje kapsamında, ihtiyaç duyulması halinde yurt içi mevcut olanak ve kabiliyetlerden azami derecede faydalanılması ve gerekli alanlarda yurt dışından teknik destek alınması suretiyle geliştirilecek olan Güç grubunun öncelikli olarak Altay tankında kullanılması planlanmaktadır. Güç grubunun tüm haklarının Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na ait olacak şekilde özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu hedeflenmektedir. Sözleşmeye göre; ilk yıl için yaklaşık 30 tank motoru ve şanzıman üretimi öngörülüyor. Daha sonraki yıllar için bu sayı yükseltilecek. Proje kapsamında ilk prototip teslimatı 2020 yılı başında planlanmaktadır.
Üretilecek Altay Tankı Güç Grubunun;
V-12 yapısında ve ~26 litre hacminde,
Transmisyon ile birlikte toplam 5,5 metreküplük hacim,
2 adet yüksek basınçlı turbo şarj ile beslenmesi,
Common-Rail enjeksiyon sisteminin kullanılması,
5 ileri 3 geri vites geçişine sahip olması,
Tankın kendi ekseninde her iki yöne de 360° nokta dönüşüne imkan sağlaması planlanmaktadır.