Altın karşıtı lobilere rağmen müjdeler art arda geliyor

Türkiye’nin yıllık 200 ton olan altın ithalatının devam etmesini isteyen yerli-yabancı lobiler, Avrupa’da yapmadığı çevreci eylemleri Türkiye’de yapıyor. 2000’li yıllarda hiç altın üretmeyen Türkiye’de şimdi yılda 42 ton altın üretilmesi bu lobiyi çıldırtıyor. Bu nedenle de ellerinden gelen her şeyi deniyorlar. Maden İhracatçıları Birliği de, Türkiye’de altın başta olmak üzere her türlü madenin çıkarılmasına karşı olan yerli ve yabancı lobilerin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Dünyanın en çok altın ithal eden ülkelerinden olan Türkiye, adım adım kendi altın rezervlerini çıkarmaya başlıyor. 2000’li yıllarda altın üretiminin sıfıra yakın olduğu Türkiye, şimdi yılda 42 ton altın üretmeye başladı. Altın üretimi konusunda son haber ise Eskişehir'den geldi.
Koza Altın'ın Eskişehir'in Kaymaz ilçesindeki madeninde keşif gerçekleştirildi.

Koza Altın'ın Eskişehir'in Kaymaz ilçesinde Kaymaz İşletmesi'nde yaklaşık 20 bin onsluk potansiyel altın kaynağı tespit edildi.

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada "Kaymaz işletmemiz mevcut açık ocak sahalarında, 2022 yıllında gerçekleştirilen cevher geliştirme sondajları neticesinde, yaklaşık 20.000 ons'luk potansiyel altın kaynağı tespit edilmiştir.
Bu kaynaktan yaklaşık 16.000 ons altın üretimi hedeflenmiştir. 2022 yılı içerisinde cevherin Kaymaz işletmesinde üretimi yapılacaktır. Şirketimizin 2022 yılı cirosuna yaklaşık 500 milyon TL katkısı olacaktır" denildi.

630 MİLYON LİRALIK REZERV

1 ons altın günümüzde 1750 dolar seviyelerinden fiyatlanıyor. 20 bin ons altını hesapladığımızda 35 milyon dolarlık bir rakam ortaya çıkıyor. Türk Lirası'na çevirdiğimizde ise 630 milyon lira civarında rezervin bulunmuş oluyor.

Koza Altın'ın maden çıkarma maliyetlerini de düştüğünde şirketin cirosuna 2022 yılı için 500 milyon liralık katkı olacağı belirtildi.

Gübretaş'ın Bilecik'in Söğüt ilçesinde 3,5 milyon onsluk, Yine Koza Altın da geçtiğimiz haziran ayında Ağrı'da 20 ton altın rezervini keşfetmişti.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üretim yapan bir madeni ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Madenler konusunda ülkemizde zaman zaman farklı tartışmalar olabiliyor. Ben açık konuşacağım. Bunların çoğunluğunun siyasi saiklerle olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çanakkale bölgesinde 80 ila 100 milyar dolarlık altın ve gümüş şu anda toprak altında yatıyor" dedi.

Türkiye'nin altın ve gümüş üreten en önemli madenlerinden birini ziyaret ettiklerini aktaran Bakan Varank, "TÜMAD Madencilik, Türkiye'deki altın üretiminin yüzde 8'ini gerçekleştiriyor. Bu sene hedef, 3.5 ton altın, 2.5 ton gümüş üretmek. 2000'de Türkiye'de hiç altın üretimi yoktu. Madenlerimizin millileştirilmesi politikası çerçevesinde yıllık 42 ton altın üretiyoruz" diye konuştu.

LOBİLER ÜRETİMİ ENGELLİYOR

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, SuperHaber'e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin altın rezervini çıkarmasını istemeyen lobilerin olduğunu, maden çıkarılmasını engellemek için her şeyin denendiğini söyledi. Türkiye’nin yılda 200 ton altın ithal ettiğini buna karşın 42 ton ürettiğini söyleyen Çetinkaya, “Türkiye’de altının çıkarılmamasını isteyen bir kesim var. 9.5 milyar dolarlık altın ithal ediyoruz. Bu ithalatın bitmesi istenmiyor. Böyle olunca yeni yatırımcı da kolay kolay gelmiyor” dedi.

Derya Unutmaz Kimdir? Derya Unutmaz Nerede Görev Yapıyor? Trump Panama Kanalını, Grönland’ı ve Kanada’yı almak istiyor İstenmeyen adam Ziyech'e talip yağıyor! Premier Lig ekibi peşinde
Sonraki Haber