Aman dikkat, uzmanlar uyardı: Her mevsimde her meyve sebze yetişmez! Mevsimine uygun tohum ekin
Bereketli topraklar üzerinde olan Türkiye’nin her mevsiminde farklı meyve ve sebzeler yetişiyor. Peki hangi ayda ne ekilir, hangi tohumlar ekilir? İşte iklim şartları ve mevsimine göre ekilecek meyve ve sebzeler…
Çok bereketli topraklar olan Türkiye coğrafyasının asırlardır yer aldığı Anadolu topraklarının yetiştiremediği ürün yok denilecek kadar az. Pek çok ürünün yetiştiği bu coğrafyada tarım temel geçim kaynaklarından biri haline çoktan gelmişken; mevsime uygun ekim yapılması halinde tarımdan alınacak olan verim de artıyor. Bu konuda uyarılarda bulunan uzmanlar, her mevsime her meyve ve sebzenin ekilemeyeceğinin altını çiziyor.
Her mevsimde farklı meyve ve sebzelerin yetiştirebildiği Türkiye coğrafyasında hobi amaçlı olarak yapılan üretim de koronavirüsten bu yana artmaya başlamış bulunuyor. Koronavirüsün pandemi haline geldiği günlerde gıdaya erişimde yaşanan birtakım sıkıntılar, pek çok kişinin kendi tarımını yapmasını da beraberinde getirdi. Bu noktada doğru tarım ile alınacak olan verimin artacağına işaret eden uzmanlar, hangi mevsimde hangi meyve ve sebzenin ekileceğini anlattı. Peki hangi ayda ne ekilir, hangi tohumlar ekilir? İklim şartları ve mevsimine göre ekilecek meyve ve sebzeler…
OCAK – HAZİRAN ARASI EKİLEBİLECEK ÜRÜNLER
Tarım alanındaki uzman isimlere göre her mevsimin, hatta her ayın ekilecek ürünü farklılık gösteriyor. Buna göre; ocak ayında patlıcan, turp, dereotu, maydanoz, çeri domates, ıspanak, sarımsak, karnabahar gibi ürünleri ekmeyi öneren uzmanlar, şubat ayında maydanoz, roka, sarımsak, pırasa, ıspanak, fasulye, turp, bezelye, çarliston biber, patlıcan gibi ürünlerin daha çok verim vereceğine işaret ediyor. Mart ayı için de birtakım önerilerde bulunan uzmanlar; roka, ıspanak, bezelye, beyaz kabak, çarliston biber, havuç, çeri domates, soğan, mısır, maydanoz, nane, patates, salatalık gibi ürünlerin ekilmesi gerektiğini söylüyor.
Havaların ısınmaya başladığı nisan ayı için uzmanların önerisi patates, soğan, yeşil biber, dolmalık biber, havuç, çeri domates, mısır, kabak, roka, dereotu, taze soğan, marul, enginar, ıspanak, karnabahar gibi ürünler iken; yazın habercisi mayıs ayında uzmanların önerisi semizotu, ıspanak, havuç, maydanoz, nane, roka, marul, mısır, kabak, domates, fasulye, yeşil biber, dolmalık biber, bamya, pırasa, kavun, karpuz gibi ürünlerin ekilmesi yönünde. Yazın ilk ayı haziran için ise uzmanlar; havuç, roka, bamya, salatalık, domates, taze soğan, marul, maydanoz, lahana, kereviz, semizotu, yeşil biber, çarliston biber gibi ürünlerin yetiştirilebileceğini söylüyor.
TEMMUZ – ARALIK ARASI EKİLEBİLECEK ÜRÜNLER
Temmuz ayında dereotu, ıspanak, marul, roka, kabak, taze soğan, göbek marul, semizotu gibi ürünlerin yetiştirebileceğine dikkat çeken uzmanlar, ağustos ayında roka, nane, marul, dereotu, ıspanak, kabak, marul, maydanoz gibi gıdaların üretimine başlanmasını gerektiğini söylüyor. Eylül ayı için uzmanların önerdiği bitkiler ise; kekik, kabak, nane, taze soğan, göbek marul, bakla ve semizotu oluyor.
Soğukların kesin bir şekilde hissedildiği ekim ayında roka, maydanoz, biberiye, kekik, taze soğan, dereotu, ıspanak, semizotu gibi ürünler ekilebiliyorken; soğukların arttığı kasım ve aralık ayında uzmanların listesi kısalıyor. Kasım ayında turp, bakla, brokoli, ıspanak gibi ürünleri ekmeye öneren uzmanlar, aralık ayında ise, turp ve taze soğan ürünlerinin ekimini tavsiye ediyor. Öte yandan meyve ağaçları için durum biraz daha farklı. Genellikle ekim ayı ile nisan ayı arasında ekilmesi tavsiye edilen meyve ağaçları için istisna kayısı ve şeftali gibi soğuğa dayanıksız olan ağaçlar. Bu ağaçların ekim ile nisan ayında değil, sıcak aylarda ekilmesi yine uzmanların önerisinden.